Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ιδιώτες και με συνοπτικές διαδικασίες η συλλογή και μεταφορά απορριμμάτων!

Την εκχώρηση σε επιχειρηματίες της εκτέλεσης σειράς υπηρεσιών των δήμων, όπως η συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων, η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων αλλά και η συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, προβλέπει το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 179 δίνει τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο, «κατά την κρίση του» και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση, να εκχωρεί σε ιδιώτες τις παραπάνω υπηρεσίες. Επιπλέον, αλλάζει και διευρύνει το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε και το οποίο όριζε τη δυνατότητα εκχώρησης του τομέα της καθαριότητας σε εργολάβους. Καταργεί δηλαδή την αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε ως βάση την τεκμηρίωση αδυναμίας εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμου και λαμβανόταν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, και προσθέτει ως επιπλέον αντικείμενο παραχώρησης τον τομέα συντήρησης ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί ένα θεσμικό πλαίσιο που προϋπήρξε και δεν το αναίρεσε φυσικά ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και το προχωρά ακόμα παραπέρα, εντάσσοντας και άλλους τομείς που βρίσκονται στο στόχαστρο διείσδυσης των επιχειρηματικών ομίλων, όπως είναι: Η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, ο ηλεκτροφωτισμός (που ως τομέας δένεται με τις αντιδραστικές εξελίξεις στην Ενέργεια και τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στις ΑΠΕ), το πράσινο, που συνοδεύεται με την επιχειρηματική εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων και πάρκων, τη δημόσια γη κ.λπ.

Να επισημανθεί επίσης ότι αυτοί οι τομείς συνοδεύονται και από τη σχετική «προίκα»: Τους σταθερά ανερχόμενους πόρους που βγαίνουν απευθείας από την τσέπη κύρια των λαϊκών νοικοκυριών, με τα τέλη και τους φόρους που επιβάλλονται από τους δήμους.

Θυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δήλωνε προεκλογικά ότι «αν η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος, αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αποθαρρύνεται», φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία με ιδιώτες «σε εξαιρετικά ευαίσθητα αντικείμενα, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, παρέχοντας στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες και καθαρότερες πόλεις με χαμηλότερο κόστος».

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική και διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς. Συγκεκριμένα, ήδη το 30% των δήμων έχουν παραχωρήσει την αρμοδιότητα της αποκομιδής της καθαριότητας στους εργολάβους, και παρ' όλα αυτά τα τέλη και οι φόροι ανεβαίνουν, ενώ ολοκληρωμένη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν υπάρχει σε πολλές περιοχές της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών(21/7/2020)
Συνεχίζουν τον αγώνα με 24ωρη πανελλαδική απεργία(24/10/2019)
Κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και τη διευκόλυνση της εκχώρησης υπηρεσιών σε ιδιώτες(15/10/2019)
Μετά τις απολύσεις προχωρά στην εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτη(25/8/2017)
ΑΤΙΤΛΟ(1/6/2017)
Στέλνουν στους εργάτες την αστυνομία(22/10/2011)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ