Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει το μπαράζ νομοσχεδίων με πλήθος προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους

Συνεχίζεται το μπαράζ νομοσχεδίων με τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τη λεηλασία του λαού, προσφέρει απλόχερα πλήθος προνομίων, φοροαπαλλαγών, χρηματοδοτικών εργαλείων για να ενισχύσει τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων.

Χτες ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις». Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης σε επίπεδο κοινοβουλευτικών Επιτροπών το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η «Συμφωνία για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων».

Οσον αφορά το πρώτο νομοσχέδιο, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, την ίδια ώρα που παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η χρηματοδότηση άμεσων έργων που αφορούν τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, συνολικά τις λαϊκές ανάγκες, όπως αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική προστασία, αντιπυρική προστασία κ.λπ., η κυβέρνηση «τα δίνει όλα» για την «προσέλκυση επενδύσεων», δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, προϋπόθεση της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των λαϊκών αναγκών.

Το νομοσχέδιο συνοπτικά προβλέπει ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό, σταθερό φορολογικό καθεστώς, κλιμακούμενα φορολογικά κίνητρα, επιδότηση μισθολογικού κόστους, ευνοϊκή φορολογία των επιχειρήσεων. Ακόμα και οι όποιες διαφορές μπορεί να υπάρξουν και θα προκύπτουν μέσω της δραστηριότητας που θα αναπτύξει η Τράπεζα, δεν θα επιλύονται στα ελληνικά δικαστήρια αλλά με διάφορους άλλους τρόπους.

Οσο για το νομοσχέδιο σχετικά με την Ασιατική Τράπεζα, συζητήθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή επί των άρθρων, με τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή να αναδεικνύει ότι η συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτόν τον χρηματοδοτικό οργανισμό αποτελεί απαίτηση της εγχώριας αστικής τάξης, ένας από τους στρατηγικούς στόχους της οποίας είναι η μετατροπή της χώρας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και ενεργειακών πόρων. Οι επενδύσεις που υπόσχεται ο νέος «δρόμος του μεταξιού», στον οποίο εντάσσεται η Ασιατική Τράπεζα, συμβάλλουν στην υλοποίηση ακριβώς αυτού του στόχου, με αύξηση των κινδύνων σε βάρος των λαών.

Η Ασιατική Τράπεζα, με τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία να κατέχουν το 45,52% των μετοχών, με συνολικό εγκεκριμένο κεφάλαιο πάνω από 100 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις, κυρίως στην κατασκευή ενεργειακών αγωγών, λιμενικών και αεροπορικών εγκαταστάσεων, τηλεπικοινωνιών και μεταφορικών δικτύων, που θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Πρόκειται για μπίζνες τρισεκατομμυρίων δολαρίων οι οποίες δημιουργούν «νέα δεδομένα στην προώθηση επιχειρηματικών συμφωνιών, εγκυμονούν ταχύτερες ανακατατάξεις, που οξύνουν τους ανταγωνισμούς μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων για την κυριαρχία τους στις αγορές», ανέφερε ο Σ. Βαρδαλής.

Το ΚΚΕ καταψήφισε και τα δύο νομοσχέδια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις, καλωσόρισαν τα - «αργοπορημένα» κατ' αυτούς - νομοσχέδια. Θετικά βρήκε τα άρθρα για την Ασιατική Τράπεζα και η φασιστική Χρυσή Αυγή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ