Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πλάτες» στην τουρκική επιθετικότητα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Επαφές στην Τουρκία είχε την Παρασκευή ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, συνεχίζοντας τις επαφές στο νότιο σκέλος της λυκοσυμμαχίας, τις οποίες ξεκίνησε στη Ρώμη και συνέχισε στην Αθήνα. Μετά από συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ο Στόλτενμπεργκ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Τουρκία «αποτελεί ένα ισχυρό μέλος της Συμμαχίας μας» που «διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε ό,τι κάνει το ΝΑΤΟ - από τη Μαύρη θάλασσα έως τη Μεσόγειο».

Ο γγ της λυκοσυμμαχίας έριξε νερό στο μύλο της τουρκικής επιθετικότητας, σημειώνοντας: «Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πολύ ταραγμένης περιοχής. Κανένας άλλος σύμμαχός μας δεν έχει υποφέρει τόσες τρομοκρατικές επιθέσεις. Κανένας άλλος σύμμαχός μας δεν είναι πιο εκτεθειμένος στην αστάθεια, στη βία και την ταραχή που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή. Και κανένας άλλος ΝΑΤΟικός σύμμαχος δεν έχει φιλοξενήσει τόσους πολλούς πρόσφυγες όπως η Τουρκία, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τη Συρία».

Κατά τ' άλλα, ο Στόλτενμπεργκ μοιράστηκε πάλι «σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, κλιμάκωσης των εντάσεων» και ανέφερε ότι περιμένει από την Τουρκία «να δράσει με αυτοσυγκράτηση».

Μετέφερε επίσης ξανά τον προβληματισμό στις τάξεις του ΝΑΤΟ για την απόφαση της Αγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα «S-400», λέγοντας πως «απαιτείται μεγάλη υπευθυνότητα». Κλείνοντας, πάντως, επανέλαβε ότι «μαζί, η Τουρκία κι οι άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, συνεχίζουμε να προσαρμοζόμαστε για να διατηρήσουμε ασφαλείς τους λαούς μας... Απαντώντας στις νέες προκλήσεις. Γιατί μαζί είμαστε ισχυρότεροι».

Από την τουρκική μεριά, ο Τσαβούσογλου έσπευσε να εκφράσει ξανά τις προσδοκίες της Αγκυρας «από τους συμμάχους μας, να επιδείξουν αλληλεγγύη», μιλώντας για «το πιο φυσικό μας δικαίωμα» και σχολιάζοντας: «Δεν αρκεί να λέτε "Κατανοούμε τις νόμιμες ανησυχίες σας". Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη».

Αργότερα την Παρασκευή, ο Στόλτενμπεργκ αναμενόταν να συναντήσει και τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πολύτιμος σύμμαχος η Τουρκία», στο βωμό της «ΝΑΤΟικής συνοχής» τα κυριαρχικά δικαιώματα(24/3/2021)
Με τη «βούλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ το τραπέζι των επώδυνων συμβιβασμών και των σχεδίων συνδιαχείρισης(5/9/2020)
«Παγωμένες» οι συνομιλίες για το Σύνταγμα(29/11/2019)
«Ξεγύμνωμα» όσων διαφημίζουν την εμπλοκή ως διασφάλιση(11/10/2019)
Στην Τουρκία ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ(18/1/2019)
«Δύσκολο ζήτημα» παραδέχεται ο Στόλτενμπεργκ(24/2/2018)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org