Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13120

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος είναι «θερμοκήπιο» σκανδάλων και στην Υγεία

Το «Ερρίκος Ντυνάν» να περάσει στην πλήρη ιδιοκτησία, χρηματοδότηση και λειτουργία αποκλειστικά από το κράτος, να παρέχει όλες τις υπηρεσίες απολύτως δωρεάν σε όλους


ΣΕΛ.  5
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Κάλπικη αντιπαράθεση για να κρύβεται η σύγκλιση στα μεγάλα και κρίσιμα του κεφαλαίου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  4

Χιλιάδες λαϊκές κατοικίες στο έλεος τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων

Στο όνομα της «δίκαιης ανάπτυξης» προετοιμάζει την κατάργηση ακόμα και των ελάχιστων όρων προστασίας από τους πλειστηριασμούς, για να μειώσουν οι τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια

  • Το οριστικό ξήλωμα της όποιας προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας από τα νύχια των funds, των τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων, προανήγγειλε χτες η κυβέρνηση, εντάσσοντας μάλιστα κυνικά αυτό το μέτρο στις «αναπτυξιακές παρεμβάσεις» που προωθεί για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
  • Σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα για τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών, αλλά και την ένταση των εκβιασμών στο λαό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγουν μαζικά «στο σφυρί» χιλιάδες σπίτια λαϊκών οικογενειών, για να μειώσουν οι τράπεζες την έκθεση στα «κόκκινα» δάνεια και να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με αυτόν τον τρόπο, η λαϊκή κατοικία γίνεται βορά στη «δίκαιη ανάπτυξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση.

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Μνημείο» στήριξης του κεφαλαίου

Μια ατελείωτη λίστα δεκάδων σελίδων, με τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομίας, εν είδει «απολογισμού» για το πώς «η αναπτυξιακή στρατηγική γίνεται πράξη».

Πρόκειται για μια λίστα - αληθινό «μνημείο» για τα όσα η κυβέρνηση αυτή έχει καταφέρει για λογαριασμό του κεφαλαίου, υιοθετώντας ένα προς ένα όλα τα μέτρα που έχουν καταδείξει οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ως απαραίτητα για τη θωράκιση της κερδοφορίας τους και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Στις σελίδες αυτού του «απολογισμού» μπορεί να βρει κανείς κάθε πιθανό και απίθανο πεδίο όπου το αστικό κράτος γίνεται «αρωγός» στην επιχείρηση ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Από τα πακέτα των δισεκατομμυρίων, τα ταμεία και τα «χρηματοδοτικά εργαλεία», με τα οποία η κυβέρνηση «ταΐζει» την καπιταλιστική κερδοφορία, μέχρι την «άρση των εμποδίων» για τη σύσταση επιχειρήσεων, ώστε το κεφάλαιο να μη «δίνει λογαριασμό» για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Και από τον «αναπτυξιακό νόμο», το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τις φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ΣΔΙΤ, τις υποδομές για κλάδους όπως της Ενέργειας και των Μεταφορών, τα μέτρα για τη στήριξη του «εξαγωγικού προσανατολισμού» και τις παρεμβάσεις σε Ερευνα και Παιδεία.

Ακόμα και όσα με θράσος η κυβέρνηση παρουσιάζει περίπου ως «φιλολαϊκές» παρεμβάσεις, στην ουσία τους δεν αφορούν τίποτα παραπάνω από στόχους του κεφαλαίου.

Για παράδειγμα, στην ενότητα περί «προστασίας των καταναλωτών», πέρα από τις γνωστές αστειότητες περί «παρατηρητηρίων τιμών» (παρατηρούν προφανώς το πώς η αντιλαϊκή πολιτική εκτοξεύει τις τιμές για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες), περιλαμβάνονται κατά βάση μέτρα για την αντιμετώπιση του λεγόμενου «παρεμπορίου», όπως και «ρυθμίσεις» που γονατίζουν επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, μέσα από απελευθερώσεις τομέων της οικονομίας και μέτρα για την παραπέρα συγκέντρωση.

Ενώ για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά», ως μέτρο ανακούφισης προβάλλονται τα διάφορα γραφεία που έχει στήσει η κυβέρνηση, ως «μεσάζοντες» για να προσέλθουν οι οφειλέτες στα γκισέ των τραπεζών.

Στον ίδιο απολογισμό αποτυπώνεται επίσης με συγκεκριμένο τρόπο το πώς η πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου διαπερνά ενιαία την «εσωτερική» και την εξωτερική πολιτική.

Ετσι, ανάμεσα στα άλλα καταγράφονται οι πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας σε Μέση και Απω Ανατολή και στην Αφρική. Αλλά και τα σχήματα που στήνει με άλλα καπιταλιστικά κράτη στα Βαλκάνια (τετραμερείς, «Οργανισμός Ανάπτυξης και Ενίσχυσης της Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» κ.ά.), προωθώντας τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Τα σχέδια αυτά, που θυμίζουν ανάλογες προτάσεις από αστικά επιτελεία των ΗΠΑ και της ΕΕ για μια «περιφερειακή ένωση», στην πορεία προς την ένταξη όλων των χωρών της περιοχής σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, δείχνουν πως τα επιχειρηματικά σχέδια πάνε χέρι - χέρι με την επικίνδυνη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

Ολα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα αντιλαϊκά «κατορθώματα» της κυβέρνησης, στα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε και ήρθαν να «κατοχυρώσουν» νομοθετικά την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, δηλαδή τον «νούμερο 1» παράγοντα για τη θωράκιση της κερδοφορίας και την «προσέλκυση επενδυτών».

Η σχετική λίστα επιβεβαιώνει και με το παραπάνω το ταξικό - προς όφελος του κεφαλαίου - «πρόσημο» της κυβερνητικής πολιτικής. Απέναντι σ' αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική, που υπηρετούν κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, οι εργαζόμενοι χρειάζονται να προβάλουν και να διεκδικήσουν τη δική τους «ατζέντα»: Αυτή για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν στα χρόνια της κρίσης, για τη διεκδίκηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών.


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Πλήθος από ντοκουμέντα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό

Μέχρι τις 30 Νοέμβρη θα λειτουργεί η μεγάλη έκθεση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν των 100 χρόνων του Κόμματος, η οποία φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα», κάτω από τον τίτλο «Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει».


ΣΕΛ.  6


ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Σήμερα η σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων της Αττικής

Οργανώνεται με πρωτοβουλία τεσσάρων Ομοσπονδιών, στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων


ΣΕΛ.  9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 31,33% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

ΣΕΛ.  7
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκτεταμένη νοθεία στο συνέδριο που ξεκινάει αύριο

ΣΕΛ.  10
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
Αλυτο παραμένει το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας

ΣΕΛ.  4

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ