Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Αναπτυξιακή» στρατηγική στις προδιαγραφές των επιχειρηματικών ομίλων

«Το τέλος της επιτροπείας και η κατάκτηση μεγαλύτερων βαθμών αυτονομίας στον καθορισμό και την υλοποίηση της πολιτικής, μας επιτρέπει να συγκροτήσουμε τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική και να εμπλουτίσουμε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο», τονίζει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γ. Δραγασάκης, στο πλαίσιο της αποτίμησης των αντιλαϊκών παρεμβάσεων της κυβέρνησης, αλλά και ενόψει της κλιμάκωσης των αναδιαρθρώσεων που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το φόντο, με προφανή στόχο τη δημιουργία κάλπικων εντυπώσεων, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε σε ένα πολυσέλιδο κείμενο και επιχειρεί να διαφημίσει τις 142 δράσεις στις οποίες ήδη προχώρησε, σε ζητήματα όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η διευκόλυνση της αδειοδότησης στη βιομηχανία και σε άλλους κλάδους, η συγκρότηση μηχανισμών φτηνής χρηματοδότησης βιώσιμων επιχειρήσεων και ομίλων, στη χωροταξία κ.ά.

Την ίδια ώρα, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που δρομολογούν για την επόμενη περίοδο, «καμουφλάρονται» από την προβιά της λεγόμενης «δίκαιης ανάπτυξης», τη δημιουργία «πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας», το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος», ενώ βέβαια δεσπόζει ο άξονας της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, όρος και προϋπόθεση του οποίου είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων.

Αυτές με τη σειρά τους έχουν ως αφετηρία τη συμφωνία σε επίπεδο Γιούρογκρουπ αναφορικά με τις «ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων την μεταπρογραμματική περίοδο», το οποίο αποτελεί και τον «οδικό χάρτη» για την «επόμενη μέρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης εστιάζει στο ζήτημα της «αναπτυξιακής τράπεζας», για την οποία επισημαίνουν ότι οι διαδικασίες θεσμοθέτησης θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018, προκειμένου εντός του 2019 να τεθούν σε λειτουργία τα πρώτα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα περιλαμβάνονται σε αυτήν. Επίσης, με άξονα το «διαμορφωμένο πλαίσιο τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας», προτείνεται η σύσταση «Οργανισμού Ανάπτυξης και Ενίσχυσης της Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», με απώτερο στόχο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «την επέκταση της δράσης του και στις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στα «σκαριά» βρίσκεται η κατάθεση στη Βουλή σειράς τροπολογιών με άξονα τη «βελτίωση» του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου. Μεταξύ αυτών, η «βελτίωση» του θεσμικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις σε εταιρείες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό την παροχή ενδοομιλικών υπηρεσιών, καθώς και για το καθεστώς των ενισχύσεων για τις πολύ μεγάλες - «στρατηγικές επενδύσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιάζονται για τον φορέα που θα αναλάβει τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών(24/11/2021)
Σινιάλο επιτάχυνσης των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», με τις παρακαταθήκες των μνημονίων(17/7/2019)
Στην κάλπη με το «ψηφοδέλτιο» των επιχειρηματικών ομίλων(24/5/2019)
«Πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης» το μνημόνιο διαρκείας(11/4/2018)
«Εθνικό» σχέδιο, ανεξάρτητο από «εκλογικούς κύκλους» και με σφραγίδα κεφαλαίου(3/2/2018)
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(17/12/2014)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org