Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμή στην 74η επέτειο της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Τα 74 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ τίμησαν η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Περιφερειακή Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με εκδήλωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής 4/11, μπροστά από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Κώστας Σαπρανίδης, πρόεδρος της ΠΔ Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της Απελευθέρωσης, σημειώνοντας: «Εμείς οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης συνεχίζουμε τους αγώνες αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά και οράματα της κοινωνικής απελευθέρωσης, καλούμε τους εργαζόμενους, που η εκμεταλλεύτρια άρχουσα τάξη με χίλια μέσα και τρόπους, τους έχει οδηγήσει στην αδράνεια, την απογοήτευση και την εξαθλίωση, να πιστέψουν στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και να κάνουν τη δική τους νέα αντίσταση».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Χριστίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οπως είπε, «είναι ώρα κόντρα στο παραγράψιμο της Ιστορίας, στη διαστρέβλωσή της, να ακουστεί πιο έντονα, πιο πυκνά, πιο συχνά το σύνθημα ότι "Το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ". Αυτό το σύνθημα συμπυκνώνει την αλήθεια, τονίζει τη μεγάλη συμβολή του Κόμματός μας, συμβολή που για ευνόητους λόγους η αστική τάξη, τα κόμματά της, οι μηχανισμοί της προσπαθούν να την μηδενίσουν. Μελετάμε την Ιστορία μας όχι εγκυκλοπαιδικά, αλλά για να γίνουμε πιο ικανοί στο σήμερα, να διδαχθούμε, για να μάθουν τα παιδιά να παλεύουν καλύτερα από τους γονείς τους, όπως έλεγε και ο Λένιν.

Γι' αυτό η δράση του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο είναι παρακαταθήκη. Γιατί έμπρακτα αποδεικνύει ότι ο συσχετισμός αλλάζει και γιατί φωτίζει τον ρόλο της πρωτοπορίας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Γιατί, σε αντίθεση με ό,τι λένε όλοι οι άλλοι, η αστική τάξη, τα κόμματά της και οι μηχανισμοί της, αυτό που κάνει τη διαφορά, αυτό που αλλάζει τα πράγματα είναι η πάλη, ο αγώνας ενάντια στον ταξικό αντίπαλο».

Πρόσθεσε ότι «αυτός ο αγώνας απέδειξε ότι ο κάθε φορά αρνητικός συσχετισμός δεν είναι αμετάβλητος και ότι οι λαοί μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές της ιστορικής εξέλιξης. Αν η λογική του δήθεν ρεαλισμού της υποταγής επικρατούσε τα χρόνια της Κατοχής, δεν θα υπήρχε η εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Χορτάσαμε από τα ψέματά τους ότι με "εθνική ενότητα" έγιναν όλα. Η Ιστορία διδάσκει ότι ούτε το 1940 ούτε και τα μετέπειτα χρόνια υπήρξε "εθνική ενότητα". Γιατί τέτοια ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει σε μια ταξική κοινωνία, είτε σε καιρό ειρήνης είτε σε καιρό πολέμου.

Και τότε, από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, οι στρατιωτικοί που εξέφραζαν τον γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό. Υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης και έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος.

Από την άλλη, υπήρχε η αστική τάξη, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, τόσο αυτές που ανοιχτά συνεργάστηκαν με τον κατακτητή όσο και αυτές που διέφυγαν στο εξωτερικό. Οσες παρέμειναν καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Υπήρχαν οι δοσίλογοι, ταγματασφαλίτες και μαυραγορίτες, τους οποίους εξυμνεί με κάθε ευκαιρία η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org