Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πανηγύρια

Η αποπληρωμή εφάπαξ μέρους του δανείου από το ΔΝΤ είναι η σημαντικότερη εξέλιξη μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο, είπε στην προχτεσινή του συνέντευξη ο Αλ. Τσίπρας. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια καλή είδηση για το κεφάλαιο ως «ωφέλιμη» τάχα για το λαό. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η «έξοδος από τα μνημόνια» όσο και η αποπληρωμή μέρους των χρεών στο ΔΝΤ έχουν μεγάλες ομοιότητες. Για παράδειγμα, ακόμα και μετά τον Αύγουστο, η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», όπου θα συνεχίσει να συμμετέχει και το ΔΝΤ, μέχρι τουλάχιστον την πλήρη αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα. Αρα, «άνθρακας ο θησαυρός» της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι απαλλαχτήκαμε από το ΔΝΤ. Επίσης, ο όποιος «δημοσιονομικός χώρος» δημιουργήθηκε και στη μια και στην άλλη περίπτωση, αξιοποιείται από την κυβέρνηση για μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως και για την ανακύκλωση της φτώχειας. Αυτό έγινε μετά την «έξοδο από τα μνημόνια», το ίδιο συμβαίνει και τώρα με το ΔΝΤ, όπου τα 150 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα «εξοικονομηθούν» από τόκους, προορίζονται για την επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων, ένα μέτρο που αφορά τα πολύ φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και ισοδυναμεί με απευθείας ενίσχυση των τραπεζών, για να μειώσουν την έκθεσή τους στα «κόκκινα» δάνεια. Να λοιπόν ποιοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν μαζί με την κυβέρνηση: Το κεφάλαιο, οι τράπεζες, συνολικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά σε καμιά περίπτωση ο λαός, που η κυβέρνηση προσπαθεί να εθίσει στην κοροϊδία και στη λογική του «μικρότερου κακού».

Τυχαίο;

Στην Αίγινα βρέθηκε την Κυριακή η Ρ. Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφια, για να επιθεωρήσει «έργα». Ολως ...τυχαίως, την ίδια μέρα στο νησί βρισκόταν ο πρέσβης των ΗΠΑ για τα αποκαλυπτήρια προτομής ενός Αμερικανού φιλέλληνα. Προφανώς η περιφερειάρχης δεν έχασε την ευκαιρία να γίνει το ντεκόρ του πρέσβη για άλλη μια φορά, έτσι, για να ενισχύσει το παλμαρέ της. Δεν πέρασε άλλωστε και πολύς καιρός απ' όταν συναντήθηκαν ξανά, με αφορμή τις καταστροφές στο Μάτι. Και μια λεπτομέρεια: Την ίδια ώρα που η περιφερειάρχης αντάλλαζε φιλοφρονήσεις με τον πρέσβη στην Αίγινα, προφανώς για το «θεάρεστο» έργο των ΗΠΑ στην περιοχή, χιλιάδες διαδηλωτές πορεύονταν στα βήματα του δολοφονημένου Γρηγόρη Λαμπράκη, πραγματοποιώντας την 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας, δίνοντας απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σ' αυτήν τη διαδήλωση έδωσαν το «παρών» και δεκάδες υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μαζί τους και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πρωτούλης. Δύο κόσμοι, δύο πολιτικές: Από τη μία, του ιμπεριαλισμού και των απολογητών του, των βάσεων που σκορπίζουν το θάνατο. Από την άλλη, του λαού που αγωνίζεται για την ειρήνη και την προκοπή του τόπου του, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της βαρβαρότητας και του πολέμου.

Συμβουλές

Μιας και μιλάμε για την Περιφέρεια Αττικής, πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις τον υποψήφιο της ΝΔ, Γ. Πατούλη, κάπου στις ΗΠΑ θα κλωθογυρίζει. Αφού πρώτα στις 25 Μάρτη φωτογραφήθηκε στο Λευκό Οίκο, στην εθιμοτυπική εκδήλωση που οργανώνει κάθε χρόνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τις προάλλες βρέθηκε ξανά στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στην παρέλαση που οργανώνει η ομογένεια. Είναι μάλιστα τόσο στενές οι σχέσεις που αναπτύσσει με τους Αμερικανούς, που έχει αρχίσει να μιλάει σαν κι αυτούς, ακόμα κι όταν βρίσκεται στην Ελλάδα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του έλεγε και ξανάλεγε για το «Central Park» της Αθήνας, εννοώντας το Πεδίον του Αρεως, και αναφερόταν με τον όρο «commite» (κομητεία) στην Περιφέρεια Αττικής, την οποία θέλει να διοικήσει! Η σημερινή περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε τις συναντήσεις με τον πρέσβη των ΗΠΑ για ζητήματα της Περιφέρειας και όπως φαίνεται ο Νεοδημοκράτης ανθυποψήφιός της βαδίζει στα ίδια βήματα, αναζητώντας τη συνεργασία στην «πηγή». Οπως και να 'χει, στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας συγκεντρώνονται τόσο ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, που τους είναι αδιανόητο να μην παίρνουν και τη ...συμβουλή των Αμερικανών για το πώς θα διοικήσουν.

Αποτυχία

Για «αποτυχία του μοντέλου αγροτικής παραγωγής» μίλησε χτες ο Αλ. Τσίπρας από τον Βελβεντό Κοζάνης, κοροϊδεύοντας τους αγρότες, αφού την ίδια πολιτική της ΕΕ για την ενίσχυση των μεγάλων εκμεταλλεύσεων και των μονοπωλίων του αγροτοδιατροφικού τομέα εφαρμόζει σήμερα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σπρώχνοντας στον αφανισμό χιλιάδες αγρότες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Να υποθέσουμε πάντως ότι στους «αποτυχημένους» περιλαμβάνει και τον Στέφανο Τζουμάκα, πρώην υπουργό Γεωργίας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (1996 - 1998), που τώρα έγινε συνοδοιπόρος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Προοδευτική Συμμαχία»;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1521 Αφορίζεται ο Μαρτίνος Λούθηρος, ο θεολόγος που 4 χρόνια πριν είχε θυροκολλήσει στην εξώπορτα του Μητροπολιτικού Ναού της Βυρτεμβέργης τις περιβόητες 95 θέσεις του, με τις οποίες εναντιώνονταν στον Παπισμό εισάγοντας τον Προτεσταντισμό.

1790 Πεθαίνει ο Αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης της Ελευθερίας της Αμερικανικής αστικής Επανάστασης του 1776.

1917 Ο Β. Ι. Λένιν συντάσσει έκθεση πάνω στο θέμα «Τα καθήκοντα του προλεταριάτου στη δοσμένη επανάσταση», οι γνωστές και ως «Θέσεις του Απρίλη». Οι θέσεις αυτές εγκρίθηκαν στην 7η Πανρωσική Συνδιάσκεψη του Κόμματος στις 29 Απρίλη στην Πετρούπολη, δίνοντας στο μπολσεβίκικο κόμμα και στο ρωσικό προλεταριάτο σχέδιο πάλης για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

1923 Συνέρχεται στη Μόσχα το 12ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι). Το Συνέδριο καταπιάστηκε με ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη στερέωση της σοβιετικής εξουσίας και τα προβλήματα της παραπέρα ανάπτυξης της σοβιετικής οικονομίας. Εκτιμήθηκε πως η Νέα Οικονομική Πολιτική δημιουργούσε έδαφος για παρεκκλίσεις από τη γραμμή του Κόμματος. Ιδιαίτερα επικίνδυνες ήταν εκείνες που έφερναν το σοβιετικό κράτος αντιμέτωπο με την εργατική τάξη και το κόμμα με το κράτος.

1925 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κορέας.

1927 Συνέρχεται το Α' Συνέδριο των Εργαζόμενων Νέων της Αθήνας και του Πειραιά, με βασικό θέμα την εξέταση των προβλημάτων τους και τη διατύπωση των άμεσων πολιτικών και οικονομικών διεκδικήσεών τους. Οι «Αρχειομαρξιστές» (τροτσκιστές), επιχειρώντας να διαλύσουν το Συνέδριο, επιτέθηκαν με σουγιάδες τραυματίζοντας αρκετούς συνέδρους. Ωστόσο, οι νέοι εργάτες κατάφεραν να αποκρούσουν την επίθεση πετάγοντας έξω τους «Αρχειομαρξιστές».

1944 Ο ΕΛΑΣ διαλύει την αστική στρατιωτική οργάνωση της ΕΚΚΑ («Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση») του συνταγματάρχη Δ. Ψαρρού. Η οργάνωση αυτή, που είχε συσπειρώσει στις γραμμές της πλειάδα αντικομμουνιστικών στοιχείων, ανέπτυξε δράση κατά του ΕΛΑΣ (με την υποδαύλιση των Βρετανών και της ντόπιας αστικής τάξης, που έβλεπαν την ΕΚΚΑ ως βασικό αντιστάθμισμα στον ΕΛΑΣ στην περιοχή της Ανατολικής Στερεάς), ενώ στελέχη της συνεργάζονταν και με τις δυνάμεις κατοχής.

1946 Δολοφονείται από πληρωμένο χίτη του Λαναρά ο Γ. Βουτυράς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

1956 Το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών Κομμάτων (Κομινφόρμ) ανακοινώνει τη διάλυσή του. Είχε ιδρυθεί το 1947, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό στο συντονισμό του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος που είχε επέλθει με την αυτοδιάλυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1943.

1961 Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Οσκαρ για το τραγούδι του «Τα παιδιά του Πειραιά» που έγραψε για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

1964 Ξεκινά μυστικά η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Λίγες μέρες αργότερα (23-29/4/1964) ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

1993 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Τουργκούτ Οζάλ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1989.

2012 Πεθαίνει ο μεγάλος λαϊκός καλλιτέχνης Δημήτρης Μητροπάνος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org