Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Ψήφος στο ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα

Περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας και μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Ο Ηλ. Σιώρας και ο Ν. Σοφιανός μιλούν στους εργαζόμενους
Ο Ηλ. Σιώρας και ο Ν. Σοφιανός μιλούν στους εργαζόμενους
«Τη βραδιά της πυρκαγιάς στο Μάτι, ο "Ευαγγελισμός" δέχτηκε περίπου το 90% των περιστατικών. Δεκάδες νοσηλευτές όχι μόνο δεν πήραν άδεια, αλλά το επόμενο πρωί δεν ήθελε να φύγει κανείς. Ετσι λειτουργεί το νοσοκομείο και όλες τις υπόλοιπες μέρες, πάνω από τα όριά μας. Με το φιλότιμο των εργαζομένων. Οχι τώρα, εδώ και 15 χρόνια. Από το 2005 δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσες βαθμίδες. Υπάρχουν διευθυντές και συμβασιούχοι. Δεν υπάρχει συνέχεια στην επιστημονική εμπειρία, ούτε καν σταδιακή αναπλήρωση των εκατοντάδων οργανικών κενών. Η απουσία της μονιμότητας έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα των υπηρεσιών. Σε κάθε μικρή εφημερία δεχόμαστε 100 βαριά περιστατικά. Πότε θα ξεκουραστεί το ελάχιστο προσωπικό όταν την επομένη έχουμε γενική εφημερία; Κάθε χρόνο νοσηλεύονται στον "Ευαγγελισμό" 60.000 άνθρωποι, οι επισκέψεις ξεπερνούν τις 500.000 και η κρατική επιχορήγηση είναι μόλις 49 εκατομμύρια. Η αθλιότητα φαίνεται ακόμη και στο πιο μικρό, ζητήσαμε 50 αντάπτορες για διπλή παροχή οξυγόνου και μας ενέκριναν τους 5!».

Η παραπάνω μαρτυρία ανήκει στον διευθυντή και τους εργαζόμενους του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού», κατά τη διάρκεια συζήτησης με το κλιμάκιο του ΚΚΕ στο πλαίσιο προχτεσινής περιοδείας με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μαζί του ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», και η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας. Από τα επείγοντα μέχρι τα μαγειρεία και από τα πλυντήρια μέχρι τα εργαστήρια και το παλιό κυλικείο, το δημόσιο ΙΕΚ Νοσηλευτικής, τις διοικητικές υπηρεσίες, σε ολόκληρο το νοσοκομείο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, κυριαρχεί η αγωνία ακόμη και για τα αυτονόητα. Η αγανάκτηση για το αίσχος των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η ανασφάλεια της επικείμενης απόλυσης για πάνω από 700 εργαζόμενους τους επόμενους μήνες, η απληρωσιά εδώ και τρεις μήνες για τους εργολαβικούς στα μαγειρεία.

«Οπου κι αν έχουμε πάει, συμβαίνουν παντού τα ίδια. Σε όλα τα νοσοκομεία "τρέχουν" 7 και 8 διαφορετικές μορφές απασχόλησης. Στα σχολεία το ίδιο. Πίσω από κάθε απορριμματοφόρο εργαζόμενοι με 4-5 διαφορετικές συμβάσεις. Μια θέση εργασίας μοιράζεται σε 2-3 κακοπληρωμένους εργαζόμενους, που ανακυκλώνονται κάθε τόσο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ν. Σοφιανός.

Στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της η «ευελιξία»

Και ανέδειξε ότι αυτή η πανσπερμία εργασιακών σχέσεων αποτελεί στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, εργαλείο για να «κοστίζει» λιγότερο ο εργαζόμενος, μια κατάσταση εργασιακής ζούγκλας που φέρει την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «μια νέα γενιά επιστημόνων βιώνει την εργασιακή ανασφάλεια στα σχολεία, τα νοσοκομεία. Ενώ οι θέσεις εργασίας είναι πολλές, απαραίτητες και πρέπει να στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό, προσφέρουν ατομικές συμβάσεις, ελαστικές σχέσεις απασχόλησης για ένα - δύο χρόνια, με μισούς μισθούς και δικαιώματα. Κλαίνε για το "brain drain" όταν ευθύνονται οι ίδιοι...».

Από την άλλη, ο υποψήφιος δήμαρχος ανέδειξε ότι «στο χώρο των ιατρικών εξετάσεων οι ιδιώτες κάνουν πάρτι! Η "πίτα" για τους ιδιώτες στην Υγεία και το κόστος για τα λαϊκά στρώματα μεγαλώνουν συνεχώς. Π.χ. το Νοσοκομείο Πατησίων, αυτό που το έκλεισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε πως θα το ξανανοίξει, τώρα το κάνουν κέντρο ΕΟΠΥΥ. Γύρω απ' αυτό έχουν ανοίξει ήδη 4 ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Γιατί με τη μείωση του προσωπικού στις δημόσιες δομές, με τα πλαφόν στις δαπάνες, με τα όρια στις συνταγογραφήσεις, σπρώχνουν τον κόσμο στον ιδιώτη».

Ο Ν. Σοφιανός κάλεσε τους εργαζόμενους να μη θεωρήσουν «τελειωμένη υπόθεση» αυτήν την κατάσταση. Αλλωστε είναι εργαζόμενοι που έχουν πείρα, γνωρίζουν από αγώνες, με τους κομμουνιστές δίπλα τους, μέσα και από το σωματείο τους. «Για όλα τα προβλήματα, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, αγωνίζονται. Δεν αφήνουν να πέσει τίποτα κάτω, αποτρέπουν τα χειρότερα, φρενάρουν απολύσεις, σπάνε την εργοδοτική τρομοκρατία», ανέφερε και συνέχισε:

«Αυτό είναι και το μήνυμα: Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Απέναντι στο στημένο δίπολο και στο σουλάτσο μνημονιακών υπουργών μεταξύ των συνδυασμών τους είναι ο δικός μας αγώνας, που δεν είναι προσωπικός αλλά πολιτικός.

Πολλές οι κάλπες του επόμενου διαστήματος, η επιλογή όμως είναι μία για τους εργαζόμενους: Ψήφος αντίστασης, αγώνα και προοπτικής. Ενίσχυση της λαϊκής αντιπολίτευσης. Γιατί το ΚΚΕ είναι το αντίπαλο δέος».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org