Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΡΟΔΟΣ
Μαζική εκδήλωση στη Σορωνή για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Σε μία ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτώβρη, στη Σορωνή της Ρόδου, η εκδήλωση της ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος και στα μέλη του - αγωνιστές της περιοχής που «έφυγαν» από τη ζωή.

Στην εξαιρετικά μαζική εκδήλωση ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες των αγώνων, των δυσκολιών, των επιτυχιών, αλλά και της αλύγιστης στάσης των συντρόφων αυτών που μέχρι το τέλος της ζωής τους πάλεψαν κάτω από όλες τις συνθήκες, κρατώντας ψηλά τη σημαία των αρχών του ΚΚΕ, της πάλης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ηταν μια εκδήλωση, για την επιτυχία της οποίας βοήθησαν οικογένειες, φίλοι και γνωστοί των συντρόφων που «έφυγαν» από τη ζωή, δίνοντας στοιχεία και υλικά, σχετικά με τη ζωή και τη δράση τους. Τα υλικά αυτά παρουσιάστηκαν σε έκθεση σε ξεχωριστό χώρο, μαζί με άλλα ντοκουμέντα, από την ιστορική διαδρομή του Κόμματος στα Δωδεκάνησα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ΕΜΠΑ (Εθνικό Μέτωπο Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης), το οποίο δημιουργήθηκε και έδρασε με απόφαση του Κόμματος ενάντια στην αγγλική κατοχή.

Τιμώντας τη μνήμη των μελών του ΚΚΕ που «έφυγαν» από τη ζωή, η Οργάνωση Δυτικής Ρόδου του Κόμματος απένειμε σε κάθε οικογένεια αντίτυπο του έργου «Διαδήλωση» του χαράκτη Τάσσου.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε ιστορική αναδρομή, από τους Χριστίνα Σαββάκη, Φαίδρα Τερλόγκου, Κώστα Πιννίκα, Τάσο Γιουρούκογλου, ενώ το μουσικό πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι Αλέξανδρος Καραγιάννης, Τάσος Κυπριώτης, Κυριάκος Παπαστεργής και Πέτρος Σταματίου.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Δημήτρης Ζάχαρης, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων για τους τιμώμενους ότι ήταν «καθημερινοί άνθρωποι του λαού μας», που χωρίς να ξεκόβουν από τους συγχωριανούς τους, ξεχώριζαν για τα εξής χαρακτηριστικά τους:

«Δεν "ψάρωναν" μπροστά στα αφεντικά, ούτε όταν τους χτυπούσαν στην πλάτη "φιλικά" ούτε όταν τους πίεζαν.

Δεν "ψάρωναν" μπροστά στον έμπορο που ήθελε τζάμπα τη σοδειά τους.

Δεν "μάσαγαν" μπροστά στους πολιτευτές των αστικών κομμάτων και περιφρονούσαν ταξίματα και υποσχέσεις.

Δεν ζήταγαν ανταλλάγματα για την προσφορά τους. Το θεωρούσαν χρέος τους.

Τι είχαν παραπάνω από τους άλλους της γενιάς τους; (...)

Είχαν ξεκάθαρη αντίληψη από ποια μεριά ήταν, πού ανήκαν, σε ποιο στρατόπεδο και τοποθετήθηκαν στον φυσικό τους χώρο. Με τη μεριά της εργατικής τάξης, της μικρής αγροτιάς, των μικροεπαγγελματιών, της εργαζόμενης νεολαίας, έχοντας μέτωπο κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό».

«Αντεξαν στη θύελλα του ΠΑΣΟΚ τη 10ετία του '80, που με τα συνθήματα του ΕΑΜ προμετωπίδα λεηλατούσε τις συνειδήσεις αγωνιστών, τσαλαπατούσε τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης, ξεπουλούσε τα όνειρα της νέας γενιάς για μόρφωση, δουλειά, εθνική ανεξαρτησία με αντίτιμο τη θεσούλα, το βόλεμα.

Τη 10ετία του '90, όταν, διαβρωμένη από τα μέσα, ανατρεπόταν η μεγάλη Σοβιετική Ενωση, δεν λύγισαν, δεν λιγοψύχησαν. Σίγουρα πικράθηκαν. Κάποιοι μπορεί και να έκλαψαν.

Και όταν κάποιοι από τις γραμμές του Κόμματος, μικροαστοί σε αντίληψη και νοοτροπία, επιχείρησαν να το διαλύσουν σαν κοινοί ασφαλίτες, πάλι όρθιοι στάθηκαν. Σφίγγοντας γροθιές και δόντια, έστησαν ξανά από την αρχή το Κόμμα, μπορεί πιο μικρό σε εκλογικά ποσοστά, όμως πιο δυνατό, πιο αποφασισμένο να φέρει σε πέρας την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης.

Να συντρίψει αυτόν τον σάπιο κόσμο της φτώχειας και των πολέμων και στη θέση του να στήσει το "βασίλειο της δουλειάς και της πανανθρώπινης φιλιάς"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ