Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Μια ξεχωριστή εκδήλωση οργάνωσε, το απόγευμα του Σαββάτου 3 Νοέμβρη, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100χρονα του Κόμματος, στο Σορφχάιντε, βόρεια του Βερολίνου, στον ίδιο χώρο όπου το 1973 είχε πραγματοποιηθεί το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση ομιλητής ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ακόμα ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Ζ. Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας της ΤΕ Γερμανίας του ΚΚΕ, Κ. Γκουτζηγιάννης, ενώ εκ μέρους του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος, Χανς - Πέτερ Μπρένερ. Ο ίδιος μνημόνευσε την αλληλεγγύη που δέχτηκε από Ελληνες κομμουνιστές στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όταν στα μέσα της δεκαετίας του '70 του απαγορεύτηκε να εργαστεί ως δάσκαλος λόγω της συμμετοχής του σε εκδηλώσεις έκφρασης διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς της Ελλάδας, του Ιράν, της Χιλής κ.ά. Επίσης, άρθρο του Χανς - Πέτερ Μπρένερ με θέμα τη λενινιστική θεωρία για τον ιμπεριαλισμό είχε δημοσιευτεί στο 5ο τεύχος της ΚΟΜΕΠ του 1998.

Επίσης, εκ μέρους του ΚΚ Τουρκίας χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της ΚΟ Γερμανίας του Κόμματος, Τβεφίκ Τας.

Στο Σορφχάιντε όλα θύμιζαν γιορτή. Πολύς κόσμος, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ από Γερμανία, Ελλάδα, Δανία, Ελβετία, Ιταλία. Μαχητές του ΔΣΕ, πολιτικοί πρόσφυγες, νεότεροι, ακόμα και παιδιά. Σε κάθε γωνιά του ξενώνα μνήμες ανασύρονταν και γίνονταν αφηγήσεις, οι παλιοί θυμούνταν, οι νεότεροι άκουγαν και μάθαιναν για να συνεχίσουν. Ο χώρος φορτισμένος. Το παρελθόν ωσεί παρόν, αναπόσπαστο κομμάτι ενός μέλλοντος που έρχεται.

Η εκδήλωση άνοιξε με σκοπούς του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος από την μπάντα πνευστών «Φριτζ Βάινεκ», στον προαύλιο χώρο του ξενώνα. Πρόκειται για ορχήστρα η οποία συνεχίζει επάξια την παράδοση των εργατικών ορχηστρών του γερμανικού κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, οι οποίες πλαισίωναν τις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις τους. Η ίδια ορχήστρα «προλόγισε» με τη μουσική της την εκδήλωση στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε, όπου καταχειροκροτούμενοι μπήκαν οι παλαίμαχοι συνοδευόμενοι ο καθένας από ένα μέλος της ΚΝΕ, υπό τους ήχους του σκοπού «Στ' άρματα, στ' άρματα», σε μια συμβολική έκφραση της ιστορικής συνέχειας του Κόμματος, πνεύμα που άλλωστε με την επιμέλεια της ΚΟ Κεντρικής Ευρώπης κυριαρχούσε σε όλο το χώρο, καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου.

Στη μνήμη όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση της εργατικής τάξης, των λαών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή που ξέσπασε στο σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»!

Ακολούθησε η προβολή ενός σύντομου μεν περιεκτικού και διδακτικού δε βίντεο για τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών στην καπιταλιστική Δυτική Γερμανία και για τη ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην Ανατολική Γερμανία, για τους δύο κόσμους σε διαρκή αντιπαράθεση, με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν στο ένα και στο άλλο σύστημα.

Η ΚΟ Κ. Ευρώπης δώρισε στον Δ. Κουτσούμπα για το Αρχείο του Κόμματος ανατύπωση Καταστατικού του 1949, που πρόσφερε στο αρχείο της η συντρόφισσα Βαΐτσα Πουρζιτίδου, παρούσα και η ίδια στην εκδήλωση. Για τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το δώρο αυτό, όπως τόνισε, σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για στρατολόγηση στο Κόμμα, για πύκνωμα των γραμμών του προς τιμήν των 100 χρόνων του. «Ξεκινάμε πιο δυνατά τον νέο αιώνα ζωής και δράσης μας», σημείωσε καταχειροκροτούμενος και με το χώρο να δονείται από απανωτά συνθήματα. Αναμνηστικά δώρα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ προσφέρθηκαν στους εκπροσώπους του ΚΚ Τουρκίας και του Γερμανικού ΚΚ.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα απ' τους συντρόφους Ειρήνη Μανωλάκη, Ωρ. Αφησιάδη, Μ. Βασιλαδιώτη, με την απαγγελία του «Εγκώμιο στο Κόμμα» του Μπ. Μπρεχτ, του ποιήματος του Γ. Ρίτσου για το ΚΚΕ και την ανάκρουση της Διεθνούς.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα. Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org