Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον για αναβαθμισμένη αμερικανική παρουσία στη Λάρισα

Επιβεβαιώνει ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα εντονότερη παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

Θυμίζουμε ότι στη Λάρισα, με το πρόσχημα της συνεκπαίδευσης, σταθμεύουν ήδη δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τύπου «MQ-9 Reaper», με τεράστιες δυνατότητες επιτήρησης σε εκτεταμένες ζώνες επιχειρήσεων που ενδιαφέρουν ΝΑΤΟ και Αμερικανούς (Ανατ. Ευρώπη, Β. Αφρική, Ανατ. Μεσόγειος). Η συγκεκριμένη σύμβαση λήγει τον Αύγουστο και στο τραπέζι βρίσκονται - κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες - δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα στάθμευσης στη Λάρισα ιπτάμενων τάνκερ τύπου «KC-135». Το δεύτερο αφορά την αντικατάσταση των υφιστάμενων UAV με άλλα, τύπου «Global Hawk RQ-4». Η συζήτηση για τα «KC-135» έχει πτυχές όπως ότι σήμερα αυτού του τύπου τα αεροσκάφη σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Για τα «Global Hawk» πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ψάχνουν εναλλακτικές θέσεις στάθμευσης, καθώς στην έως σήμερα βάση τους στη Σιγκονέλα στη Σικελία, λέγεται ότι θα ξεκινήσουν έργα το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, ερωτηθείς χτες να σχολιάσει τι θα γίνει τελικά στην 110 Πτέρυγα Μάχης, ο Ευ. Αποστολάκης απάντησε: «Η συνεργασία μας με τους συμμάχους και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ είναι σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που μας παρέχεται για να αυξήσουμε τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, σε συνεργασία, όπου μπορούμε και όπου χρειάζεται, με τις Ενοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών».

Ερωτηθείς δε αν η βάση θα αποτελέσει και έδρα των «Global Hawk» στο μέλλον, είπε, παραπέμποντας σε ενδιαφέρον των Αμερικανών να αξιοποιήσουν περαιτέρω επί ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα ως ορμητήριό τους κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πως «εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις. Υπάρχουν διάφορα αιτήματα, τα οποία τα συζητάμε, τα εξετάζουμε και θα δούμε. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα».

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, επισκεπτόταν τη Σχολή Εθνικής Αμυνας. Εσπευσε να τον υποδεχτεί ο διοικητής της Σχολής, αντιπτέραρχος Λαμπράκης Δημητρίου, ο δε πρέσβης πραγματοποίησε ομιλία στους σπουδαστές, αναπτύσσοντας - όπως διαχέεται από πλευράς πρεσβείας - τον «ζωτικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας» και την «ισχυρή εταιρική σχέση τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η εμπλοκή με τις ευλογίες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ(2023-06-22 00:00:00.0)
Παραπέρα αναβάθμιση της Σούδας και «μίνι Ιντσιρλίκ» η Λάρισα(2023-02-23 00:00:00.0)
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!(2021-09-28 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η μετατροπή της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο(2021-01-08 00:00:00.0)
Εκθεση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς(2020-07-21 00:00:00.0)
«Συμμαχική συνδρομή» στον άξονα Σιγκονέλα - Κριμαία...(2018-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ