Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αναζητούν συνεργούς στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας
  • Καλούν μαθητές και εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Γκορμπατσόφ και Βαλέσα στο Βερολίνο, στους εορτασμούς για την πτώση του Τείχους το 2009. Ο ρόλος τους στην καπιταλιστική παλινόρθωση και σε ό,τι σήμανε αυτή για το λαό μόνο για πανηγυρισμούς δεν προσφέρεται
Γκορμπατσόφ και Βαλέσα στο Βερολίνο, στους εορτασμούς για την πτώση του Τείχους το 2009. Ο ρόλος τους στην καπιταλιστική παλινόρθωση και σε ό,τι σήμανε αυτή για το λαό μόνο για πανηγυρισμούς δεν προσφέρεται
Συνεργούς ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, στην προσπάθειά τους να ξαναγράψουν την Ιστορία και να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό, αναζητούν το προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 30 χρόνων από τη νίκη της αντεπανάστασης στη Γερμανία και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Συγκεκριμένα, με έγγραφο που απεστάλη στις 8/10 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Προξενείο της Γερμανίας ενημερώνει για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει το διάστημα 7 - 9 Νοέμβρη στην παραλία της Θεσσαλονίκης για τον «εορτασμό της 30ής επετείου της πτώσης του τείχους του Βερολίνου». Με τη σειρά της, η Διεύθυνση διένειμε το έγγραφο στα σχολεία, προτρέποντας δασκάλους και καθηγητές να συμμετάσχουν στις «δράσεις» μαζί με τους μαθητές τους.

«Στόχος της δράσης», αναφέρει το έγγραφο, «είναι να κατανοήσουν την έννοια της κατάτμησης της πόλης του Βερολίνου», «να γνωρίσουν καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε σχέση με την ιστορία του τείχους του Βερολίνου». Στην ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, το Σάββατο 9/11, «οι μαθητές θα κληθούν να συμμετέχουν στην πτώση του τείχους».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν αποτελεί μεμονωμένο παράδειγμα στην προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας μετά την επανένωση και να συκοφαντηθούν ο σοσιαλισμός και οι κατακτήσεις του σ' αυτή τη χώρα.

Θυμίζουμε ότι στην επέτειο των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους, το στηριζόμενο από όλα τα αστικά κόμματα της Γερμανίας και κρατικά χρηματοδοτούμενο «Ιδρυμα Τείχος του Βερολίνου» ανέλαβε να συντονίσει όλη αυτή τη βρώμικη δουλειά, οργανώνοντας δραστηριότητες που απευθύνονταν ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 8 έως 13 ετών.

Στις «μαθησιακές» αυτές δραστηριότητες, «έντυναν τα παιδιά πολιτοφύλακες και έστηναν χαρτόκουτα για να αναπαραστήσουν το χτίσιμο του τείχους, κάτω βέβαια από τις οδηγίες των εκπαιδευτών». Δραστηριότητα που θέλουν να επαναλάβουν φέτος και στη Θεσσαλονίκη, με τη συνδρομή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, η οποία και το 2009 καλούσε καθηγητές και μαθητές να συμμετάσχουν ηλεκτρονικά σε διαγωνισμό γκράφιτι σε εικονικό τείχος του Βερολίνου ή να «ενθαρρύνουν» τη δημιουργία γκράφιτι σε χαρτί, σαν να ήταν μια επιφάνεια στο Τείχος.

Κανένας εκπαιδευτικός και μαθητής να μην πάρει μέρος στις εκδηλώσεις παραχάραξης της Ιστορίας!

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τουλάχιστον προκλητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κίνηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας να προτρέψει όλα τα σχολεία της περιοχής να συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις εορτασμού από τα 30 χρόνια της πτώσης του Βερολίνου, που διοργανώνει το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας με σκοπό - όπως λέει - "οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε σχέση με την ιστορία του Τείχους του Βερολίνου".

30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, εντείνεται η εκστρατεία να αμαυρωθεί στις συνειδήσεις των λαών η μεγάλη προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Καταβάλλονται επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες να εμφανίσουν τον καπιταλισμό ως σύστημα που εξασφαλίζει την ελευθερία και τη δημοκρατία, τις ανάγκες των εργαζομένων.

Αποκρύπτουν συνειδητά ότι το Τείχος ήταν τείχος στοιχειώδους προστασίας ενός σοσιαλιστικού κράτους απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση εκ μέρους του καπιταλισμού (όπου έφτασε στο σημείο να επέμβει με τανκς). Οτι το Βερολίνο γεωγραφικά βρισκόταν στην καρδιά της Ανατολικής Γερμανίας και την ίδια στιγμή ένα τμήμα του ανήκε σε ένα άλλο κράτος (σαν να ανήκει η μισή Θεσσαλονίκη σε άλλη χώρα)!

Αποκρύπτουν ότι επί 12 χρόνια και μέχρι τον Αύγουστο του 1961 που ορθώθηκε - ως έσχατη λύση υπεράσπισης των συνόρων - το Τείχος, οι αντεπαναστατικές δυνάμεις δρούσαν ανενόχλητες, προκαλώντας αμέτρητες δολιοφθορές, υπονομεύοντας ανοιχτά την προσπάθεια οικοδόμησης της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όσο βρώμικο μελάνι κι αν χυθεί, η αλήθεια δεν μπορεί να παραγραφεί. Δεν είναι τυχαίο ότι σε δημοσκόπηση το 2009, το 57% των Γερμανών απάντησε ότι βλέπει θετικά τη Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία, ακριβώς επειδή διαπίστωνε ότι ο "αγγελικά πλασμένος" κόσμος του καπιταλισμού, που του υπόσχονταν, ήταν ο κόσμος της ανεργίας, της φτώχειας, της μιζέριας και των πολέμων.

Μετά την πτώση του Τείχους, στις πόλεις της τότε ΓΛΔ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά άστεγοι, άνεργοι, φτωχοί, αμόρφωτοι, αποκλεισμένοι και περιθωριοποιημένοι άνθρωποι, που ακόμη και σήμερα ζουν από τα προνοιακά επιδόματα, όπως αναφέρουν πολυάριθμα ρεπορτάζ στον γερμανικό Τύπο. Σύμφωνα με την έρευνα LEO του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, σήμερα - εν έτει 2019 - 6,2 εκατ. άνθρωποι στη Γερμανία (12% του πληθυσμού) είναι πλήρως ή μερικώς αναλφάβητοι, με σοβαρές δυσκολίες στη γραφή και την ανάγνωση.

Καλούμε την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας να αποσύρει το απαράδεκτο κάλεσμα. Αν θέλει οι μαθητές να γνωρίσουν την Ιστορία, μπορεί να αξιοποιήσει τον τόπο μας με την πληθώρα ιστορικών τόπων και μαρτυριών που έχει, μπορεί να έρθει σε επαφή με τις αντιστασιακές οργανώσεις.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ απευθύνεται σε κάθε μαθητή που βλέπει να ορθώνονται μπροστά του τα εμπόδια που του θέτει το σύστημα. Σε κάθε εκπαιδευτικό που βιώνει καθημερινά τις δυσκολίες της επιβίωσης, στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που γυρνούν ανά την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι. Σας καλούμε να προβληματιστείτε. Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες παραχάραξης της Ιστορίας, σπίλωσης του σοσιαλισμού, έχουν σκοπό να μας παγιδέψουν στη λογική ότι δεν υπάρχει διέξοδος, έχουν στόχο να μας πείσουν για την αιωνιότητα του καπιταλισμού.

Κι όμως. Ολα αυτά που ταλανίζουν καθημερινά εμάς και τις οικογένειές μας ο σοσιαλισμός τα είχε λύσει ή είχε δρομολογήσει τη λύση τους από πολύ νωρίς, και μάλιστα σε συνθήκες περικύκλωσης και άγριας πολεμικής από το καπιταλιστικό σύστημα. Θέριεψαν ξανά μετά τις ανατροπές, επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος και σκορπώντας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα τα "ανθισμένα τοπία" που υπόσχονταν στο λαό οι δυνάμεις της αντεπανάστασης στη Γερμανία. Η "κοσμογονική αλλαγή", που θα ένωνε τους λαούς, ήταν ένα πελώριο ψέμα, αφού 30 χρόνια τώρα είναι πολλά τα τείχη που υψώθηκαν εναντίον τους.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να τιμήσουν το λειτούργημά τους τόσο απέναντι στους μαθητές τους όσο και απέναντι στα ιστορικά γεγονότα και την επιστημονική ερμηνεία τους. Να μη δεχτούν να είναι φορείς αντιεπιστημονικών και αντικομμουνιστικών αντιλήψεων. Να αναζητήσουν την αλήθεια για το σοσιαλισμό και να διδάξουν στους μαθητές την αγάπη για τη γνώση, για την Ιστορία, για την αλήθεια.

Καλούμε τα σωματεία των εκπαιδευτικών, τους φορείς των γονιών και του μαθητικού κινήματος να μη συρθούν στα σχέδια της Διεύθυνσης. Κανένας μαθητής να μην πάρει μέρος στις εκδηλώσεις παραχάραξης της Ιστορίας!».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org