Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σημαιοφόρος» των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Μεσόγειο και Κόλπο

Από την άσκηση «Μέδουσα», που ολοκληρώνεται αύριο

Eurokinissi

Από την άσκηση «Μέδουσα», που ολοκληρώνεται αύριο
Συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, είχε χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο, προς εμπέδωση άλλου ενός άξονα ευρωατλαντικής «τάξης και ασφάλειας» στην περιοχή, με την ντόπια αστική τάξη να αναλαμβάνει στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό ρόλους στοίχισης χωρών της ευρύτερης περιοχής στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας και «διεύρυνσης» των συμμαχιών της απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επισήμως, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Σίσι «επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και η βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας». Στη δε συνάντηση με τον Ζάκι, η αιγυπτιακή πλευρά φέρεται να «επεσήμανε το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης και πραγματοποίησης κοινών στρατιωτικών γυμνασίων όσο και στην αμυντική βιομηχανία, με την ανάπτυξη συνεργειών και συμπράξεων».

Παραπέρα, στη συνάντηση των δύο υπουργών «εξετάστηκε ενδελεχώς η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράστηκε η άποψη ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της προκαλεί αποσταθεροποίηση, κάτι που προβληματίζει πολύ σοβαρά τις χώρες της περιοχής», σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Παναγιωτόπουλος μίλησε για «εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» και επιβεβαίωσε την κοινή τους βούληση «για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον αμυντικό τομέα», με το βλέμμα στις «νέες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις αποσταθεροποιητικές, παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας».

Αλλωστε, όπως ο ίδιος είπε, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του σημείωσαν το γεγονός ότι «η διμερής αμυντική συνεργασία βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, με την πραγματοποίηση σε ετήσια βάση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».

Χαρακτήρισε «κορωνίδα» αυτών των ασκήσεων την κοινή άσκηση «Μέδουσα», που διεξάγεται τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας και η τελική φάση της γίνεται αύριο Σάββατο, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και από την Κύπρο και, για πρώτη φορά φέτος, από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Αυτό είναι μια απτή απόδειξη της βούλησης των χωρών αυτών να προάγουν, μέσω της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα, την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε, με το γνωστό περιεχόμενο που δίνουν στις έννοιες αυτές.

Στο ίδιο άλλωστε πλαίσιο, των σχημάτων που στήνονται με τις ευλογίες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη Βόρεια Αφρική μέχρι την Ινδία, και με την ντόπια αστική τάξη σε ρόλο «μεντεσέ», στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας αναμένεται τριμερής των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας.

Χαρακτηριστικά άλλωστε είναι όσα είπε χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου. «ΝΑΤΟ είμαστε και εμείς. Δεν λαμβάνονται εκεί αποφάσεις χωρίς τη συγκατάθεσή μας», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη της κυβέρνηση στην ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030», την προσαρμογή του ΝΑΤΟ στις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καθώς - όπως τόνισε - η λυκοσυμμαχία «πρέπει να προσανατολιστεί στις αναδυόμενες απειλές», βλ. Κίνα και Ρωσία, εναντίον των οποίων στρέφουν τις κάννες τους οι ΝΑΤΟικοί, στήνοντας «εταιρικές σχέσεις» - αναχώματα για να εμποδίσουν την παραπέρα διείσδυσή τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες «διευθετήσεις» και σχέδια συνεκμετάλλευσης «οριοθετούν» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και κεφάλαιο(2020-06-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2018-06-08 00:00:00.0)
Πεδίο εκδήλωσης σύνθετων αντιλαϊκών συνεργασιών(2017-11-21 00:00:00.0)
Συνέχεια στο «πάρε - δώσε» για λογαριασμό του κεφαλαίου(2015-11-11 00:00:00.0)
Πρεμούρα για... «αποφάσεις» και «πράξεις» στην Ανατολική Μεσόγειο(2015-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ