Παρασκευή 12 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

1861 Με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια ξεκινά ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος (1861 - 1865).

1871 Γεννιέται ο Ι. Μεταξάς, αντικομμουνιστής στρατιωτικός, πολιτευτής και κατοπινός δικτάτορας της Ελλάδας (1936 - 1941).

1919 Πραγματοποιείται η πρώτη κομμουνιστική σαββατιάτικη υπερωριακή εξόρμηση στο αμαξοστάσιο του σιδηροδρομικού σταθμού της γραμμής Μόσχα - Σορτιροβότσναγια. Η ανταπόκριση στην προτροπή του Κόμματος των Μπολσεβίκων για «δουλειά με επαναστατικό τρόπο» ήταν μεγάλη. Οσοι προλετάριοι δεν βρίσκονταν στα μέτωπα του εμφυλίου πολέμου, αλλά στα μετόπισθεν, ανταποκρίθηκαν στις τεράστιες ανάγκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, προσφέροντας εθελοντική δουλειά για το ανέβασμα των ρυθμών της παραγωγικής διαδικασίας. Σε συνελεύσεις τους εργάτες - μέλη και οπαδοί του ΚΚ - αποφάσιζαν δουλειά τα Σάββατα, χωρίς πληρωμή για τη σωτηρία της επανάστασης και το τσάκισμα των αντεπαναστατών.

1940 Γεννιέται ο Αμερικανός τζαζίστας Χέρμπι Χάνκοκ.

1942 Οι δημόσιοι υπάλληλοι κηρύσσουν απεργία που κρατά έως τις 21 του Απρίλη. Στην απεργία αυτή πήραν μέρος πάνω από 50.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Είναι ο πρώτος μεγάλος απεργιακός αγώνας της Κατοχής (και πρώτη δημοσιοϋπαλληλική απεργία σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη). Τα έκτακτα μέτρα της επιστράτευσης, οι συλλήψεις και οι απειλές δεν πτόησαν την αποφασιστικότητα των απεργών, οι οποίοι πέτυχαν τελικά μικρή αύξηση στους μισθούς τους. Ενα από τα βασικά στελέχη τότε των «τριατατικών» (των εργαζομένων στην τηλεφωνία, την τηλεγραφία και το ταχυδρομείο), εκ των ισχυρότερων ταξικών συνδικάτων του Μεσοπολέμου, ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ενώ καθοδηγητικός νους και ψυχή της μεγάλης αυτής κινητοποίησης υπήρξε ο Κώστας Νικολακόπουλος, Γραμματέας της Κεντρικής Πανυπαλληλικής Επιτροπής στην περίοδο της Κατοχής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ και στέλεχος της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ.

1945 Πεθαίνει ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (ο μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό).

1949 Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.

1949 Στον Πύργο Στράτσανης και στο ύψωμα 1700 συντρίβεται από τον Δημοκρατικό Στρατό η μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση επιθετική προσπάθεια του κυβερνητικού στρατού. Τα τμήματα του ΔΣΕ με αντεπιθέσεις τον καταδίωξαν έως τις βάσεις του, προκαλώντας του μεγάλες απώλειες.

1961 Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1» με τον Γιούρι Γκαγκάριν διέγραψε θριαμβευτικά μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη (1 ώρα και 48 λεπτά).

1975 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, εισηγείται τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με όρους τόσο προκλητικούς, όπως, π.χ., την αλλαγή της πολιτικής στο Κυπριακό, που υποχρεώνουν ακόμη και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να απορρίψει την υπό όρους βοήθεια με έντονη δήλωσή του.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org