Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατέθεσε τροπολογίες για τους εργαζόμενους στα ΕΑΣ και τη συνδικαλιστική δράση στις Ενοπλες Δυνάμεις

Δύο τροπολογίες κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή. Η πρώτη αφορά την προστασία του δικαιώματος της συνδικαλιστικής δράσης στις Ενοπλες Δυνάμεις και η δεύτερη την καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας με τίτλο «Ρυθμίσεις μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», το οποίο θα ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια.

Για το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση στις Ενοπλες Δυνάμεις

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρώτη τροπολογία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που θεσπίζει το Σύνταγμα για όλους τους Ελληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών δικαιωμάτων του συνεταιρίζεσθαι, της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης σύμφωνα με τα άρθρα 12 παρ. 1 και 23 παρ. 1 του Συντάγματος». Αλλωστε, σημειώνεται, «οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, όλος ο ελληνικός λαός, έχουν ανάγκες και δικαιώματα, που αφορούν το σύνολο των όρων άσκησης της υπηρεσίας τους, ευρύτερα τους όρους ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους».

Γι' αυτούς τους λόγους, τονίζεται, θα πρέπει «η ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να εναρμονιστεί τροποποιούμενη στη γενική κατεύθυνση και το βασικό νομικό πλαίσιο που ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, όπως ορίζει το Σύνταγμα και εξειδικεύουν οι νόμοι».

Στη βάση των παραπάνω στην τροπολογία προβλέπεται:

«1. Να συγκροτούνται δευτεροβάθμιες Οργανώσεις (Ομοσπονδίες) με μόνη ουσιαστική προϋπόθεση τη συμφωνία - κοινή απόφαση ορισμένων, τουλάχιστον δύο, πρωτοβάθμιων οργανώσεων. Συνεπώς θα πρέπει να καταργηθεί η περίπτωση β' της παραγράφου 4 του άρθρου 30Γ του ν. 1264/1982, που προβλέπει τη σύσταση μίας μόνο πανελλήνιας ομοσπονδίας ως δευτεροβάθμιου σωματείου, όπως επίσης και να τροποποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή όλες οι διατάξεις του άρθρου 30Γ του ν.1264/1982 που αναφέρονται ή βασίζονται σε αυτήν.

2. Το σύνολο των μελών της διοίκησης κάθε οργάνωσης των στρατιωτικών, τόσο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας, θα πρέπει να απολαμβάνουν τις διευκολύνσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη της συνδικαλιστικής τους παρέμβασης και δράσης, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων του συγκεκριμένου χώρου και των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις». Οι απαραίτητες διευκολύνσεις είναι το αμετάθετο καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους στη διοίκηση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας οργάνωσης, ειδικές - συνδικαλιστικές άδειες, σε βαθμό που να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία - δράση της διοίκησης, όπως καθορίζεται με τον ν.1264/1982 και η προστασία από κάθε είδους διώξεις λόγω της συνδικαλιστικής δράσης τους.

Για τους εργαζόμενους στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Για τη δεύτερη τροπολογία σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ δεν λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας παρά το γεγονός ότι η φύση της δουλειάς τους είναι επικίνδυνη και ανθυγιεινή. Τονίζεται ότι η χορήγηση του επιδόματος αυτού στους εργαζόμενους «οι οποίοι εργάζονται σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας ή προσφέρουν συγκεκριμένη εργασία και υπάγονται διοικητικά σε συγκεκριμένα τμήματα και συνεργεία των συγκροτημάτων εργοστασίων της προαναφερόμενης εταιρείας, πέρα από μια στοιχειώδη οικονομική στήριξη της διαρκούς προσπάθειας των εργαζομένων αυτών να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες δυσχέρειες που συνυφαίνονται με τη φύση και το αντικείμενο εργασίας τους, αποτελεί και μία έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας των υπηρεσιών, που παρέχουν στην εθνική άμυνα και ασφάλεια, συνιστά και μία υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει την καταβολή της συγκεκριμένης παροχής σε όλες τις κατηγορίες εκείνες εργαζομένων, που παρέχουν υπηρεσίες, οι οποίες δικαιολογούν την καταβολή του».

Με αυτό το σκεπτικό στο άρθρο της τροπολογίας προβλέπεται «στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, όπως αυτό είχε προβλεφθεί στο άρθρο 15 παρ. 1 του ν. 4024/2011 (Α΄ 226), και εξακολούθησε να καταβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 54 του ν. 4384/2016 (Α΄ 78), και εξειδικεύτηκε κατά ποσό, ανά κατηγορία δικαιούχων και ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του (...) προστίθενται» και οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org