Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν ήξερε...

«Δεν θα κρίνω εγώ τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία και την Τουρκία. Εμένα με ενδιαφέρει η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα». Την ...διπλωματική αυτή απάντηση έδωσε σε συνέντευξη ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, κληθείς να σχολιάσει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης Τραμπ στην τουρκική επέμβαση στη Συρία. Κατά τ' άλλα, στο γνωστό πνεύμα του εφησυχασμού, επανέλαβε τα «οφέλη» από την ελληνοαμερικανική Συμφωνία, την «εξαιρετική στάση» των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα κ.ο.κ. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την επέμβαση στη Συρία με τη στήριξη των ΗΠΑ αποκομμένη από τη «μεγάλη εικόνα» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους και η ίδια είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια, είναι τουλάχιστον κοροϊδία, αφού είναι πασιφανές ότι η τουρκική αστική τάξη παζαρεύει σε πολλά μέτωπα να κατοχυρώσει και να αναβαθμίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή.

... αλλά ήξερε

Αλλωστε, ο ίδιος ο Δένδιας, που λίγο πριν υποστήριζε ότι δεν τον ενδιαφέρει τι κάνουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία, ξεφούρνισε στην ίδια συνέντευξη ότι «η συζήτησή μας με τους Αμερικανούς» αφορά το «πώς θα έρθει η Τουρκία κοντά στη Δύση». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι μοιράζεται την ίδια «αγωνία» με τις ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας και γι' αυτό συμμετέχει δραστήρια στο παζάρι, που «ακουμπάει» όμως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σε όλο αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών, ο λαός είναι το βέβαιο θύμα, είτε υπάρξει συμβιβασμός ΝΑΤΟ - Τουρκίας, είτε κλιμάκωση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. «Οποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες», λέει ο λαός και δεν πρέπει να δεχτεί να γίνει το γεύμα κανενός.

Ξεπερασμένο

Περίπου ως «ντεμοντέ» εμφανίζει η κυβέρνηση την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε όλα τα μέτωπα, επαναλαμβάνοντας μονότονα πως «η εποχή της πολιτικής των κανονιοφόρων» έχει προ πολλού περάσει, πως η Τουρκία κάνει... μέγα σφάλμα και άλλα τέτοια, καλώντας την επί της ουσίας να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και του «διαλόγου», που έχουν «στρώσει» οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί. Το πόσο έχει παρέλθει βέβαια η εποχή των «κανονιοφόρων», το δείχνει η κατάπτυστη Συμφωνία που υπέγραψαν κυβέρνηση και ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο, μετατρέποντας τη μισή Ελλάδα σε ορμητήριο για τις επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε όλη την περιοχή και το λαό κυριολεκτικά σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η ΝΔ δανείστηκε μάλιστα το ...στιλό του ΣΥΡΙΖΑ για να υπογράψει τη Συμφωνία, αφού αυτός την προετοίμασε ως κυβέρνηση. Με τις ψευτοθεωρίες τους προσπαθούν να κρύψουν ότι η «πολιτική των κανονιοφόρων» δεν είναι παρά η άλλη όψη και η «προέκταση» της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, των παζαριών των ιμπεριαλιστών, του «διεθνούς δικαίου» που έχουν κάνει κουρέλι, για το μοίρασμα της λείας, των «σφαιρών επιρροής», των αγορών. Αυτό είναι το πραγματικό ξεπερασμένο: Το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπερασπίζονται. Και είναι βέβαιο πως οι λαοί έχουν τη δύναμη, αν το αποφασίσουν, με την κοινή τους πάλη να το στείλουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, και μαζί την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την προσφυγιά που αυτό σημαίνει.

Με μέτρο

Ανάμεσα στα πολλά που ακούστηκαν, με αφορμή την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα, ήταν για το ρόλο του ΝΑΤΟ στη «διασφάλιση της ειρήνης και της εμπέδωσης της διεθνούς σταθερότητας, μέσω της πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου». Ειπώθηκε, μάλιστα, με αφορμή τις εξελίξεις στην περιοχή ότι η αποστολή αυτή έχει σήμερα ιδιαίτερες διαστάσεις, καθώς οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία είναι «αυθαίρετες - ως καταφανώς αντίθετες προς κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου - και εξαιρετικά επικίνδυνες». Για τους παλιότερους, που γνωρίζουν τα στυγερά εγκλήματα του ΝΑΤΟ, αλλά και για τους νεότερους, που παρακολουθούν τη δολοφονική δράση του ανά τον κόσμο και βλέπουν τις επικίνδυνες αποφάσεις του να ανανεώνονται και να εμπλουτίζονται μετά από κάθε σύνοδο, όλα αυτά ακούγονται πραγματικά αστεία. Γι' αυτό, άλλωστε, ο Στόλτενμπεργκ «έκανε το παγώνι» και κάλυψε τις τουρκικές επιχειρήσεις, που οι ΗΠΑ ενέκριναν πριν αρχίσουν. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε κυνικά ότι έχει ενημερωθεί για τις επιχειρήσεις και ζήτησε από την Τουρκία να «εξασφαλίσει ότι κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αναλάβει στη βόρεια Συρία να είναι ανάλογη και μετριασμένη». Για τέτοια ...αφοσίωση στο «Διεθνές Δίκαιο» μιλάμε: Σκοτώστε, αλλάξτε σύνορα, καταπατήστε την κυριαρχία τρίτων χωρών, αλλά πάνω απ' όλα με μέτρο.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org