Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Εξωραΐζει τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και «αισιοδοξεί» για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή

Την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, με την Ελλάδα σε «κομβικό» ρόλο, προαναγγέλλει νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ενδειξη ότι ο Στρατηγικός Διάλογος με τις ΗΠΑ «είναι ενεργός και όσα έχουν συζητηθεί μπαίνουν σε διαδρομή εφαρμογής» χαρακτήρισε μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο στην αμερικανική Γερουσία ο υπουργός Αμυνας

INTIME NEWS

Ενδειξη ότι ο Στρατηγικός Διάλογος με τις ΗΠΑ «είναι ενεργός και όσα έχουν συζητηθεί μπαίνουν σε διαδρομή εφαρμογής» χαρακτήρισε μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο στην αμερικανική Γερουσία ο υπουργός Αμυνας
Το αυξανόμενο βάρος που η Νοτιοανατολική Μεσόγειος αποκτά για την αναμέτρηση των ΗΠΑ με τη Ρωσία - και όχι μόνο - αντανακλά νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία (με πρωτοβουλία Δημοκρατικών αλλά και Ρεπουμπλικάνων), για «την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέα μέτρα για δραστική αναβάθμιση της συνεργασίας των ΗΠΑ με Ελλάδα - Κύπρο - Ισραήλ, στις αστικές τάξεις των οποίων αναγνωρίζεται προφανώς ο πολύτιμος ρόλος για την υπεράσπιση των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Αντανακλά επίσης τον έντονο προβληματισμό των ΗΠΑ για την αυξανόμενη διείσδυση της Ρωσίας στην περιοχή, που αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και στη βάση αυτή εκφράζει ανησυχία για την προσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας μεγάλο κίνδυνο για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ την τουρκική αγορά των ρωσικών «S-400» και επιμένοντας στην ενεργοποίηση κυρώσεων κατά της Αγκυρας εφόσον η τελευταία δεν ακυρώσει την αγορά. Μάλιστα, το νομοσχέδιο ζητά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υποβάλει αναλυτικές εκθέσεις«για την κακόβουλη επιρροή της Ρωσικής Ομοσπονδίας» στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά τις κινήσεις της στην Ενέργεια και στον στρατιωτικό τομέα.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προτείνει τη δραστική αναβάθμιση της «συνεργασίας στην ασφάλεια» με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη τετραμερή που έγινε στις 21/3, με συμμετοχή και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο. Προτείνει την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς Ελλάδα και Κύπρο και οικονομικά, μέσα από προγράμματα όπως το ΙΜΕΤ («Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση»), με «διατήρηση ρωμαλέας ναυτικής παρουσίας των ΗΠΑ (σ.σ. του Πολεμικού Ναυτικού τους) και περαιτέρω επενδύσεις στη βάση της Σούδας», ενώ ειδική αναφορά γίνεται και σε άλλες στρατιωτικές υποδομές, όπως η αεροπορική βάση στη Λάρισα.

Φυσικά, ειδική μνεία γίνεται στους υδρογονάνθρακες της περιοχής, με αφορμή και τα νέα κοιτάσματα, και προτείνεται η «ίδρυση ενός αμερικανικού ενεργειακού κέντρου για την Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου».

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι «Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα ανατρέπει τη σταθερότητα, θα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο», σε μια αναφορά προσεκτικά διατυπωμένη απέναντι στην Τουρκία.

Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να οξύνουν το σκληρό παζάρι με την Τουρκία, και στη βάση αυτή προτείνει τη σύνταξη λίστας για τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της κυπριακής ΑΟΖ. Προτείνεται επίσης άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Φυσικά, κάθε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο μόνο εγγυήσεις στους λαούς δεν προσφέρει, αφού το μόνο που «διασφαλίζει» είναι η βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, με αντάλλαγμα μια ενδεχόμενη αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης, που είναι πέρα για πέρα εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα.

Σε δηλώσεις τους οι βουλευτές Μπομπ Μενέντεζ (Δημοκρατικός) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνος), που υπογράφουν το νομοσχέδιο, σημείωσαν ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η στρατηγική των ΗΠΑ και να αναγνωριστεί ο αντίκτυπος αλλαγών που προχωρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων αερίου, η εξέλιξη της σχέσης ΗΠΑ - Τουρκίας κ.λπ.

«Σε διαδρομή εφαρμογής» οι συμφωνίες του Στρατηγικού Διαλόγου

Στην επικίνδυνη γραμμή ότι η παραπέρα εμπλοκή στα αμερικανικά σχέδια προστατεύει τάχα τα κυριαρχικά δικαιώματα και το λαό κινήθηκαν οι κυβερνητικές αντιδράσεις σχετικά με το νομοσχέδιο στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, κληθείς χτες από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις πληροφορίες, είπε ότι «είναι στη θετική κατεύθυνση (...) Αναδεικνύει την Ελλάδα ως πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδος. Θεωρώ ότι είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό Κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις παραβιάσεις που γίνονται στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Οπως ξέρετε, έχουν ζητήσει ενημέρωση και καταγραφή όλων των παραβιάσεων και των παρενοχλήσεων που έχουν γίνει».

Στην ίδια γραμμή, προέτρεψε αυτό «να μας κάνει αισιόδοξους, γιατί δείχνει ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα διεθνή θέματα, όλη αυτή η προσπάθεια που έχει γίνει για να διατηρήσουμε την ηρεμία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, έχει αναδείξει την Ελλάδα σε έναν πολύ αξιόπιστο δρώντα στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας. Και εκτιμώ ότι θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό είναι βέβαια, όπως ξέρετε, και ένα αποτέλεσμα της αρχής που έχει γίνει με τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, που σημαίνει ότι αυτός ο Στρατηγικός Διάλογος είναι ενεργός και όσα έχουν συζητηθεί μπαίνουν σε διαδρομή εφαρμογής». Προσπάθησε δηλαδή να εξωραΐσει τόσο τα σχέδια επιβολής της αμερικανοΝΑΤΟικής «τάξης και ασφάλειας» στην περιοχή, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όσο και το ρόλο «μεντεσέ» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά.

Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν μπόρεσε να κρύψει ότι η όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή αφήνει ανοιχτό κάθε επικίνδυνο ενδεχόμενο. «Ο εξοπλισμός της Αγκυρας με "S-400" είναι κάτι που μας ανησυχεί από την ώρα που ανακοινώθηκε. Είναι μια δυνατότητα που προκύπτει για τη γείτονα χώρα, την οποία δεν μπορούμε να την πάρουμε και να τη θεωρήσουμε σαν αμυντική δυνατότητα, όπως χαρακτηρίζεται από την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ