Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Μοίρασε «θα» και κάλπικα διλήμματα στο Βελβεντό

INTIME NEWS

Το Βελβεντό Κοζάνης, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όπου η ανεργία σπάει κόκαλα, επέλεξε ο πρωθυπουργός για να διαφημίσει χτες το «περίφημο έργο» της κυβέρνησης για την επιστροφή της οικονομίας στον «ενάρετο κύκλο».

Μάλιστα, έχοντας στον πλευρό του τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδη, παρουσίασε το σπάσιμο του δήμου Σερβίων - Βελβεντού και την επανασύσταση του δήμου Βελβεντού ως παράδειγμα, με... ανέκδοτα όπως ότι «όπως εσείς, ως δήμος Βελβεντού αποκτάτε την αυτονομία σας, έτσι και ως χώρα συνολικά αποκτούμε την αυτονομία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία».

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τον «Κλεισθένη» ισχυριζόμενος ότι για την κυβέρνηση «η ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης γίνεται με κριτήριο πώς θα είναι πιο αποτελεσματική και δημοκρατική η διοίκηση των τοπικών κοινωνιών», κρύβοντας την πραγματικότητα, ότι μεταρρυθμίσεις σαν αυτή μετατρέπουν ακόμα περισσότερο την Τοπική Διοίκηση σε μηχανισμό υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου.

Παράλληλα - με αναφορές στη λεγόμενη «μεσαία τάξη» και τον αγροτικό κόσμο, που ξεκληρίζει με την πολιτική της κυβέρνησής του - παρουσίασε το παραμύθι ότι τώρα που τα κρατικά ταμεία «έχουν τη μεγαλύτερη ρευστότητα» από ποτέ, οι θυσίες του λαού τάχα θα πιάσουν τόπο... παίρνοντας ένα ξεροκόμματο.

Ενώ έθεσε το ψεύτικο δίλημμα ενόψει των εκλογών, αν ο «ενάρετος οικονομικός κύκλος», στον οποίο όπως ισχυρίστηκε έχει μπει η ελληνική οικονομία, «θα ενισχυθεί και θα βρει αντίκρισμα και στην καθημερινότητα των ανθρώπων ή θα ξαναγυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα, στις απολύσεις, στα Ασφαλιστικά τύπου Πινοσέτ, στις συνθήκες της χρεοκοπίας», καλώντας τους ανθρώπους του μόχθου να αποφασίσουν αν θα τους κλέβει ο Τσίπρας απ' τη μία τσέπη ή ο Μητσοτάκης απ' την άλλη, αφού ο «ενάρετος οικονομικός κύκλος» του κεφαλαίου και η «εμπιστοσύνη» των αγορών προϋποθέτουν ότι ο λαός θα συνεχίσει να «ματώνει» για λογαριασμό του κεφαλαίου.

ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ: Ο λαός τώρα να τους γυρίσει την πλάτη

Με ανακοίνωσή της με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα, η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ σημειώνει: «Η κυβέρνηση χέρι χέρι με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στηρίζουν την πολιτική που οδήγησε στην ενεργειακή φτώχεια το 30% του ελληνικού λαού. Οσο και αν μιλάνε για τα περίφημα "κοινωνικά αγαθά", όπως το νερό και η Ενέργεια, ταυτόχρονα παραχωρούν στους επιχειρηματικούς ομίλους ποτάμια, δάση, λίμνες, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η κατασκευή υδροηλεκτρικών ακόμα και σε περιοχές Νatura από ιδιώτες όπως, για παράδειγμα, στον ορεινό όγκο των Γρεβενών.

Οση προσπάθεια και αν κάνει η κυβέρνηση για "να πάρει μέτρα στήριξης των αγροτών" κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα "αγροτοδικεία" της κυβέρνησης, με κατηγορούμενους αγροτοσυνδικαλιστές της περιοχής μας, το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διατήρησε άθικτο ενάντια στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ούτως ή άλλως δεν είπε λέξη για το γεγονός ότι αρνήθηκε να διαθέσει από τον κρατικό προϋπολογισμό έστω και ένα ευρώ, για έστω μια μικρή μείωση του κόστους παραγωγής στους βιοπαλαιστές αγρότες, ενώ την ίδια στιγμή μοιράζει δισεκατομμύρια σε εφοπλιστές και βιομηχάνους για φοροαπαλλαγές αλλά και για επιδότηση των καυσίμων τους.

Φυσικά δεν έλειψαν τα μεγάλα λόγια για το "νέο παραγωγικό μοντέλο" της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας. Οταν μιλάνε για "υγιή κοινωνική οικονομία" δεν μπορούν να κρύψουν πως με το μανδύα αυτό ανοίγουν το δρόμο σε νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, όπως ούτως ή άλλως αποδείχθηκε και με την περίφημη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ.

Η κυβέρνηση αφού έφερε το αντιδραστικό νομοσχέδιο του "Κλεισθένη" που δένει χειροπόδαρα τους δήμους και τις Περιφέρειες με τους όρους της "ανταποδοτικότητας" και της επιχειρηματικής λειτουργίας, τώρα επιδίδεται σε φανφάρες περί δικαίωσης και περί δίκαιου που έγινε πράξη. Οι διοικητικές αλλαγές που έγιναν και εξελίσσονται στην Τοπική Διοίκηση, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμία φιλολαϊκή τοπική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η κεντρική πολιτική της χώρας έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η παράσταση Τσίπρα - Καρυπίδη ανέδειξε πιο ξεκάθαρα την ανάγκη ενιαίας απάντησης απέναντι στην ενιαία αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τις ζωές του λαού της Δυτικής Μακεδονίας. Ούτως ή άλλως ο κ. Τσίπρας με περίσσιο θράσος παραδέχτηκε ότι "χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων", δηλαδή αφού μάτωσε το λαό με το 3ο μνημόνιο, απογείωσε τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά νοικοκυριά, πανηγυρίζει για τους θετικούς δείκτες στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Ο λαός τώρα να τους γυρίσει την πλάτη, να δυναμώσει τη δύναμή του ισχυροποιώντας το ΚΚΕ παντού».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org