Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ
Αποκαλυπτήρια της «Ρωγμής» και φόρος τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Το Σάββατο στο θανατονήσι, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Κατά τη διάρκεια εγκατάστασης του Μνημείου στο νησί
Κατά τη διάρκεια εγκατάστασης του Μνημείου στο νησί
Στη Γυάρο, εκεί όπου οι χαράδρες είναι ακόμα «γιομάτες από αίμα και φρίκη», εκεί όπου για 20 και πλέον χρόνια χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, άφησαν ακόμα και τη ζωή τους, εκεί όπου ακόμα κανείς συναντά τα «ίχνη» τους, σαν μια διαρκή υπόμνηση...

Σε αυτόν τον τόπο θα ξαναβρεθούν το Σάββατο παλιοί αγωνιστές, που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν στα χώματά της, και θα σμίξουν με νεότερους που μαθαίνουν και εμπνέονται από την 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ.

Εκεί, στην εκδήλωση που διοργανώνει το Κόμμα για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου που έστησε και στην οποία θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ενα Μνημείο τιμής, μνήμης και περηφάνιας για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, αντάξιο των ηρωικών μας παραδόσεων, που υπενθυμίζει ότι το Κόμμα θα τραβήξει μπροστά, κάτω απ' όλες τις συνθήκες.

Και στη Γυάρο είναι χαραγμένη βαθιά η κόκκινη γραμμή, που χωρίζει τους δύο κόσμους, τους ριζικά διαφορετικούς: Από τη μία πλευρά η ανιδιοτελής στάση των κομμουνιστών, το ηθικό τους μεγαλείο, η αντοχή και ο ηρωισμός που επέδειξαν στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Και, από την άλλη, τα μελετημένα βασανιστήρια, οι πιέσεις και η αγριότητα που ασκήθηκαν από την πλευρά του αστικού κράτους ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Και το «κόκκινο» νίκησε το «μαύρο».

Ειδική έκδοση για τη Γυάρο

Η φυλακή, όπως είναι σήμερα
Η φυλακή, όπως είναι σήμερα
Αυτήν τη σύγκρουση των δύο κόσμων την αντιλαμβάνεται ο καθένας ακόμα καλύτερα διαβάζοντας την έκδοση «Γυάρος: 1947-1952, 1955-1961, 1967-1974. Θανατονήσι και Κάστρο Αγώνα "...μια η απάντησή μας: Ζήτω το ΚΚΕ"», που επιμελήθηκε η Υπηρεσία Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Μια έκδοση που αξίζει κανείς να προμηθευτεί!

Η ειδική έκδοση που θα κυκλοφορήσει από τη «Σύγχρονη Εποχή» και θα είναι διαθέσιμη και το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της αποστολής στο νησί, αποτελεί μια μικρή συνεισφορά στη γνωριμία με την Ιστορία και την αρχιτεκτονική του κάτεργου. Το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό της έκδοσης προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Κάθε σελίδα αποτυπώνει πλευρές από την Ιστορία της Γυάρου και στις 3 φάσεις που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας και φυλάκισης. Κάθε σελίδα προσπαθεί να χωρέσει τη φρίκη από τα συστηματικά και μελετημένα βασανιστήρια που εφαρμόστηκαν πάνω στους κρατούμενους. Κάθε σελίδα προκαλεί τη συγκίνηση για τη στάση των κρατουμένων, που υποδήλωνε την αντίσταση και την ακλόνητη πίστη τους στην τελική νίκη. Τα σκίτσα των κρατουμένων που αποτύπωναν τα βασανιστήρια, τα χειρόγραφα λευκώματά τους, για να στείλουν το μήνυμα στους «έξω» ότι αντέχουν, για να κινητοποιήσουν τους λαούς και άλλων χωρών και να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη, για να μείνουν «ζωντανά» όσα περνούσαν. Στιγμιότυπα από τη ζωή τους. Και ο λόγος του ποιητή μάς φαίνεται πια πιο «γνώριμος»...

«Μόνο, καμμιά βολά, τη νύχτια, νιώθουμε να σμίγουμε ξανά

τα δόντια,

να σφίγγουν και να τρίζουν, και σ' αυτό το τρίξιμο σάμπως

να σμίγει ο κόσμος πάλι.

Είναι η αδικία που σμίγει ώρα την ώρα τους αδικημένους -

Είναι το δίκιο μας που σμίγει σε γροθιά τα δάχτυλά μας

τα σπασμένα-...».

(Γ. Ρίτσος, «Μαντατοφόρες», Γυάρος, Σάμος, Μάης 1967 - Δεκέμβρης 1969)

«Ρωγμή» - με το βλέμμα στο μέλλον

Το Μνημείο που αποκαλύπτεται το Σάββατο 12 Οκτώβρη φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΚΕ και συμμετείχε με πολλούς ακόμα γλύπτες στον πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό για τη φιλοτέχνηση και εγκατάσταση Μνημείων στη Γυάρο και τη Μακρόνησο, λαμβάνοντας την πρώτη θέση, όσον αφορά το διαγωνισμό για τη Γυάρο.

Πέρα από τον δημιουργό, σε όλες τις φάσεις κατασκευής του Μνημείου συνέβαλαν με χαρακτηριστική αυταπάρνηση, δίχως να λογαριάζουν κόπο και θυσίες, δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος. Για την εγκατάσταση του Μνημείου, όσο και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, εδώ και μέρες βρίσκονται στο νησί δεκάδες οικοδόμοι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, χτίστες και άλλες ειδικότητες, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, κάνοντας τη νύχτα μέρα, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα ενόψει της εκδήλωσης.

Ο πυρήνας του Μνημείου είναι δύο κολόνες, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από ένα είδος χάλυβα, που παίρνει πολύ γρήγορα το χρώμα της σκουριάς και επέτρεψε στον γλύπτη να αναδείξει τους συμβολισμούς του έργου του. Ο χάλυβας έχει υπάρξει αντικείμενο του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων για δύο σχεδόν αιώνες. Αξιοποιώντας τον, λοιπόν, στην κατασκευή του Μνημείου, επιδίωξε μια ευθεία αναφορά στο καπιταλιστικό σύστημα και την εξέλιξή του μέχρι τη σημερινή εποχή. Η σκουριά εκφράζει το παλαιό, το πεπερασμένο. Στις δύο κολόνες είναι καρφωμένα ανοξείδωτα πρίσματα, τα οποία συμβολίζουν το καινούριο. Μια ιδεολογία, η οποία είναι αναλλοίωτη. Μια ιδεολογία που κάποια στιγμή θα δημιουργήσει τη ρωγμή και θα ανατρέψει το προηγούμενο οικοδόμημα. Τα πρίσματα είναι είκοσι ένα, όσα και τα χρόνια λειτουργίας του κολαστηρίου της Γυάρου. Εμμεση αναφορά στους κρατούμενους, στους εξόριστους που υπέφεραν, βασανίστηκαν ή έχασαν ακόμα και τη ζωή τους, παραμένοντας όμως αμετακίνητοι από τις ιδέες τους.

Γύρω από τον πυρήνα υπάρχει ένας περίβολος, με ανοίγματα που επιτρέπουν στον επισκέπτη να μπει μέσα. Εσωτερικά είναι πετρόχτιστος, που αφενός υπενθυμίζει το καθημερινό μαρτύριο των κρατουμένων με τους εκβραχισμούς, τη μεταφορά της πέτρας και την κατασκευή των κτισμάτων, και αφετέρου έχει στόχο να δημιουργεί ένταση στον επισκέπτη, να τον υποβάλλει στο αφιλόξενο περιβάλλον της φυλακής. Τα δύο ανοίγματα μεταξύ των κάθετων κεντρικών μεταλλικών στοιχείων επιτρέπουν την είσοδο στον πυρήνα της σύνθεσης που προβάλλει ψηλά τον ανοιχτό ουρανό.

Εξω από το πετρόχτιστο υπάρχει πάλι μεταλλική κατασκευή. Εκεί, αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών εξόριστων και φυλακισμένων. Στις άλλες πλάκες αναγράφονται το θέμα του Μνημείου, το λογότυπο των 100 χρόνων του ΚΚΕ και απόσπασμα από τη μαρτυρία του Γ. Κατσαντώνη, κρατούμενου στη Γυάρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ