Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πανηγύρια

Η αποπληρωμή εφάπαξ μέρους του δανείου από το ΔΝΤ είναι η σημαντικότερη εξέλιξη μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο, είπε στην προχτεσινή του συνέντευξη ο Αλ. Τσίπρας. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια καλή είδηση για το κεφάλαιο ως «ωφέλιμη» τάχα για το λαό. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η «έξοδος από τα μνημόνια» όσο και η αποπληρωμή μέρους των χρεών στο ΔΝΤ έχουν μεγάλες ομοιότητες. Για παράδειγμα, ακόμα και μετά τον Αύγουστο, η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», όπου θα συνεχίσει να συμμετέχει και το ΔΝΤ, μέχρι τουλάχιστον την πλήρη αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα. Αρα, «άνθρακας ο θησαυρός» της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι απαλλαχτήκαμε από το ΔΝΤ. Επίσης, ο όποιος «δημοσιονομικός χώρος» δημιουργήθηκε και στη μια και στην άλλη περίπτωση, αξιοποιείται από την κυβέρνηση για μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως και για την ανακύκλωση της φτώχειας. Αυτό έγινε μετά την «έξοδο από τα μνημόνια», το ίδιο συμβαίνει και τώρα με το ΔΝΤ, όπου τα 150 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα «εξοικονομηθούν» από τόκους, προορίζονται για την επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων, ένα μέτρο που αφορά τα πολύ φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και ισοδυναμεί με απευθείας ενίσχυση των τραπεζών, για να μειώσουν την έκθεσή τους στα «κόκκινα» δάνεια. Να λοιπόν ποιοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν μαζί με την κυβέρνηση: Το κεφάλαιο, οι τράπεζες, συνολικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά σε καμιά περίπτωση ο λαός, που η κυβέρνηση προσπαθεί να εθίσει στην κοροϊδία και στη λογική του «μικρότερου κακού».

Τυχαίο;

Στην Αίγινα βρέθηκε την Κυριακή η Ρ. Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφια, για να επιθεωρήσει «έργα». Ολως ...τυχαίως, την ίδια μέρα στο νησί βρισκόταν ο πρέσβης των ΗΠΑ για τα αποκαλυπτήρια προτομής ενός Αμερικανού φιλέλληνα. Προφανώς η περιφερειάρχης δεν έχασε την ευκαιρία να γίνει το ντεκόρ του πρέσβη για άλλη μια φορά, έτσι, για να ενισχύσει το παλμαρέ της. Δεν πέρασε άλλωστε και πολύς καιρός απ' όταν συναντήθηκαν ξανά, με αφορμή τις καταστροφές στο Μάτι. Και μια λεπτομέρεια: Την ίδια ώρα που η περιφερειάρχης αντάλλαζε φιλοφρονήσεις με τον πρέσβη στην Αίγινα, προφανώς για το «θεάρεστο» έργο των ΗΠΑ στην περιοχή, χιλιάδες διαδηλωτές πορεύονταν στα βήματα του δολοφονημένου Γρηγόρη Λαμπράκη, πραγματοποιώντας την 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας, δίνοντας απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σ' αυτήν τη διαδήλωση έδωσαν το «παρών» και δεκάδες υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μαζί τους και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πρωτούλης. Δύο κόσμοι, δύο πολιτικές: Από τη μία, του ιμπεριαλισμού και των απολογητών του, των βάσεων που σκορπίζουν το θάνατο. Από την άλλη, του λαού που αγωνίζεται για την ειρήνη και την προκοπή του τόπου του, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της βαρβαρότητας και του πολέμου.

Συμβουλές

Μιας και μιλάμε για την Περιφέρεια Αττικής, πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις τον υποψήφιο της ΝΔ, Γ. Πατούλη, κάπου στις ΗΠΑ θα κλωθογυρίζει. Αφού πρώτα στις 25 Μάρτη φωτογραφήθηκε στο Λευκό Οίκο, στην εθιμοτυπική εκδήλωση που οργανώνει κάθε χρόνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τις προάλλες βρέθηκε ξανά στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στην παρέλαση που οργανώνει η ομογένεια. Είναι μάλιστα τόσο στενές οι σχέσεις που αναπτύσσει με τους Αμερικανούς, που έχει αρχίσει να μιλάει σαν κι αυτούς, ακόμα κι όταν βρίσκεται στην Ελλάδα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του έλεγε και ξανάλεγε για το «Central Park» της Αθήνας, εννοώντας το Πεδίον του Αρεως, και αναφερόταν με τον όρο «commite» (κομητεία) στην Περιφέρεια Αττικής, την οποία θέλει να διοικήσει! Η σημερινή περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε τις συναντήσεις με τον πρέσβη των ΗΠΑ για ζητήματα της Περιφέρειας και όπως φαίνεται ο Νεοδημοκράτης ανθυποψήφιός της βαδίζει στα ίδια βήματα, αναζητώντας τη συνεργασία στην «πηγή». Οπως και να 'χει, στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας συγκεντρώνονται τόσο ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, που τους είναι αδιανόητο να μην παίρνουν και τη ...συμβουλή των Αμερικανών για το πώς θα διοικήσουν.

Αποτυχία

Για «αποτυχία του μοντέλου αγροτικής παραγωγής» μίλησε χτες ο Αλ. Τσίπρας από τον Βελβεντό Κοζάνης, κοροϊδεύοντας τους αγρότες, αφού την ίδια πολιτική της ΕΕ για την ενίσχυση των μεγάλων εκμεταλλεύσεων και των μονοπωλίων του αγροτοδιατροφικού τομέα εφαρμόζει σήμερα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σπρώχνοντας στον αφανισμό χιλιάδες αγρότες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Να υποθέσουμε πάντως ότι στους «αποτυχημένους» περιλαμβάνει και τον Στέφανο Τζουμάκα, πρώην υπουργό Γεωργίας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (1996 - 1998), που τώρα έγινε συνοδοιπόρος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Προοδευτική Συμμαχία»;
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org