Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
«Εποικοδομητικές» απόψεις και για τους «S-400»

Οι συναντήσεις Τούρκων υπουργών επιβεβαιώνουν το διαρκές παζάρι

Από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ (στο κέντρο), με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, στο Λευκό Οίκο
Από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ (στο κέντρο), με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, στο Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δέχτηκε στο Λευκό Οίκο αντιπροσωπεία μελών της τουρκικής κυβέρνησης που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον συμμετέχοντας στην 37η ετήσια Κοινή Διάσκεψη που συνδιοργανώνουν το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας - ΗΠΑ (TAΙK) και το Αμερικανο-Τουρκικό Συμβούλιο (ATC). Και από τη συνάντηση αυτή επιβεβαιώνεται ότι είναι διαρκές το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας για τη διατήρηση της τελευταίας στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο και τη μείωση όσο γίνεται της επιρροής της Ρωσίας.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ (και γαμπρός του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν), ο οποίος δήλωσε ότι μετέφερε τα μηνύματα του Τούρκου Προέδρου και εισέπραξε «μια θετική αντίδραση (από τον Τραμπ)», ενώ εξηγώντας ότι συζητήθηκε και το ζήτημα των «S-400» (των ρωσικών πυραύλων που η Αγκυρα επιμένει να αγοράσει προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ) υποστήριξε: «Εγινα μάρτυρας μιας εποικοδομητικής άποψης και μιας θετικής προσέγγισης σε προεδρικό επίπεδο (σ.σ. από την αμερικανική πλευρά)».

Σημειωτέον, στη συνάντηση με τον Τραμπ παρών ήταν και ο ειδικός απεσταλμένος του για θέματα Μέσης Ανατολής, Τζάρεντ Κούσνερ (γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου), δεδομένου ότι στην ατζέντα των αμερικανο-τουρκικών παζαριών συνυπάρχουν πολλά θέματα, όπως το Παλαιστινιακό, το Κουρδικό κ.τ.λ.

Πάντως, ο Αλμπαϊράκ επικεντρώθηκε στη σημασία της οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας και σε χωριστή συνάντηση που είχε με τον Κούσνερ αλλά και τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος, με στόχο - σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ - να τριπλασιαστεί ο όγκος του διμερούς εμπορίου από 25 δισ. δολάρια που είναι σήμερα στα 75 δισ. Επιπλέον, μιλώντας σε επιχειρηματίες υποστήριξε ότι «οι οικονομικοί δεσμοί (των δύο πλευρών) πρέπει να έχουν τέτοιο σθένος όσο και η παραδοσιακή μας συνεργασία στην ασφάλεια (...) Πρέπει να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στο μέλλον της σχέσης μας. Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι πιο εύκολο να το λέει κανείς από το να γίνει...». Αναγνώρισε δε ότι υπάρχουν τριβές μεταξύ των δύο ΝΑΤΟικών συμμάχων αλλά «δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να αντικρίζουμε το μέλλον με θετικό τρόπο».

Αλλο ύφος χρησιμοποίησε στις δικές του δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, που συμμετέχει επίσης στην τουρκική αντιπροσωπεία, λέγοντας ότι «απειλές, τελεσίγραφα και χρονοδιαγράμματα δεν βοηθούν και δεν συμφωνούν με το πνεύμα της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ)», εκφράζοντας κατά τ' άλλα προσδοκίες ότι το ζήτημα των «S-400» «θα μπορέσει να λυθεί με εποικοδομητικό διάλογο». Τέλος, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ισχυρίστηκε ότι ενδεχόμενος αποκλεισμός της Αγκυρας από την παραγωγή των αεροσκαφών «F-35» «θα αποτελέσει τιμωρία για ολόκληρο το πρόγραμμα» και σχολίασε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της εμπιστοσύνης (...) Πρέπει να γίνουν κατανοητές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της».

Πάντως, να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα (και τουρκικά) καταγράφουν προβληματισμούς για τις επιπτώσεις που θα έχουν τυχόν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία (ως συνέπεια της αγοράς των «S-400»), με δεδομένους και τους ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας που παρουσιάζει ύφεση. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ο σύμβουλος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζον Συτιλίδης, είπε ότι «εάν η Τουρκία εισέλθει επίσημα σε περίοδο ύφεσης, ενδέχεται να υποχρεωθεί να λάβει δάνειο από το ΔΝΤ προκειμένου να σώσει την οικονομία της».

  • «Επίσκεψη εργασίας» στην Αγκυρα θα κάνει σήμερα ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος θα συζητήσει «όλες τις πλευρές των διμερών μας σχέσεων και απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα», σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ