Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα με 24ωρη πανελλαδική απεργία

Από την κινητοποίηση των Σωματείων Εργαζομένων στους δήμους Αγίων Αναργύρων και Πετρούπολης
Από την κινητοποίηση των Σωματείων Εργαζομένων στους δήμους Αγίων Αναργύρων και Πετρούπολης
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους, ενώ χτες ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία στις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού των δήμων, ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, το οποίο εκτός των αντιλαϊκών χτυπημάτων στις ΣΣΕ και τη συνδικαλιστική δράση, διευκολύνει την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες.

Η εικόνα από τη 48ωρη απεργία δείχνει μεγάλα έως υψηλά ποσοστά συμμετοχής, που σε αρκετούς δήμους έφταναν το 100%.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία και σε συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, στις 10.30 π.μ. Παράλληλα καλεί σε συμμετοχή στο απογευματινό συλλαλητήριο που οργανώνουν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Χτες πραγματοποιήθηκαν μια σειρά κινητοποιήσεις στην Αττική.

Στην Αθήνα έγινε μηχανοκίνητη πορεία από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ - ΟΤΑ) μέχρι την Περιφέρεια Αττικής. Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί στο αίτημα των απεργών ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.

Ακολούθησε νέα πορεία στο δήμο Γλυφάδας, καθώς η δημοτική αρχή είχε στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό σε συνεργασία με ιδιώτη εργολάβο που έφερε κοντέινερ στο χώρο του αμαξοστασίου. Σκοπός ήταν να αποθέτονται στα κοντέινερ τα απορρίμματα, καθώς η χωματερή των Ανω Λιοσίων δεχόταν περιορισμένο αριθμό απορριμματοφόρων, λόγω της απεργίας.

Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

MotionTeam

Από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Επίσης, στο δήμο Πειραιά, όπως καταγγέλλεται από τα σωματεία, η δημοτική αρχή άφησε να διαρρεύσει φήμη για παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να μην απεργήσουν. Καταγγέλλουν ακόμα ότι το προσωπικό ασφαλείας, που προορίζεται για τη συλλογή απορριμμάτων σε χώρους όπως νοσοκομεία και σχολεία, η δημοτική αρχή το χρησιμοποίησε για να εξυπηρετήσει μαγαζάτορες!

Τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Αγίους Αναργύρων και Πετρούπολης κατέβηκαν σε κοινή πορεία στους δρόμους της πόλης, ενημερώνοντας τους κατοίκους για το περιεχόμενο και τους στόχους του αγώνα τους.

Στο δήμο Ηλιούπολης, το Σωματείο προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου.

Στο Μαρούσι, το Σωματείο κατήγγειλε τη δημοτική αρχή, που θέλει να ιδιωτικοποιήσει ακόμα και το πλύσιμο των πεζόδρομων, αναθέτοντάς το σε εργολάβο, με το πρόσχημα ότι ο δήμος δεν έχει το απαιτούμενο μηχάνημα. Για το ζήτημα αυτό καλούσε σε απογευματινή συγκέντρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στους δήμους συνέχισαν τον αγώνα τους με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Σήμερα θα δώσουν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα αμαξοστάσια και στις άλλες υπηρεσίες των δήμων.

Στον Βόλο, έπεσε στο κενό η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Στο χώρο του αμαξοστασίου, όπου εργαζόμενοι περιφρουρούν την απεργία, το ΠΑΜΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου, με τον Κώστα Στεργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», να εκφράζει τη στήριξη του ΠΑΜΕ στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στους δήμους. «Παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, η απεργία έχει καθολική συμμετοχή. Είμαστε για δεύτερη μέρα στο αμαξοστάσιο», τόνισε η Εύη Καρυδάκη, μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας.

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο πλευρό των απεργών

Την αλληλεγγύη τους και τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους εκφράζουν με ανακοινώσεις, περιοδείες και άλλες μορφές οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες όλης της χώρας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την προωθούμενη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δήμων.

Σχετικές ανακοινώσεις έχει εκδώσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Γαλάτσι, Ζωγράφου, Ηράκλειο, Ικαρία κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησαν με επιστολή τους να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας «εκφράζει την αντίθεσή της στο σύνολο του πολυνομοσχεδίου (...) Εκφράζει έμπρακτα τη στήριξή της στον αγώνα των σωματείων του δήμου (ΕΕΔΑ - ΠΡΟΟΔΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ)».

Τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο στηρίζουν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Δυτική Μακεδονία.

Με κοινή δήλωσή τους καταγγέλλουν την προσπάθεια να ανοίξει ακόμα πιο διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων των δήμων, και ειδικότερα αναφέρονται στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς είναι η πρώτη Περιφέρεια στην οποία η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται με ΣΔΙΤ.

Οπως αναφέρουν, «η υπογραφή τον Ιούνη του 2015 της σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ανάμεσα στη ΔΙΑΔΥΜΑ και τον ΑΚΤΩΡ - ΗΛΕΚΤΩΡ (συμφερόντων Μπόμπολα) υποχρέωσε τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας να πληρώνουν πανάκριβα τέλη. Ετσι, από 35 ευρώ τον τόνο που πλήρωναν τα σκουπίδια οι Δυτικομακεδόνες, θα πληρώνουν 132 ευρώ τον τόνο. Η σύμβαση επιπλέον προβλέπει εγγυημένη ελάχιστη ποσότητα σκουπιδιών τους 120.000 τόνους σκουπίδια (90.000 από τη Δυτική Μακεδονία και 30.000 από την Ημαθία), ώστε να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του επιχειρηματικού ομίλου που τα διαχειρίζεται».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org