Eurokinissi |
Συνεχίζονται τα παζάρια με τους «θεσμούς» για τον προϋπολογισμό |
Σε αυτό το πλαίσιο, η «συζήτηση» συνεχίζεται γύρω από το ύψος και βέβαια την κάλυψη των λεγόμενων «δημοσιονομικών κενών», με βάση και τις διαφορετικές «προσεγγίσεις» σχετικά με το βαθμό απόδοσης των «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, τις επόμενες μέρες θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το «αναμορφωμένο» σχέδιο προϋπολογισμού, με σταθερό σημείο αναφοράς τις νέες φοροελαφρύνσεις στις ισχυρές επιχειρήσεις και τους ομίλους, σε συνδυασμό βέβαια με τις άλλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας, όπως αυτές που περιέχονται στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε και συζητιέται στη Βουλή.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,8% (από 2% φέτος).
«Ενα το κρατούμενο» είναι οι νέες φοροελαφρύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίες θα έρθουν στη συνέχεια στη Βουλή, με το φορολογικό νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, οι «απώλειες φορολογικών εσόδων» από τις νέες φοροαπαλλαγές, που θα έρθουν να στηρίξουν τα επιχειρηματικά κέρδη, αναμένονται ως εξής:
Από αυτές τις δύο κατηγορίες οι πρόσθετες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις φτάνουν τα 635 εκατ., ενώ από την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη, το κεφάλαιο εξοικονομεί άλλα 26 εκατ.
Ενας ακόμη πυλώνας για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο προβλέπονται επιδοτήσεις συνολικού ύψους 6,75 δισ. ευρώ.
Στο προσχέδιο συνυπάρχει η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με εφαρμογή από 1η Γενάρη 2020, για το επίδομα γέννησης κ.λπ., τα οποία και αντισταθμίζονται με «ισοδύναμες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις, τόσο από το σκέλος της φορολογίας όσο και από αυτό των κρατικών δαπανών.
Μεταξύ αυτών, το προσχέδιο προβλέπει πηγές πρόσθετων φορολογικών εσόδων, όπως:
Εν αναμονή του φορολογικού νομοσχεδίου, το ακάλυπτο ποσό σύμφωνα με πληροφορίες θα χαρατσώνεται τουλάχιστον με 20%, και όχι με τον εισαγωγικό συντελεστή της φορολογικής κλίμακας (9%). Ουσιαστικά πρόκειται για νέο καραμπινάτο χαράτσι, ανεξάρτητα από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες θα επιβάλλεται και σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έτσι κι αλλιώς φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
Η αντιλαϊκή κοπτοραπτική συνεχίζεται και στο ζήτημα της νέας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα εφαρμοστεί από 1η Γενάρη 2020. Αν και έχει «κλειδώσει» ο νέος συντελεστής 9% (από 22%) για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν η έκπτωση φόρου (777 ευρώ), που μετατρέπεται σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ, θα «σβήνει» σταδιακά από τα 20.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω, όπως ισχύει σήμερα, ή αν ο «δημοσιονομικός κόφτης» θα ξεκινήσει από χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να στηριχθεί η κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού».
Η «συζήτηση» συνεχίζεται και γύρω από το ύψος του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει προσαύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, το οποίο ενδέχεται να καταλήξει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση της μάζας των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, συνθέτουν το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας και για την επόμενη χρονιά, όπως αυτό αποτυπώνεται στο προσχέδιο:
Στην άλλη πλευρά, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2019. Συγκεκριμένα, θα διαμορφωθεί στα 3,94 δισ., από 4,4 δισ. φέτος, μείωση 460 εκατ. (11,7%), και αυτό παρά την ανάκαμψη και την αναμενόμενη διόγκωση των επιχειρηματικών κερδών την επόμενη χρονιά.
Οπως προκύπτει, ο φόρος που αναλογεί στις κάθε είδους εταιρείες αποτελεί μόλις το 7,6% της συνολικής μάζας των φόρων, με το υπόλοιπο 92,4% να φορτώνεται στα μόνιμα υποζύγια.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, προανήγγειλε για τις επόμενες μέρες την Υπουργική Απόφαση σχετικά με το επίδομα θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα, λέγοντας ότι «στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή».
Θυμίζουμε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2010, φτάνει σήμερα στα 280 ευρώ, επί του οποίου προστίθεται και ο διογκωμένος ΦΠΑ (24%), με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει στα 347 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Δήθεν ως «αντάλλαγμα» δίνονται τα ψίχουλα του «επιδόματος θέρμανσης», μόνο για ένα ορισμένο τμήμα του λαού και βέβαια μόνο για ένα ελάχιστο μέρος από τα κλοπιμαία.
Αλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αξιοποιεί ως βάση υπολογισμού η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει επιδείξει σημαντικό «έργο» ακόμα και στην περικοπή αυτού του πενιχρού επιδόματος, από τα 210 εκατ. αρχικά, στα 44 εκατ. το 2018. Σε αυτήν τη βάση, η κυβέρνηση ΝΔ προαναγγέλλει σήμερα τη «διεύρυνση» του επιδόματος.
Οσο για την «προκαταβολή» τμήματος από το επίδομα θέρμανσης μέσα στο 2019, σηματοδοτεί την αντίστοιχη «ελάφρυνση» του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν «δημοσιονομικά κενά» στον νέο προϋπολογισμό.