Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2019 - αριθ. φύλλου: 13226

Απειλή για τους λαούς η επέκταση των σχεδίων ΗΠΑ με ελληνικό «μεντεσέ»
  • ΚΚΕ: Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να παραπλανήσουν τον λαό. Με δική της ευθύνη η χώρα έχει μετατραπεί σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση και σε «μεντεσέ» των ΗΠΑ
  • Απόδειξη της στρατηγικής σύμπλευσης των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ η εκπληκτική ομοφωνία, με την οποία χαιρέτισαν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
  • Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία για την «ασφάλεια» και την «ενεργειακή συνεργασία» στην Ανατ. Μεσόγειο αποτελεί εργαλείο για την επέκταση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή.
  • Κυβέρνηση και ΝΔ, «προοδευτικοί» και «συντηρητικοί», χαιρετίζουν τον επικίνδυνο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και, στο όνομα του «εθνικού» τάχα συμφέροντος, συμφωνούν σε ακόμα μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή.
  • Το όψιμο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις τουρκικές παραβιάσεις είναι ψεύτικο, καθώς γίνονται με την ανοχή του ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με μια φωνή!

Με αφορμή το νομοσχέδιο που προωθεί το αμερικανικό Κογκρέσο για την «ασφάλεια» και την «ενεργειακή συνεργασία» στην Ανατολική Μεσόγειο, σε κυβέρνηση, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και στα άλλα αστικά κόμματα δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη.

Ολοι με ένα στόμα λένε ότι η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, που αποτυπώνεται και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποτελεί «ευκαιρία» για «αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου» της Ελλάδας.

Ολοι, δηλαδή, με ένα στόμα στηρίζουν τη βαθύτερη ελληνική εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως έμπρακτη απόδειξη ότι η χώρα, σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο, μπορεί επάξια να αναλάβει ρόλους που έπαιζε μέχρι σήμερα η Τουρκία για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Και όλοι με ένα στόμα λένε ότι αυτό είναι σήμερα το «εθνικό συμφέρον».

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, αρκεί να βάλει κανείς δίπλα δίπλα τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας και του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ για να καταλάβει.

Ο Αποστολάκης ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο των ΗΠΑ είναι «στη θετική κατεύθυνση» και ότι πρέπει «να μας κάνει αισιόδοξους, γιατί δείχνει ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας (...) την έχει αναδείξει σε έναν πολύ αξιόπιστο δρώντα στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας».

Επικαλείται μάλιστα τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ και διαπιστώνει ότι «θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα».

Και ο Κουμουτσάκος, καλώντας σε «εθνική ενότητα», συμπληρώνει: «Το διακομματικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στο Κογκρέσο αποτελεί θετική εξέλιξη (...) Οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον ανοίγουν για τη χώρα μας παράθυρο ευκαιρίας: Να αναβαθμίσει τη θέση και τον ρόλο της στην κρίσιμη αυτή περιοχή».

Ανάλογες δηλώσεις και παρεμβάσεις έκαναν οι εκπρόσωποι και των άλλων κομμάτων, ενώ πλήρως συντονισμένος είναι και ο αστικός Τύπος, ανεξάρτητα από το αν στηρίζει ή όχι την κυβέρνηση.

Οι μόνες «ανησυχίες» που εκφράζουν διάφορα επιτελεία είναι για τα «ανταλλάγματα» και τις εγγυήσεις που πρέπει να ζητήσει η ελληνική πλευρά από τις ΗΠΑ και για το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η ικανότερη να τα διαπραγματευθεί!

Η κατεύθυνση επομένως, στην οποία όλοι συμφωνούν, «προοδευτικοί» και «συντηρητικοί», σοσιαλδημοκράτες και «νεοφιλελεύθεροι», «κεντρώοι», «δεξιοί» και «αριστεροί», είναι δεδομένη: Πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα παζάρια, μεγαλύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, για να κατοχυρώσει η ελληνική αστική τάξη τον τίτλο του «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι μπροστά σε τέτοια ζητήματα πάνε περίπατο οι κάλπικες «διαχωριστικές γραμμές», οι «καβγάδες» και οι δήθεν διαφωνίες τους, επιβεβαιώνοντας ότι είναι λίγα και μικρά αυτά που τους χωρίζουν, μπροστά στα σπουδαία και μεγάλα για το κεφάλαιο που τους ενώνουν.

Κουβέντα δεν λένε, βέβαια, για το γεγονός ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας αντανακλά τον ανταγωνισμό που οξύνεται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία - Ιράν και ότι μπορεί να παρασύρει σε μεγάλες περιπέτειες τους λαούς της περιοχής.

Κρύβουν ότι η Ελλάδα αποτελεί «μεντεσέ» στο σχεδιασμό των ΗΠΑ να παραμείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο και ότι, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί το παζάρι, ο λαός θα είναι ο μεγάλος χαμένος, είτε η Ελλάδα αποτελέσει «δύναμη κρούσης» απέναντι στην Τουρκία είτε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μπουν στο μπλέντερ ενός ενδεχόμενου συμβιβασμού ΗΠΑ - Τουρκίας.

Αυτό που προβάλλουν, επομένως, ως «ευκαιρία» για την αστική τάξη, είναι «λάκκος των λεόντων» για το λαό και πρέπει να απαντηθεί. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή να πληρώσουν και στην κάλπη τη συμφωνία τους στο όραμα της αστικής τάξης για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, με βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας, που πάει χέρι χέρι με κινδύνους για το λαό.

Ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ παντού, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την απεμπλοκή της χώρας και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς. Να δυναμώσει την πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση.



«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

ΣΕΛ.  8   -   9
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΑΦΙΑ
Συνεχίζονται οι αθλιότητες και ο τραγέλαφος

Αύριο η σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων στην Αθήνα, σήμερα στη Θεσσαλονίκη


ΣΕΛ.  12  -  13
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σημαντική ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής» καταγράφει το τελικό αποτέλεσμα

ΣΕΛ.  6  -  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ