Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνονται οι τριβές με αφορμή τους «S-400»

Ο τύπος του αντιπυραυλικού συστήματος που θέλει να αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία
Ο τύπος του αντιπυραυλικού συστήματος που θέλει να αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία
ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Η Τουρκία ενδέχεται να αγοράσει και άλλα συστήματα αεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία, αν δεν καταφέρει να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα «Πάτριοτ», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς συνεχίζονται οι διμερείς τριβές με αφορμή την αγορά ρωσικών «S-400», από την οποία η Αγκυρα δηλώνει αμετακίνητη. Για το δε ζήτημα των αμερικανικών αεροσκαφών «F-35», ο Τσαβούσογλου είπε ότι αν η χώρα του δεν τα παραλάβει, επίσης θα ζητήσει εναλλακτικές. Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμα απαντήσει στην τουρκική πρόταση για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τις συνέπειες της αγοράς των «S-400» και επέμεινε ότι είναι παράλογο να αμφισβητείται η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας της συμφωνίας για τα ρωσικά συστήματα.

Συνέχεια στις αμερικανοτουρκικές εντάσεις έδωσε πάντως και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, που είπε ότι οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στην Τουρκία πως «η ίδια κατασκευάζει σημαντικά εξαρτήματα για τα "F-35" και δεν είναι μόνο αγοραστής, αλλά και μέρος της αλυσίδας των πωλήσεων» (τουρκικές εταιρείες φτιάχνουν τμήματα των «F-35»), συμπληρώνοντας ότι «τους «καταστήσαμε σαφές ότι τίποτα απ' αυτά δεν μπορεί να συνεχιστεί αν αγοράσουν τους "S-400"». Παράλληλα, επανέφερε το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εκ μέρους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον νόμο CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), με δεδομένο ότι η εταιρεία που φτιάχνει τους «S-400» περιλαμβάνεται σε λίστα ομίλων που έχουν υποστεί αμερικανικές κυρώσεις.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο σύναψης και νέων συμβολαίων που θα αφορούν πωλήσεις «S-400» στην Τουρκία και πρόσθεσε: «Η Ρωσία είναι ανοιχτή, η Ρωσία έχει τις κατάλληλες δυνατότητες και την τεχνογνωσία. Και είναι φυσικό η Ρωσία να αναζητεί δυνατότητες για να διευρύνει αυτήν τη συνεργασία της. Είναι μια απολύτως φυσιολογική πρακτική (...) Η υλοποίηση μιας τέτοιου είδους συνεργασίας (σ.σ. αμυντικής - στρατιωτικής) είναι χαρακτηριστική για το ιδιαίτερο επίπεδο ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Αυτό αφορά και την Τουρκία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ παρουσίασε χτες νέα δέσμη μέτρων υπέρ του τουρκικού κεφαλαίου, δίνοντας στη δημοσιότητα έναν «οδικό χάρτη» για την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την κεφαλαιακή ενίσχυση των κρατικών τραπεζών μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων ύψους 28 δισ. τουρκικών λιρών (4,3 δισ. ευρώ), ενώ για τις ιδιωτικές τράπεζες θα σχεδιαστούν ενισχύσεις «εφόσον είναι αναγκαίο». Ανήγγειλε ακόμα νέα φορολογική μεταρρύθμιση για την αύξηση των εσόδων του κράτους, ένα «master plan» για την ενίσχυση του κλάδου του Τουρισμού κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πλάτες» στην τουρκική επιθετικότητα(2019-10-12 00:00:00.0)
Το τουρκικό κεφάλαιο επαναφέρει αξιώσεις για τη «Γαλάζια Πατρίδα» του(2019-09-03 00:00:00.0)
Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες(2019-05-21 00:00:00.0)
Νέες δηλώσεις Τσαβούσογλου για τους «S-400»(2019-04-26 00:00:00.0)
Ισχυρίζεται ότι έχει «εναλλακτική» και για τα «F-35»(2019-04-25 00:00:00.0)
H Αγκυρα προειδοποιεί με αντίποινα(2018-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ