Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Περιοδεία Μενέντεζ και «προειδοποιήσεις» για «επίσπευση στρατιωτικών ανταγωνισμών»

Ο Ρ. Μενέντεζ με τον Κύπριο Πρόεδρο
Ο Ρ. Μενέντεζ με τον Κύπριο Πρόεδρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την πλατφόρμα προτάσεων για την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο - και ειδικότερα της στρατιωτικής τους συνεργασίας με Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο, με στόχο την αντιμετώπιση της ρωσικής διείσδυσης στην ευρύτερη περιφέρεια, κάτι που περιλαμβάνεται σε πρόταση νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Γερουσία των ΗΠΑ - παρουσιάζει και αυτοπροσώπως ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, στην Κύπρο και στην Ελλάδα (στην Αθήνα έρχεται την επόμενη βδομάδα).

Ο Μενέντεζ από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος συνυπογράφει το νομοσχέδιο με τον Ρεπουμπλικάνο Μάρκο Ρούμπιο (και οι δύο γνωστοί για την αντικουβανική τους δράση), συναντήθηκε χτες στη Λευκωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Χαρακτηρίζοντας τη συζήτησή τους «εξαιρετική» και «πολύ εκτενή», ο Μενέντεζ είπε ότι «συζητήσαμε για πολλά σημαντικά θέματα, όπως για τη στρατηγική ασφάλειας και την ενεργειακή στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη συνεχιζόμενη σχέση της Κύπρου με τις ΗΠΑ, για θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής στην περιοχή, για οικονομικά ζητήματα και για τη δυναμική αλλαγή στα τραπεζικά ζητήματα της Κύπρου (...) Είναι μια εξαιρετική στιγμή για την Κύπρο ώστε να υπάρξει μια καινούργια μέρα στη σχέση της όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Δύση».

Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι «ανασκοπήθηκαν η στρατηγική σχέση και οι συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα κράτος που εγγυάται τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή τόσο με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, όσο και για το ρόλο που παίζει ως μια προέκταση της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ολα αυτά εξυπηρετούν και το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, πόσο μάλλον αφού τώρα πλέον ενισχύεται με συγκεκριμένα ενεργειακά συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο». Μίλησε κι αυτός για «ιστορική καμπή στις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ», ενώ πρόσθεσε ότι «ζητήθηκε η συνδρομή (σ.σ. των ΗΠΑ) ώστε να υπάρξει αλλαγή στην άτεγκτη στάση της Τουρκίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» στο Κυπριακό.

Την έντονη αντίδραση του ψευδοκράτους και της ίδιας της Τουρκίας για τα σχέδια άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο εξέφρασε το τουρκοκυπριακό «υπουργείο Εξωτερικών», που σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Αισθανόμαστε την ανάγκη να προειδοποιήσουμε ότι η άρση του εμπάργκο προς την ελληνοκυπριακή πλευρά θα επισπεύσει τον στρατιωτικό ανταγωνισμό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Συμπλήρωσε δε ότι κατοχικοί «αξιωματούχοι» θα συνεχίσουν να μεταφέρουν «αυτούς τους κινδύνους» σε επαφές με ξένους διπλωμάτες και σε διεθνείς οργανισμούς, επιβεβαιώνοντας και ότι θα ακολουθήσει νέος γύρος προσπαθειών για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και την «καταξίωσή» του διεθνώς.

Οι «προειδοποιήσεις» αυτές για την κλιμάκωση των ανταγωνισμών (στρατιωτικών, ενεργειακών και άλλων) αφορούν το βάθεμα ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, με πρώτες τις κόντρες ανάμεσα στις ΗΠΑ και αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org