Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναβαθμίζει τα δίκτυά του

Σε αναβάθμιση των υποδομών στην Αθήνα προχώρησε το προηγούμενο διάστημα το αμερικανικό Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defense Cooperation - ODC) που, ως κομμάτι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, προωθεί τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια την αμερικάνικη πρεσβεία, το ODC Ελλάδας διαχειρίζεται και εκτελεί προγράμματα συνεργασίας του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, συντονίζοντας τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τη στρατηγική που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει ο κάθε πρέσβης και το Σχέδιο Συνεργασίας της EUCOM (της διοίκησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη) για την εκάστοτε χώρα (εδώ την Ελλάδα) με σκοπό: 1) Τη στήριξη και ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής σχέσης και την υποστήριξη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. 2) Τη διατήρηση και βελτίωση της πρόσβασης σε βάσεις - εγκαταστάσεις στην Ελλάδα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. 3) Την αύξηση της διασύνδεσης με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και την Ακτοφυλακή, προκειμένου να προωθούνται τα συμφέροντα αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ελλάδας. 4) Την προώθηση του συνεχιζόμενου εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να βελτιωθεί η διαλειτουργικότητα με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. 5) Την εξασφάλιση πρόσβασης στην ελληνική αγορά και διασφάλισης ευκαιριών για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, το Γραφείο προωθεί τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο και τις επιχειρηματικές συμφωνίες για την αμερικανική πολεμική βιομηχανία.

Η παρουσία τέτοιων στελεχών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με έδρα τους στο στρατόπεδο «Ζορμπά» στην Περιοχή Γουδή του δήμου Ζωγράφου, μετρά ήδη από το 1947, συνέπεια της σχετικής διμερούς συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 20/6/47. Εφερε τότε και μέχρι το 1988 την επωνυμία JUSMAGG («Joint US Military Aid Group, Greece»), το δε προσωπικό έφτασε, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της πρεσβείας, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, τα 595 άτομα, με άγνωστο το πόσοι υπηρετούν στις τέτοιες θέσεις σήμερα, οι οποίοι στο πλαίσιο της αποστολής τους ασχολούνται και με διαδικαστικά και άλλα ζητήματα της αποστολής Ελλήνων αξιωματικών σε σχολεία στις ΗΠΑ για μετεκπαιδεύσεις, ακριβώς προς παραπέρα «σύσφιξη» της διμερούς συνεργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας «WikiLeaks», που δημοσιεύονται σε ελληνικούς ιστότοπους («defensegr» κ.ά.) και αφορούν τιμολόγια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα με ημερομηνία 3/11/2017, δρομολογήθηκε το έργο «Σύνδεση οπτικής ίνας 20Mbps και ένας δρομολογητής με δύο θύρες για υποστήριξη της περιοχής Γουδή», προκειμένου να γίνει σύνδεση του κτιρίου ODC με δύο δίκτυα: Το διαδίκτυο και το «EUCOM NIPR» (Europe Command - Non-classified Internet Protocol Router, ή Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ - Δρομολογητής Πρωτοκόλλου Διαδικτύου Μη Διαβαθμισμένων Εγγράφων). Το NIPR - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - είναι ένα δίκτυο του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ για ανταλλαγή μη διαβαθμισμένων πληροφοριών με όλες τις διοικήσεις και υποδομές του ανά τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ