Eurokinissi |
Δείχνοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, της «σταθερότητας» του αστικού πολιτικού συστήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ δήλωσε ότι «με την έξοδο από τη φάση των μνημονίων οφείλουμε όλοι να αντλήσουμε διδάγματα από την εμπειρία της κρίσης (...) Και τα διδάγματα αυτά είναι ότι το πολιτικό σύστημα, ο κοινοβουλευτισμός, το ίδιο το κύρος του Συντάγματος υπέστησαν βαρύτατα πλήγματα κατά τη διάρκεια των μνημονίων».
Εκτίμησε δε πως στην κοινή βάση στην οποία «στέκονται» τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, «σε σειρά διατάξεων υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων και συναινέσεων που είναι και νομικά αναγκαίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος...», ενώ απευθυνόμενος προς το ΚΙΝΑΛ, και με βάση την κάλπικη διαχωριστική γραμμή περί «προοδευτικών» και «συντηρητικών» αστικών πολιτικών δυνάμεων σημείωσε πως «αυτό πάντως που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι η τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τις διατάξεις που ενισχύουν την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων (...) 'Η θα εξακολουθήσει να ταυτίζεται με τη Νέα Δημοκρατία και σε αυτά τα πεδία; Αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα για ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερό».
Παράλληλα, «ζυμώνοντας» παραπέρα το κάλπικο δίπολο που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον εγκλωβισμό του λαού, αλλά και προβάλλοντας στην αστική τάξη τη «διέξοδο» που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, πρόσθεσε πως «παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς καταρρέουν ενώ της κεντροδεξιάς αποδυναμώνονται. Πρόκειται για μια σαφή κρίση αντιπροσώπευσης... Η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται διαρκώς (...) δεν μπορεί να απορροφηθεί από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις. Διότι αυτή η δυσαρέσκεια τροφοδοτεί τον ριζοσπαστισμό. Το ερώτημα είναι αν θα πρόκειται για έναν αριστερό ριζοσπαστισμό (...) ή αν θα έχουμε να κάνουμε με μια νέα επιθετική μορφή ακροδεξιού λαϊκισμού που σε μερικές περιπτώσεις θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη και σε φασισμό. Και νομίζω ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, οι Πράσινοι και η ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλουν να μετασχηματιστούν, να οξύνουν το λόγο τους, να προτείνουν επιθετικές λύσεις αλληλεγγύης και να συστρατευτούν πολιτικά αν θέλουν να εκφράσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να ηγεμονεύσουν πολιτικά απέναντι στην άκρα δεξιά».
Οι διεργασίες αυτές, και στο επίπεδο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα το ερχόμενο Σάββατο στη Γερμανία, όπου θα μιλήσει στο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), μαζί με τον Πορτογάλο σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, με τον οποίο θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση. Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι, προσκεκλημένος του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αναμένεται να έχουν και κατ' ιδίαν συνάντηση. Ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει και στη «Διάσκεψη Δωρητών για τη Λιβύη» στις 12 και 13 Νοέμβρη, στο Παλέρμο της Ιταλίας, όπου ενδέχεται να υπάρξει συνάντησή του με στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση στη Βουλή τις σχετικές διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση. Χτες, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής καθόρισε ότι στις 14 Νοέμβρη θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη σύσταση και τη χρονική διάρκεια της Αναθεωρητικής Επιτροπής της Βουλής, δηλαδή της Επιτροπής που θα επικυρώσει τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με επιστολή - πρόσκληση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, τα κόμματα θα πρέπει μέχρι αύριο Τετάρτη 7/11 να έχουν ορίσει τους βουλευτές που θα συμμετάσχουν στην αναθεωρητική Επιτροπή. Η Επιτροπή θα αποτελείται από 46 μέλη. Από το ΚΚΕ θα συμμετάσχουν 2 βουλευτές. Οσον αφορά τα άλλα κόμματα από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχουν 23 βουλευτές, από τη ΝΔ 12, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ) 3, από τη ναζιστική ΧΑ 2 και από ένα βουλευτή θα έχουν ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι και η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών.