ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η νοθεία και η απάτη στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου δεν θα περάσουν

Ανακοίνωση για το 33ο Συνέδριο του ΕΚΘ που ξεκινά αύριο

«Ακόμη μια επιχείρηση νοθείας και απάτης εξελίσσεται ενόψει του 33ου Συνεδρίου του ΕΚ Θεσσαλονίκης», που ξεκινά αύριο, καταγγέλλει η «Εργατική Ενότητα» Θεσσαλονίκης (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Οπως επισημαίνει, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, «που τη συγκροτούν με μοιρασμένους ρόλους η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ), οργανώνει για μια ακόμη φορά τη νοθεία και την απάτη. Δυστυχώς γι' αυτούς οι ταξικές δυνάμεις στο ΕΚΘ που συσπειρώνονται στο ψηφοδέλτιο της "Εργατικής Ενότητας", τους έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα:

  • Σωματεία Χειριστών με εκατοντάδες διπλοψηφίες με άλλα σωματεία, σωματείο μηχανικών, εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, αεροδρόμιο κ.λπ.
  • Σωματεία ούτε επιχειρησιακά, ούτε κλαδικά, ούτε ομοιοεπαγγελματικά όπως προβλέπεται. Δηλαδή σωματεία όπου μπορεί να συμμετέχουν αυτοαπασχολούμενοι, νοικοκυρές, επιχειρηματίες, διευθυντές επιχειρήσεων, εργοδότες (π.χ. Σωματείο παροχής Υπηρεσιών ΚΑΙ νέας τεχνολογίας ΚΑΙ προώθησης πωλήσεων και, και...).
  • Ανύπαρκτα σωματεία, με εκατοντάδες ψηφίσαντες διαφόρων και άσχετων επαγγελμάτων (π.χ. Σωματείο εργολαβικών εργαζομένων).
  • Σωματεία με δεκάδες ψηφίσαντες με επιστολική ψήφο, που απαγορεύεται από το καταστατικό του ΕΚΘ και τη νομοθεσία (Ενωτικός Σύλλογος Τράπεζας Πειραιώς, Φυσικό Αέριο, καθηγητές σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας κ.λπ.)
  • Πολλά σωματεία χωρίς υπογραφή των ψηφισάντων στις αντίστοιχες καταστάσεις, χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί αν πράγματι αυτοί ψήφισαν (π.χ. Σωματείο οδηγών ταξί, Σιδηροδρομικοί, αεροδρόμιο, Κλαδικό Σωματείο ΕΥΑΘ).
  • Πάρα πολλά σωματεία που δεν έχουν προσκομίσει ούτε καν τα στοιχειώδη νομιμοποιητικά έγγραφα (μητρώα, κατάσταση ψηφισάντων κ.λπ.).

Οι δυνάμεις της "Εργατικής Ενότητας" έθεσαν έγκαιρα (από τον Ιούλη 2018) την ανάγκη να φέρουν όλα τα σωματεία τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα για το συνέδριο του ΕΚΘ. Η πλειοψηφία απάντησε ότι θα τα δούμε τον Σεπτέμβρη. Και αφού τα άφησαν όλα για το τέλος Οκτώβρη, νόμιζαν ότι μέσα από την πίεση του χρόνου θα περάσει για μια ακόμη φορά η νοθεία τους.

Μάλιστα, κάτω από την πίεση των καταγγελιών και των αποδείξεων, προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά, να ρίξουν λάσπη, να προβοκάρουν. Επικαλέστηκαν κακοκατασκευασμένα στοιχεία για δήθεν διπλοψηφίες στα σωματεία του ΠΑΜΕ. Προσπαθώντας να στήσουν παζάρια νόθευσης των πραγματικών συσχετισμών, προέβησαν σε χυδαία προβοκάτσια, κατηγορώντας την "Εργατική Ενότητα" για νοθεία με διπλοψηφίες. Μετά την αναλυτική παρουσίαση των πραγματικών στοιχείων από τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, έβαλαν την ουρά στα σκέλια και απέσυραν άρον - άρον τις στημένες καταγγελίες τους, για δήθεν διπλοψηφίες».

Κανένας εργαζόμενος, κανένας τίμιος συνδικαλιστής να μην δείξει ανοχή

«Το ξεκαθαρίζουμε άλλη μια φορά:

Δεν θα δεχτούμε να κυριαρχούν στα σωματεία και στο ΕΚΘ η νοθεία, οι διπλοψηφίες και το χάλι που υπάρχει σήμερα. (...) Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν εργαζόμενο, από κανέναν τίμιο συνδικαλιστή, απ' όπου κι αν προέρχεται πολιτικά ή συνδικαλιστικά.

Καλούμε κάθε εκλεγμένο αντιπρόσωπο να πάρει θέση: Να μην επιτρέψει να περάσει η εκτεταμένη νοθεία των παρατάξεων αυτών, να μην νομιμοποιηθούν οι νόθοι αντιπρόσωποί τους.

Χρειάζεται να αποφασίσουμε:

Θέλουμε ένα ΕΚΘ υπηρέτη της εκάστοτε κυβέρνησης και της εργοδοσίας ή ένα ΕΚΘ υπερασπιστή των συμφερόντων των εργαζομένων;

Θέλουμε να συνεχίζεται αυτό το χάλι των διπλοψηφιών, των εκλογών χωρίς τα βασικά τυπικά έγγραφα (...) ή θέλουμε σωματεία που θα λειτουργούν οργανωμένα, θα σεβαστούν τις δημοκρατικές διαδικασίες που με αίμα κατακτήθηκαν από την εργατική τάξη και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα;

Οσον αφορά τις παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που επιδίωξαν μέσω ΓΣΕΕ να ετοιμάσουν και νέα κατασταλτικά μέτρα με την επίσκεψή τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - όπου και ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας στις διαδικασίες εκλογής των συνεδρίων των ΕΚ - τους ενημερώνουμε ότι όσο κι αν "ιδρώνουν", το νέο "συνδικαλιστικό" της ασφάλειας δεν θα περάσει.

Υπάρχουν σήμερα δυνάμεις αποφασισμένες, που δίνουν τη μάχη καθημερινά μέσα στα εργοστάσια, στα εργοτάξια, στις υπηρεσίες και το εμπόριο, για να αλλάξει η ρότα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για να έχουμε σωματεία και ΕΚΘ που θα είναι το σπίτι των εργατών, εμπνευστής και οργανωτής των αγώνων των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματα. (...)

Το σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων" είναι που μπορεί να εμπνεύσει και τις επόμενες μέρες να οργανωθεί καλύτερα το απεργιακό μέτωπο κόντρα και στις κολοτούμπες τους εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού για την ημερομηνία που θα γίνει τελικά η απεργία».

Οργιο νοθείας και στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Καταγγελία - κάλεσμα από τη ΔΑΣ ενόψει του σημερινού συνεδρίου

Τις μεθοδεύσεις νοθείας και το μέγεθος της εκφυλιστικής δράσης της ομάδας που βρίσκεται στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ) ήρθαν να επιβεβαιώσουν η προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΗ και η στάση που κράτησε η εν λόγω ομάδα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους σήμερα στο συνέδριο του ΕΚΗ, στις 5.30 μ.μ., με προσυγκέντρωση στο Πάρκο Γεωργιάδη, προκειμένου «να δουν με τα ίδια τους τα μάτια την κατρακύλα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να απαιτήσουν συνέδριο ανοιχτό, με δημοκρατικές διαδικασίες, που θα κάνει απολογισμό, θα μεταφέρει την πείρα από τους αγώνες που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, θα συζητήσει και θα σχεδιάσει τη δράση του κινήματος στο νομό για τα επόμενα χρόνια, την επιτυχία των απεργιακών μαχών του επόμενου διαστήματος».

Η προχτεσινή συνεδρίαση, τονίζει η ΔΑΣ, «επιβεβαιώνει στο έπακρο τις καταγγελίες μας για μια ομάδα στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου που έχει κάτσει στο σβέρκο των εργατών, έχει κάνει κουρελόχαρτο το καταστατικό του ΕΚΗ, κάνει ουσιαστικά "ό,τι γουστάρει" προκειμένου να διατηρήσει τις καρέκλες που τόσο απλόχερα τους χάρισε η μεγαλοεργοδοσία».

Οι απαντήσεις των εργατοπατέρων επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της ΔΑΣ

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ κατέθεσαν στη συνεδρίαση τα αυτονόητα ερωτήματα που προκύπτουν μπροστά στις συνεδριακές διαδικασίες - εξπρές που ετοιμάζει η πλειοψηφία της διοίκησης.

Συγκεκριμένα:

«α) Γιατί ο πρόεδρος του ΕΚΗ, κατά παράβαση του καταστατικού του ΕΚΗ, ανακοινώνει όχι με απόφαση ΔΣ αλλά με δελτίο Τύπου τη διεξαγωγή εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου;

Αυτά, λένε, είναι ψέματα.

β) Γιατί αρνείται να συνεδριάσει διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ελέγξει τα πρακτικά των σωματείων και θα εισηγηθεί στο ΔΣ για τον καθορισμό του Σώματος με το οποίο θα γίνει το συνέδριο; Πώς γίνεται να πηγαίνουμε σε συνέδριο και τα μέλη του ΔΣ του ΕΚΗ να μην ξέρουν ποιος είναι ο αριθμός των σωματείων στη δύναμή του, πόσους αντιπροσώπους εκλέγουν και ποιο θα είναι το Σώμα του συνεδρίου;

Η απάντησή τους είναι ότι τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του ΕΚΗ δεν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν το ποια σωματεία είναι στη δύναμή του, λόγω ...προσωπικών δεδομένων! Ούτε από ποιους και πόσους εργαζόμενους εξελέγησαν και απαρτίζονται!

γ) Τι θα γίνει με τα σωματεία που έχουν να κάνουν αρχαιρεσίες από το 2012 και το 2013; Θα συνεχίσουν να βρίσκονται στη δύναμη του ΕΚΗ; Τι θα γίνει με αρκετά σωματεία που κατά παράβαση της νομοθεσίας δεν έχουν επιδώσει πρακτικά αρχαιρεσιών στο Πρωτοδικείο, θα τα επιδώσουν ώστε να συμμετάσχουν στο συνέδριο; Τι θα γίνει με σωματεία που είναι εκπρόθεσμα; Θα συμμετάσχουν στο συνέδριο με τους αντιπροσώπους τους κατά παράβαση του καταστατικού;

Καμία απάντηση.

δ) Τι θα γίνει με περιπτώσεις συναδέλφων εκλεγμένων συνδικαλιστών, ακόμα και μελών του ΔΣ του ΕΚΗ που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι; Θα συμμετάσχουν κανονικά στο συνέδριο του ΕΚΗ;

Την απάντηση την έδωσε ένας εξ αυτών, μόνιμος υπάλληλος της Περιφέρειας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, πλην όμως έχει ειδική άδεια για να κάνει και τον ιδιωτικό υπάλληλο... Η φαντασία του εργοδοτικού συνδικαλισμού ξεπερνάει κάθε όριο.

ε) Τι θα γίνει με τα σωματεία όπου έχουν επιβεβαιωθεί εκτεταμένες νοθείες; Θα συμμετάσχουν κανονικά στο συνέδριο;

"Πού τις είδατε τις νοθείες;" είναι η απάντηση. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να κάνουν παρέμβαση στο Πρωτοδικείο για να μην αφήνουν σε εκλεγμένους συνδικαλιστές το δικαίωμα να παίρνουν τα πρακτικά των αρχαιρεσιών και να ελέγχουν τη νομιμότητά τους, με το πρόσχημα των ...προσωπικών δεδομένων. Βασική τους καούρα, βέβαια, είναι να συνεχίσουν την ασυδοσία στις νοθείες, χωρίς να ελέγχονται από κανέναν. Νιώθουν εκτεθειμένοι με τις αποκαλύψεις της ΔΑΣ ΕΚΗ σε μια σειρά σωματεία.

Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να μας απειλούν με μηνύσεις γιατί βγάζουμε στη φόρα τις νοθείες τους».

Η ΔΑΣ αναφέρει ότι «η μικρή ομάδα που λυμαίνεται το ΕΚΗ» προσπαθεί να κάνει ένα συνέδριο «με μοναδικό σκοπό τη διατήρηση της "καρέκλας" (...) για να κρατάνε την εργατική τάξη του νομού υποταγμένη (...) Καλούμε την εργατική τάξη του νομού να μην επιτρέψει τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Αύριο οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Συγκέντρωση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά οργανώνει αύριο, Πέμπτη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 5 μ.μ., το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε «όλους τους συναδέλφους και ειδικά αυτούς που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων καλώντας στην κινητοποίηση σημειώνει: «Ηρθε η ώρα να ξαναβγούμε στο δρόμο του αγώνα χωρίς αυταπάτες, ενάντια στο μέλλον που σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς! Απαιτούμε τώρα νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεών μας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου».

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας συμμετέχει στην κινητοποίηση της Αθήνας και δρομολογεί λεωφορείο που θα αναχωρήσει στη 1 μ.μ., έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Για την κάλυψη των εργαζομένων που θα συμμετάσχουν έχει προκηρύξει στάση εργασίας (12.30 μ. - 2.30 μ.μ.).

Κινητοποίηση με αντίστοιχο περιεχόμενο διοργανώνει επίσης αύριο και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Κινητοποίηση για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι) την Παρασκευή 9/11, στις 6 μ.μ., για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ.

Το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής καλεί στην κινητοποίηση, ενώ παράλληλα οργανώνει ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, την Κυριακή 11/11, στις 11 π.μ., στα γραφεία του, με θέμα την καλύτερη οργάνωση της επικείμενης απεργιακής μάχης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org