Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις ενάντια στην ενίσχυση της ευρωενωσιακής εργασιακής ζούγκλας

Eurokinissi

Παρεμβάσεις σχετικά με την ενίσχυση του αντεργατικού οπλοστασίου της ΕΕ, με μια νέα απαράδεκτη Οδηγία σχετικά με τους «όρους εργασίας» στην ΕΕ και τη συγκρότηση του ευρωενωσιακού μηχανισμού της «Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας», πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση για την Οδηγία σχετικά με «τους διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» που εντάσσεται στον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Πρόκειται για έναν ακόμη αντεργατικό νόμο της ΕΕ, που νομιμοποιεί και γενικεύει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, τα δουλεμπορικά γραφεία, τις πολύμηνες δοκιμαστικές περιόδους. Συνολικά δίνει το «πράσινο φως» στην εργοδοσία να εφαρμόζει το αντεργατικό οπλοστάσιο της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, ξεμπερδεύοντας με τα δικαιώματα των εργαζομένων, αρκεί αυτοί να «λαμβάνουν γνώση» γραπτώς για την εργασιακή γαλέρα που τους περιμένει. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην τοποθέτησή του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Οδηγία γνωστοποίησης των όρων εργασίας στους εργαζόμενους: Οχι απλά κοροϊδία περί δήθεν "κοινωνικής Ευρώπης". Μέσα από το ελάχιστο, νομιμοποιείτε το χειρότερο.

Δεν δίνετε δικαιώματα στον εργαζόμενο. Στους εργοδότες δίνετε. Αρκεί να ενημερώνουν, πασάροντας ένα ραβασάκι για τους όρους εργασιακής ζούγκλας. Νομιμοποιείτε τις πιο βάρβαρες μορφές εργασίας (όπως συμβάσεις μηδενικών ωρών) προστατεύοντας την "ευελιξία των εργοδοτών", όπως λέτε.

Αποκλείετε ακόμα κι απ' αυτό χιλιάδες οικιακούς βοηθούς, ναυτεργάτες και άλλους.

Ιδού ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Πυλώνας. Αυτό ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο προς το χειρότερο αλλάζει. Γιατί δεν αλλάζουν τα μονοπώλια που την έστησαν.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές, η λαϊκή δυσαρέσκεια να μην εγκλωβιστεί σε υποσχέσεις βελτίωσής της, σοσιαλδημοκρατών τύπου ΣΥΡΙΖΑ και άλλων ούτε στον ευρωσκεπτικιστικό εθνικισμό για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών κάθε κράτους ξεχωριστά. Να βρει τον ταξικό της δρόμο.

Ενίσχυση όσων στοχεύουν στην καρδιά του θηρίου: Τον καπιταλισμό, την Ευρωπαϊκή του Ενωση, τα μονοπώλια σε κάθε κράτος. Ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας».

Στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων συγκροτείται η «Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας»

Σε ό,τι αφορά τον ευρωενωσιακό μηχανισμό της «Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατήγγειλε τη συγκρότησή του, τονίζοντας ότι στόχος της είναι να αυξήσει την κινητικότητα των εργαζομένων από δουλειά σε δουλειά, από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα, να προωθήσει την εργασιακή γαλέρα της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην παρέμβασή του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Ελλάδα, για να ελέγξει όλους τους χώρους δουλειάς, μια φορά τουλάχιστον, χρειάζεται 13 ολόκληρα χρόνια. ΕΕ και κυβερνήσεις ρήμαξαν κι αυτούς τους ελάχιστους και ανεπαρκείς κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Στόχος τους αποτελεί η εργοδοσία με λυμένα χέρια να ξεζουμίζει ανεμπόδιστα τους εργαζόμενους. Σε αυτά τα συντρίμμια των Επιθεωρήσεων Εργασίας σε κάθε χώρα έρχεται να συγκροτηθεί η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας.

Βασική επιδίωξη του νέου ευρωμηχανισμού είναι να πολλαπλασιάσει την κινητικότητα εργαζομένων, γιατί όπως προκλητικά αναφέρει η ΕΕ, μόνο 700.000 εργαζόμενοι μετακινούνται ετησίως από χώρα σε χώρα. Προστατεύετε και προωθείτε έτσι την εργασιακή γαλέρα, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Με βάση τον αντεργατικό "Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων", τον οποίο συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, προωθείται η αντικατάσταση των ΣΣΕ με εργατικά δικαιώματα ακόμα πιο κάτω, στο ναδίρ, που βαφτίζονται "ελάχιστοι κανόνες". Κριτήριο ψήφου όλα αυτά για τους εργαζόμενους.

Με την ταξική οργάνωση και ισχυρό ΚΚΕ παντού, οι εργαζόμενοι να αντεπιτεθούν, να βάλουν εμπόδια στην εργασιακή ζούγκλα, την ΕΕ και το σύστημά της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ νομιμοποιεί την ελαστική εργασία και τις απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών(27/6/2017)
Οργανωμένη επιχείρηση για τη χειροτέρευση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων(20/1/2017)
Υπερψήφισε νέα αντιασφαλιστική έκθεση(21/11/2008)
Δικομματική δημαγωγία στο φόντο της ουσιαστικής συμφωνίας(11/2/2006)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org