ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος είναι «θερμοκήπιο» σκανδάλων και στην Υγεία

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής συζητήθηκαν χτες τα πορίσματα σχετικά με το «Ερρίκος Ντυνάν»

Eurokinissi

Παρουσιάστηκε και επίσημα χτες, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 - 2014, το κεφάλαιο από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν», πυροδοτώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης, ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, για να συντηρείται το σίριαλ της σκανδαλολογίας, αφήνοντας ταυτόχρονα στο απυρόβλητο το βασικό πρόβλημα και τη γενεσιουργό αιτία των σκανδάλων, την επιχειρηματική δράση, που μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα την υγεία του λαού.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν τα κεφάλαια του ΚΕΕΛΠΝΟ, των αρθροσκοπήσεων και του Φάρμακου, ενώ η επόμενη συνεδρίαση καθορίστηκε για αύριο, Πέμπτη 8 Νοέμβρη.

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της πλειοψηφίας, αποδίδει πολιτικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς Υγείας των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ Δ. Αβραμόπουλο, Ανδ. Λοβέρδο, Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη, επειδή «επλήγη» το δημόσιο συμφέρον «από τη μεταβολή του περιεχομένου και των όρων της δωρεάς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προς το Κοινωφελές Ιδρυμα "Ερ. Ντυνάν", ως προς τις διατάξεις του Οργανισμού του υπέρ του κοινωφελούς σκοπού, που αυτό ετάχθη να εξυπηρετεί».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμά του ζητά περαιτέρω διερεύνηση ειδικά για τους Ανδρέα Λοβέρδο και Αδωνη Γεωργιάδη, για τέλεση ή μη αξιόποινων πράξεων «σχετικά με την εκτίμηση της αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας του νοσοκομείου και με την αξία πώλησής του», δηλαδή για τη διαδικασία του εκπλειστηριασμού του νοσοκομείου.

Στη διάρκεια της συζήτησης, από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα στήθηκε καβγάς για το ποιος είναι ο πιο «αδιάφθορος», με τους κυβερνητικούς βουλευτές, όπως ο εισηγητής της πλειοψηφίας Χ. Τζαμακλής, να αποδίδουν ευθύνες στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ιδιωτικοποίησαν ένα «κοινωφελές ίδρυμα» «που απαγορευόταν από το Σύνταγμα να ιδιωτικοποιηθεί», με τη ΝΔ να απαντά, όπως ανέφερε ο εισηγητής της Γ. Γεωργαντάς, ότι από την αρχή «ήταν μία επιχείρηση» και το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει, σύμφωνα με την εισηγήτριά του Ευ. Χριστοφιλοπούλου, ότι «δεν ήταν ούτε δημόσιο, ούτε ιδιωτικό, αλλά είχε μία ιδιόμορφη νομική φύση». Από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ο εισηγητής της, Ηλ. Κασιδιάρης, ζήτησε «η Εισαγγελία Διαφθοράς να διερευνήσει ύπαρξη μαύρου χρήματος στον περίγυρο των υπουργών» κ.ο.κ.

Αυτό που όλοι μαζί προσπάθησαν να κρύψουν πίσω από τον ψευτοκαβγά, ήταν ότι συμφωνούν στην επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας. Απέκρυψαν ότι το «Ντυνάν», από την ίδρυσή του, από τη ΜΚΟ «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός», ανέπτυσσε επιχειρηματική δράση ως «κοινωφελές νοσοκομείο», «μοντέλο» που όταν εφαρμόστηκε είχαν εκθειάσει όλα τα αστικά κόμματα. Το «Ντυνάν», ως επιχείρηση, επιδίωξε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη του, συμπράττοντας με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, συμπράξεις που έφεραν οσμή σκανδάλου, καθώς έδιναν και έπαιρναν οι ανταγωνισμοί, ενώ οι υπουργοί Υγείας των κυβερνήσεων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φρόντιζαν κάθε φορά να διαμορφώνουν και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης που φέρνει και τα σκάνδαλα.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στη συζήτηση στην Επιτροπή τοποθετήθηκε ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης, σημειώνοντας:

«Το ΚΚΕ από την αρχή είχε επισημάνει ότι θα συμμετάσχει στη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής, για να εξεταστούν οι όποιες καταγγελίες για διαβλητές και παράνομες πράξεις. Επιμένοντας, ταυτόχρονα, η έρευνα να επεκταθεί συνολικά στους παράγοντες που διαμορφώνουν την - επικίνδυνη για τον λαό μας - κατάσταση στο χώρο της Υγείας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, όπως πολύ συνοπτικά και επιγραμματικά αναφέρουμε:

-- Τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως επίσης και τις ελλείψεις στον ιατρικό εξοπλισμό.

-- Το γεγονός ότι η Υγεία γίνεται όλο και πιο πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό μας.

-- Την κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, που συνεχώς περικόπτεται.

Μια κατάσταση που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών που συρρικνώνουν τις κοινωνικές δαπάνες και μεταφέρουν το κόστος στο λαό.

Αναγκαία η διερεύνηση όλων των υποθέσεων

Από την άποψη αυτή, εκτιμούμε ότι είναι αναγκαία η διερεύνηση όλων των υποθέσεων και η απόδοση των πολιτικών ευθυνών που φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν αυτές τις υποθέσεις. Είναι αναγκαία, επίσης, η παραπέρα διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν - εφόσον φυσικά αποδειχθούν και τέτοιες - με την αποστολή του σχετικού φακέλου στη Δικαιοσύνη, για την υπόθεση του "Ερρίκος Ντυνάν", που συζητάμε σήμερα, όπως επίσης και για τις άλλες υποθέσεις τις οποίες θα τοποθετηθούμε στη συνέχεια (αρθροσκοπήσεις, ΚΕΕΛΠΝΟ, Φάρμακο).

Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε αναγκαίο να υπογραμμίσουμε και τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που συνεχίζει υλοποιώντας αυτές τις στρατηγικές επιλογές, που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην Υγεία.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" μετατράπηκε από "Κοινωφελές Ιδρυμα" σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Αυτός ο ισχυρισμός έχει αξία μόνο ως προς τη νομική μορφή της επιχείρησης και όχι με αυτό καθαυτό το ζήτημα της επιχειρηματικότητας. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του "Ερρίκος Ντυνάν" καθαρά δήλωσε στην επιτροπή ότι το νοσοκομείο ήταν και λειτουργούσε σαν επιχείρηση. Η περίπτωση του "Ερρίκος Ντυνάν", η δημιουργία του, η λειτουργία του και η σημερινή εξέλιξη έχουν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης "μεικτής οικονομίας", με τον μανδύα του "κοινωφελούς νοσοκομείου". Μάλιστα, όταν δημιουργήθηκε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις - πλην ΚΚΕ - εκθείαζαν αυτήν την επιχείρηση ως "πρότυπο νοσοκομείου", που θα έπρεπε να ακολουθήσουν και τα δημόσια νοσοκομεία.

Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής κυβέρνησης

Εδώ είναι και οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων των άλλων πολιτικών κομμάτων - ιδιαίτερα αυτών που άσκησαν και ασκούν κυβερνητική εξουσία - τόσο των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" ήταν μια επιχείρηση της μεγαλύτερης ΜΚΟ στην Ελλάδα, του ΕΕΣ, που πουλούσε τις εργασίες της είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε απευθείας στους ασθενείς - πελάτες. Το ότι μπορεί να έκανε και δωρεάν προσφορές σε ορισμένους "φτωχούς και ανασφάλιστους" - αυτό το κάνουν και οι άλλες επιχειρήσεις στην Υγεία στο πλαίσιο της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης - δεν αλλάζει τον επιχειρηματικό του χαρακτήρα.

Σαν επιχείρηση αποπειράθηκε να διευρύνει τον κύκλο εργασιών της στον τομέα της Μαιευτικής - Γυναικολογίας, συμπράττοντας με τον όμιλο του Ιατρικού Κέντρου. Αυτή η κίνηση όμως ήταν ανταγωνιστική στον όμιλο του "Υγεία" - στον οποίο ανήκαν το "Λητώ" και το "Μητέρα" - και σε συνθήκες που γινόταν "σκοτωμός" για την πίτα της συγκεκριμένης αγοράς. Ως αντίδραση η MARFIN - ιδιοκτήτης του ομίλου του "Υγεία" - χρησιμοποίησε τα δάνεια που είχε δώσει στο "Ερρίκος Ντυνάν", προκειμένου να ακυρώσει τη συμφωνία του με τον όμιλο του Ιατρικού Κέντρου.

Ολα τα παραπάνω - και πολύ περισσότερα - είναι συνηθισμένα χαρακτηριστικά της λειτουργίας των επιχειρήσεων στον καπιταλισμό. Ανεξάρτητα αν η μια ή η άλλη επιχειρηματική επιλογή είναι επιτυχής ή όχι για τον επιχειρηματία και η οποία σε καμία περίπτωση δεν καθορίζεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Π.χ. με νόμιμες κυβερνητικές πράξεις - όλων των κυβερνήσεων - έκλεισαν νοσηλευτικά κρεβάτια, νοσοκομεία, μονάδες ΠΦΥ, πετάχτηκαν εκατοντάδες φάρμακα εκτός ασφαλιστικής αποζημίωσης, παραμένουν ολόκληρες περιοχές χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών, πρωτοεισάγονται συμμετοχές των ασθενών στις πληρωμές για φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, που όλα αυτά αποτελούν μικρό μέρος ενός νόμιμου, μακρού καταλόγου αντιλαϊκών μέτρων. Τι σημαίνει αυτό για το λαό; Οτι αφού είναι νόμιμο είναι και φιλολαϊκό;

Ταυτόχρονα, όμως, και παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης περί "κάθαρσης" και ότι "το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο" εμείς κρατάμε "μικρό καλάθι", παίρνοντας υπόψη ποια ήταν η κατάληξη πολλών προηγούμενων Εξεταστικών Επιτροπών. Οι καταθέσεις των πρώην προέδρων, τόσο του "Ερρίκος Ντυνάν" και της ΜΚΟ ΕΕΣ, όσο και της MARFIN, αποτελούν "μνημείο" του αδίστακτου κόσμου των επιχειρηματιών και των επιδιώξεών τους. Επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα, αγορές, επιχειρηματικές συμμαχίες και αντιπαραθέσεις και όλα αυτά βεβαίως υπηρετώντας τον βασικό σκοπό των δραστηριοτήτων τους, που είναι το κέρδος. Σε έναν τομέα που, κατά τη γνώμη μας, αυτό το κριτήριο - του κέρδους - είναι σε πλήρη αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες. Αυτή είναι η "οσμή" που βγαίνει από την υπόθεση "Ερρίκος Ντυνάν" και μόνο απ' αυτά που βγήκαν στην επιφάνεια. Διότι ποιος ξέρει πόσα άλλα έχουν μείνει στο παρασκήνιο, ενδεχομένως και με "κοινή συναίνεση" των αντιμαχόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων;

«Θερμοκήπιο» η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος

Αυτή είναι η πραγματική διάσταση του προβλήματος, από την πλευρά των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, που αποσιωπάται από την κυβέρνηση, αλλά και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Την ώρα που διαχρονικά προωθείται από όλες τις κυβερνήσεις - με τις όποιες επιμέρους παραλλαγές - η πολιτική που ενισχύει την επιχειρηματικότητα στην Υγεία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, περικόπτονται οι κρατικές δαπάνες στο ελάχιστο, αυξάνουν οι πληρωμές των ασθενών, επιχειρείται να τροφοδοτηθεί ο λαός με την αντίληψη ότι όλα αυτά είναι αποτελέσματα "κακής διαχείρισης", ενδεχομένως "ποινικά κολάσιμης" - επαναλαμβάνουμε να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν - και ότι εάν αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, "ούτε γάτα ούτε ζημιά".

Οι τυχόν ποινικά κολάσιμες πράξεις σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αθωώσουν το "θερμοκήπιο", στο οποίο αναπαράγονται, δηλαδή στην ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος, την οποία έχουν "κορόνα στο κεφάλι τους" τόσο η σημερινή κυβέρνηση, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τον λαό, όσο και οι προηγούμενες. Αυτό αποτελεί το περιεχόμενο των πολιτικών ευθυνών όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής και η οποία - όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες - προσπαθεί να τις κρύψει πίσω από τη "ρομφαία" της κάθαρσης.

Για το ΚΚΕ η λύση του προβλήματος του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" δεν βρίσκεται στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δράσης, είτε με τη μορφή της εξαγοράς του από κάποιον επιχειρηματικό όμιλο, είτε με οποιαδήποτε επιχειρηματική μορφή της λεγόμενης "μεικτής οικονομίας", είτε με τις λεγόμενες συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, λογική στην οποία κινείται και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η μοναδική λύση από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων είναι το νοσοκομείο αυτό να περάσει στην πλήρη ιδιοκτησία, χρηματοδότηση και λειτουργία αποκλειστικά από το κράτος και να παρέχει όλες τις υπηρεσίες απολύτως δωρεάν σε όλους.

Πιο αναλυτικά θα σταθούμε στο πόρισμα που θα καταθέσουμε».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org