Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πόζες

Καμαρωτός - καμαρωτός ποζάρει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Π. Κουρουμπλής, σε φωτογραφίες με τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο, γνωστό για τις ρατσιστικές και ακροδεξιές απόψεις του. Τις φωτογραφίες μάλιστα ανέβασε ο ίδιος ο Κουρουμπλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέλοντας προφανώς να χαϊδέψει και μερικά αυτιά ψηφοφόρων που «γαργαλιούνται» από τα κηρύγματα μίσους του συγκεκριμένου Μητροπολίτη. Είμαστε περίεργοι, αν ο Κουρουμπλής ανέλυσε στον Αμβρόσιο το «προοδευτικό μέτωπο» του ΣΥΡΙΖΑ «ενάντια στην ακροδεξιά». Αν κρίνουμε πάντως από τη συχνότητα (και το καμάρι) με την οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του κρατικού μηχανισμού φωτογραφίζονται με διάφορους ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το «προοδευτικό» τους μέτωπο βρωμάει μούχλα και ναφθαλίνη, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διασκεδάσει τις (προεκλογικές) εντυπώσεις, διαρρέοντας κατόπιν εορτής ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για τον Κουρουμπλή, ακόμα και σκέψεις για αποπομπή του. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι πριν από μερικές μέρες, ο γραμματέας του ΕΔΣΝΑ, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πόζαρε με τους χρυσαυγίτες Παππά και Ηλιόπουλο, αφού πρώτα τους ξενάγησε στη χωματερή, ενώ είχαν προηγηθεί άλλα «τρυφερά» ενσταντανέ ανάμεσα σε χρυσαυγίτες και στελέχη της κυβέρνησης, ή ΣΥΡΙΖΑίους της Τοπικής Διοίκησης σε νησιά της άγονης γραμμής, επίσημες εκδηλώσεις κ.α. Ε, τόσες συναντήσεις μάλλον ξέπλυμα μυρίζουν, παρά «τυχαίο γεγονός»...

Καρτέρι

Με βάση τον προγραμματισμό της Βουλής, τη βδομάδα που έρχεται δεν προβλέπεται να μπει σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αντιδραστικές αλλαγές στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για μαθητές και φοιτητές. Με δεδομένο το ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη, το πιθανότερο είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα. Δηλαδή, τις μέρες που τα σχολεία θα είναι κλειστά, όπως και τα Πανεπιστήμια, με την πλειοψηφία των φοιτητών να έχουν φύγει για τον τόπο τους. Αντιγράφοντας τις αθλιότητες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει προς ψήφιση ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο μέσα στο Πάσχα, για να το περάσει στα μουλωχτά και να αποφύγει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «ξεπατικώνει» μόνο αντιδραστικές ιδέες από παλιότερες μεταρρυθμίσεις αυτών των κομμάτων στην Παιδεία, αλλά και τις μεθοδεύσεις τους, για να περάσει το νομοσχέδιο πίσω από την πλάτη μαθητών και φοιτητών, που έχουν έναν ακόμα λόγο να της γυρίσουν την πλάτη. Οχι μόνο να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, όπως η σημερινή των μαθητών, αλλά να τους στήσουν καρτέρι και στην κάλπη, δυναμώνοντας παντού το ΚΚΕ.

Εκκλήσεις...

«Ολα δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να ενισχυθεί η σημασία της χώρας μας στην περιοχή», έγραφε χτες στα «Νέα» ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας και τον ενθουσιασμό της ΝΔ στα κυβερνητικά και άλλα πανηγύρια για το νομοσχέδιο στην αμερικανική Γερουσία σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, συμπληρώνοντας ότι για να ανταποκριθεί η χώρα «στις προκλήσεις και τις υποχρεώσεις του κομβικού κράτους, οφείλει να έχει στιβαρή διακυβέρνηση, ισχυρούς αποτελεσματικούς θεσμούς, ισχυρή οικονομία, αξιόμαχες, σύγχρονες Ενοπλες Δυνάμεις (...) Πάνω απ' όλα, όμως, προϋποθέτει μια κοινωνία που θα κατανοεί, θα πιστεύει και θα στηρίζει αυτόν τον νέο ρόλο. Ολα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν μόνο σε περιβάλλον εθνικής ενότητας...». Η τελευταία έκκληση, βέβαια, που θυμίζει σε βαθμό ...ξεπατικωτούρας την αντίστοιχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους στόχους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα (ότι ο ελληνικός λαός πρέπει «να κατανοήσει και να συμμεριστεί τους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής»), είναι απορίας άξιο σε ποιον απευθύνεται.

... ενότητας

Γιατί σίγουρα δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έχει δώσει «τα ρέστα της» για τη μετατροπή της χώρας σε «μεντεσέ» των ΗΠΑ στην περιοχή, πολύ περισσότερο για το ξέπλυμα των δολοφονικών σχεδιασμών στις λαϊκές συνειδήσεις, φτάνοντας να παρουσιάζει ως «πρόοδο» τις αμερικανοΝΑΤΟικές συμφωνίες, όπως αυτή των Πρεσπών, τις κολεγιές με το Ισραήλ, το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, το γέμισμα της χώρας με βάσεις απ' άκρη σ' άκρη. Ούτε βέβαια απευθύνεται το κάλεσμα στις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις, από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που ο πρόεδρός του μόλις χτες συναντούσε ξανά τον Αμερικανό πρέσβη, μέχρι τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που έχει διακηρυγμένο στόχο ότι πρέπει η χώρα να είναι «χρήσιμη» για τις ΗΠΑ στην περιοχή. Η «έκκληση» αυτή, που δεν είναι μόνο ευχολόγιο, αλλά στηρίζεται από έναν ολόκληρο μηχανισμό, στον οποίο εντάσσονται από την κυβέρνηση έως τις τοπικές διοικήσεις σε όλη τη χώρα, απευθύνεται στον ελληνικό λαό. Τον καλεί να υποταχθεί στους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου, που περνάνε μέσα από την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη. Να δώσει απάντηση, δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού και μαζί τον αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

1861 Με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια ξεκινά ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος (1861 - 1865).

1871 Γεννιέται ο Ι. Μεταξάς, αντικομμουνιστής στρατιωτικός, πολιτευτής και κατοπινός δικτάτορας της Ελλάδας (1936 - 1941).

1919 Πραγματοποιείται η πρώτη κομμουνιστική σαββατιάτικη υπερωριακή εξόρμηση στο αμαξοστάσιο του σιδηροδρομικού σταθμού της γραμμής Μόσχα - Σορτιροβότσναγια. Η ανταπόκριση στην προτροπή του Κόμματος των Μπολσεβίκων για «δουλειά με επαναστατικό τρόπο» ήταν μεγάλη. Οσοι προλετάριοι δεν βρίσκονταν στα μέτωπα του εμφυλίου πολέμου, αλλά στα μετόπισθεν, ανταποκρίθηκαν στις τεράστιες ανάγκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, προσφέροντας εθελοντική δουλειά για το ανέβασμα των ρυθμών της παραγωγικής διαδικασίας. Σε συνελεύσεις τους εργάτες - μέλη και οπαδοί του ΚΚ - αποφάσιζαν δουλειά τα Σάββατα, χωρίς πληρωμή για τη σωτηρία της επανάστασης και το τσάκισμα των αντεπαναστατών.

1940 Γεννιέται ο Αμερικανός τζαζίστας Χέρμπι Χάνκοκ.

1942 Οι δημόσιοι υπάλληλοι κηρύσσουν απεργία που κρατά έως τις 21 του Απρίλη. Στην απεργία αυτή πήραν μέρος πάνω από 50.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Είναι ο πρώτος μεγάλος απεργιακός αγώνας της Κατοχής (και πρώτη δημοσιοϋπαλληλική απεργία σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη). Τα έκτακτα μέτρα της επιστράτευσης, οι συλλήψεις και οι απειλές δεν πτόησαν την αποφασιστικότητα των απεργών, οι οποίοι πέτυχαν τελικά μικρή αύξηση στους μισθούς τους. Ενα από τα βασικά στελέχη τότε των «τριατατικών» (των εργαζομένων στην τηλεφωνία, την τηλεγραφία και το ταχυδρομείο), εκ των ισχυρότερων ταξικών συνδικάτων του Μεσοπολέμου, ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ενώ καθοδηγητικός νους και ψυχή της μεγάλης αυτής κινητοποίησης υπήρξε ο Κώστας Νικολακόπουλος, Γραμματέας της Κεντρικής Πανυπαλληλικής Επιτροπής στην περίοδο της Κατοχής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ και στέλεχος της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ.

1945 Πεθαίνει ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (ο μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό).

1949 Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.

1949 Στον Πύργο Στράτσανης και στο ύψωμα 1700 συντρίβεται από τον Δημοκρατικό Στρατό η μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση επιθετική προσπάθεια του κυβερνητικού στρατού. Τα τμήματα του ΔΣΕ με αντεπιθέσεις τον καταδίωξαν έως τις βάσεις του, προκαλώντας του μεγάλες απώλειες.

1961 Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1» με τον Γιούρι Γκαγκάριν διέγραψε θριαμβευτικά μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη (1 ώρα και 48 λεπτά).

1975 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, εισηγείται τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με όρους τόσο προκλητικούς, όπως, π.χ., την αλλαγή της πολιτικής στο Κυπριακό, που υποχρεώνουν ακόμη και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να απορρίψει την υπό όρους βοήθεια με έντονη δήλωσή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ