Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Νέες διαβεβαιώσεις ενεργότερης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ

  • «Ζητάμε από την Ελλάδα να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ηγετικό της ρόλο σε Αν. Μεσόγειο και Βαλκάνια» είπαν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ
  • Τη βοήθεια των ΗΠΑ για να επιχειρεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό «από την Κρήτη έως το Σουέζ» ζήτησε ο υπουργός Αμυνας

Από τη χτεσινή συνάντηση του Π. Καμμένου με τον αναπληρωτή διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, T. Ρέι

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Π. Καμμένου με τον αναπληρωτή διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, T. Ρέι
Με ιστορικές αναφορές - πασπαλισμένες με μπόλικο αντικομμουνισμό - για τη συμβολή των ΗΠΑ στη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας στην Ελλάδα, αλλά κυρίως με την «προβολή» της στενής σχέσης στο μέλλον για τα «αμοιβαία» συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, κορυφώθηκαν χτες στην Αθήνα οι εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η πρεσβεία των ΗΠΑ για τα 70 χρόνια λειτουργίας στην Αθήνα του αμερικανικού Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defense Cooperation - ODC), που, ως κομμάτι της πρεσβείας, προωθεί διαχρονικά τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Σε συνέχεια εκδηλώσεων τις προηγούμενες μέρες (φωτογραφική έκθεση κ.ά.), η χτεσινή καταληκτική φιέστα εκτυλίχτηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία στρατιωτικών, παραγόντων της πρεσβείας, σπουδαστών στρατιωτικών σχολών και φυσικά του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, του αναπληρωτή υπουργού, Δ. Βίτσα, του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναύαρχου Ευ. Αποστολάκη, αλλά και του υποδιοικητή της EUCOM (η Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη) αντιπτέραρχου Τ. Ρέι, ο οποίος επιγραμματικά είπε:

«Η Σούδα μάς εξυπηρέτησε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και συνεχίζει και σήμερα να στηρίζει τις επιχειρήσεις μας στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας σε καιρούς ανασφάλειας και αστάθειας, όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, τους ριζοσπάστες, τη ρωσική επιθετικότητα. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ζητάμε από την Ελλάδα να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ηγετικό της ρόλο ("leading role") στη διασφάλιση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια». Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην τέτοια σημασία των κοινών ασκήσεων, όπως αυτή της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος» και των συνεκπαιδεύσεων των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σε ρόλο «σταθεροποιητικής δύναμης»

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, στην εισήγησή του, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα πως «η επέτειος μας θυμίζει το παρελθόν και μας δείχνει τον δρόμο και για τη μετέπειτα συνεργασία μας. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και στόχους. Από μέρους μας ήμασταν πάντα συνεπείς στη συμμαχία μας. Είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος, που συνεισφέρει με προσωπικό, μέσα και υποδομές σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην επιβολή του διεθνούς δικαίου».

Συνέχισε: «Η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται ολοένα πιο προβληματική. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν ισχυρό πυλώνα, που μπορεί να υλοποιήσει πολιτικές αποφάσεις για ειρήνη και σταθερότητα, στην ευρύτερη περιοχή», να παίξει ρόλο «σταθεροποιητικής δύναμης».

Αναπτύσσοντας όλη την γκάμα υπηρεσιών που προσφέρει στις ιμπεριαλιστικές στοχεύσεις η ντόπια αστική τάξη μέσα από τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία, πρόσθεσε: «Εχουμε συμμαχίες με Μαρόκο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο, Ιορδανία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Ασκήσεις όπως ο "Ηνίοχος", όπου συνεκπαιδεύτηκαν Πολεμικές Αεροπορίες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ο ιδανικός διαμεσολαβητής για να φέρει κοντά χώρες», κάτω βέβαια από τα αμερικανοΝΑΤΟικά κελεύσματα.

«Αποτρέψαμε τη σοβιετική επιρροή»

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, εξήρε αυτά τα 70 χρόνια διμερούς συνεργασίας, υπενθυμίζοντας - με τις γνωστές αναφορές περί «δημοκρατίας» κ.τ.λ. - τη συμβολή των ΗΠΑ στη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας όταν αυτή κλονίστηκε από τον μεγαλειώδη αγώνα του ΔΣΕ: «Το 1947, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. Ο πόλεμος είχε αφήσει την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ευάλωτες σε εχθρικές και αντιδημοκρατικές δυνάμεις. Για τον Πρόεδρο Τρούμαν ήταν καθαρό ότι έπρεπε να στηρίξει την Ελλάδα και άλλες χώρες, για να αποτρέψει τη σοβιετική επιρροή. Με την Αμερικανική Βοήθεια, η Ελλάδα ανέκαμψε από τα βάρη του πολέμου, παρουσίασε οικονομική ανάπτυξη και επικράτησε εδώ η Δημοκρατία».

Δείχνοντας, εξάλλου, τι σημαίνει στην πράξη η αστική «δημοκρατία», σημείωσε πως η Ελλάδα τα 70 αυτά χρόνια «οικοδόμησε ένα σύγχρονο και ικανότατο στράτευμα, έχοντας, ενδεικτικά, τον 7ο μεγαλύτερο στόλο F-16 παγκοσμίως, ενώ οι Ελληνες στρατιώτες έχουν πολεμήσει πλάι - πλάι με τους Αμερικανούς σε όλες τις μεγάλες συγκρούσεις», ενώ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεισφέρει με στρατιωτικές δυνάμεις στη ΝΑΤΟική δύναμη του Κοσσόβου, πιάνει πάντα το ΝΑΤΟικό στόχο 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, παρέχει πληθώρα υπηρεσιών, όπως τη διεκπεραίωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων το Φλεβάρη από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς Πολωνία, αλλά και την πρόσφατη από Αλεξανδρούπολη προς Ρουμανία, στο πλαίσιο ασκήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Ευτυχής» για τη διαθεσιμότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Ο Τζ. Πάιατ τόνισε πως «με τη μοναδική γεωστρατηγική της θέση, και τις Ενοπλες Δυνάμεις της, η Ελλάδα στηρίζει τις επιχειρήσεις μας, ειδικά μέσα από τη Σούδα, που μας δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις με ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην ευρύτερη περιοχή», ενώ συμπλήρωσε πως «οι κοινές ασκήσεις πρέπει να συνεχίσουν, ώστε όπου χρειαστεί να δράσουν οι δυνάμεις μας, να το κάνουν άμεσα και αποτελεσματικά».

Ενδεικτικά του ρόλου που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στα σχέδιά τους για την Ελλάδα ήταν και τα όσα είπε για το γεγονός ότι «όσο η οικονομία της Ελλάδας σταθεροποιείται, ελπίζουμε ότι θα παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο γεφυροποιού στην περιοχή ανάμεσα σε χώρες της», «αντιμετωπίζουμε μη συμβατικές απειλές όπως η τρομοκρατία, το Προσφυγικό, οι κυβερνοεπιθέσεις, που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και μας αφορούν όλους. Είμαι πεισμένος ότι η σχέση μας θα παραμείνει ισχυρή και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε από κοινού τις σύγχρονες προκλήσεις».

Δήλωσε, άλλωστε, «ευτυχής» για τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα προχτές, ότι «ενισχύουμε περαιτέρω τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ (...) με σκοπό, τόσο την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή, όσο και για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Μια σχέση κρίσιμη όσο ποτέ σήμερα»...

«Είμαστε πάντα στην ίδια πλευρά»

Τη φιέστα έκλεισε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, που «ανακάλυψε» ότι η επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης «να τεθεί υπό την επιρροή της Δύσης», «αναμφίβολα, (...) όπως αποδείχθηκε ιστορικά, συνέβαλε τα μάλα στην πρόοδο και ευημερία του λαού μας»!

Μιλώντας για τη σημασία της στρατηγικής επιλογής της αστικής τάξης για ένταξη στον ευρωατλαντικό άξονα, σημείωσε πως «η υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτό το ιστορικό σημείο καμπής ήταν καθοριστικής σημασίας για το μέλλον μας», ότι η «συνεργασία» με το ODC έκανε την «παραδοσιακή φιλία και συνεργασία με τις ΗΠΑ» στέρεη βάση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, ότι το σχέδιο Μάρσαλ «έβγαλε την Ελλάδα από το αδιέξοδο και έθεσε τα θεμέλια για ταχεία οικονομική ανάπτυξη, επιτρέποντας στην Ελλάδα να ενταχθεί στην ΕΕ».

«Παραλλήλως, η δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια κατέδειξε τη σημασία που απέδιδε η Δύση στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ασφαλώς, η θέση της, η οποία βρίσκεται στο γεωστρατηγικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα που ευνόησε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, οι οποίες τότε είχαν επιφορτιστεί με το βαρύ έργο της διασφάλισης της ασφάλειας και ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή. Αλλά, ακόμη και σήμερα, η συνεργασία μας συνεχίζεται αδιάκοπα, ενώ η προστιθέμενη αξία της Ελλάδας αυξάνεται κι άλλο, δεδομένου ότι αποτελεί άξονα σταθερότητας στην εύθραυστη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».

«Αλλωστε, η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ήταν και θα παραμείνει ισχυρή, πολυμερής, διαρκής και αξιόπιστη. Οι διμερείς μας σχέσεις οπωσδήποτε ξεπερνούν τις τυπικές διακρατικές σχέσεις. Γι' αυτό το λόγο, θα παραμείνουμε σταθερά αφοσιωμένοι στη στρατηγική μας συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και εντός του πλαισίου της Συμμαχίας».

Συνέχισε: «Αυτά τα χρόνια, ήμασταν πάντα στην ίδια πλευρά, ήμασταν στην ίδια πλευρά στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, ήμασταν στην ίδια πλευρά στον Ψυχρό Πόλεμο, ήμασταν στην ίδια πλευρά στην Κορέα, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, ήμασταν στην ίδια πλευρά στα Βαλκάνια και αυτό ήταν πολύ δύσκολο για εμάς. Αλλά η επιλογή μας ήταν να συνεχίσουμε να είμαστε με το μέρος σας. Και τώρα είμαστε στην ίδια πλευρά, για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία που είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη και τη Δύση».

Ταυτόχρονα, έσπευσε να σημειώσει με νόημα, «καρφώνοντας» την Τουρκία, πως «μετά από τα τελευταία γεγονότα στον Κόλπο, αναμένουμε τον χαρακτηρισμό των "Αδελφών Μουσουλμάνων" ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτό πρέπει να είναι πολύ σημαντικό, ώστε οι περισσότερες χώρες να επιλέξουν με ποιου το μέρος θέλουν να είναι. Η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα είναι με το μέρος των ΗΠΑ».

«Η Ελλάδα θα είναι κάθε φορά με το μέρος των ΗΠΑ»

«Ολος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μόνος πραγματικός σύμμαχος της χώρας μας ήταν οι ΗΠΑ», επέμεινε ο Π. Καμμένος, ζητώντας «υποστήριξη» της κυβέρνησης Τραμπ όχι μόνο στα της οικονομίας, αλλά «και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να επεκτείνουμε τις δυνατότητές μας για το Ναυτικό, ώστε να μπορεί να επιχειρεί από την Κρήτη έως το Σουέζ», ώστε να επιχειρεί ενάντια στα δίκτυα χρηματοδότησης της «τρομοκρατίας». «Για αυτό θέλουμε τη βοήθειά σας, για να επεκτείνουμε τη δυνατότητα στο Ναυτικό και την Αεροπορία, επειδή η Ελλάδα θα είναι κάθε φορά με το μέρος των ΗΠΑ». Κατά κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει στείλει λίστα αιτημάτων στις ΗΠΑ, με κεντρικά ζητούμενα 2 πολεμικά πλοία ανοικτής θαλάσσης και ένα ιπτάμενο τάνκερ για ανεφοδιασμό αεροσκαφών.

Και ο υπουργός κατέληξε: «Η Ελλάδα επεξεργάζεται θετικά τη χρονική επέκταση της αμυντικής μας συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός εργάζεται για αυτό όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση. Επίσης, εργαζόμαστε γι' αυτό με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Στρατηγό James Mattis, με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, και είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε όχι μόνο την επέκταση των δυνατοτήτων της αμυντικής μας συνεργασίας, αλλά και μία παράταση για περισσότερα χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ