ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Πλήθος από ντοκουμέντα παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό

Μέχρι τις 30 Νοέμβρη φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

«Μια κόκκινη γραμμή το δρόμο μάς δείχνει». Με αυτόν τον τίτλο λειτουργεί η μεγάλη έκθεση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν των 100 χρόνων του Κόμματος και η οποία φιλοξενείται μέχρι τις 30 Νοέμβρη στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

Η διάρθρωση και το στήσιμο της έκθεσης βοηθούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει βήμα - βήμα αυτήν τη συγκλονιστική «κόκκινη γραμμή». Κάθετα στον τοίχο, αποτυπώνονται τα ιστορικά γεγονότα από τα μέσα κιόλας του 1800, και ακριβώς από κάτω συναντά κανείς τα ντοκουμέντα, τον αδιάψευστο μάρτυρα των γεγονότων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Εφημερίδες, κομματικά έντυπα, κάρτες, γράμματα και πολιτιστικά προγράμματα από τη ζωή των φυλακισμένων και των εξόριστων, προκηρύξεις, χάρτες και φωτογραφίες, στιγμιότυπα από την ένοπλη πάλη. Ενδιαφέρον έχουν και τα αποκόμματα αστικών εφημερίδων που αποτυπώνουν και αυτά με τον τρόπο τους το πώς αντιμετώπιζε η αστική τάξη τα γεγονότα. Στην έκθεση μπορεί κανείς να δει π.χ. άρθρα που πανηγύριζαν για το κάψιμο των βιβλίων τις πρώτες μέρες της μεταξικής δικτατορίας. Ξεχωριστό ρόλο παίζει και το οπτικοακουστικό υλικό που συνοδεύει κάποιες ενότητες, όπως το υλικό από την Κατοχή, τον μεγαλειώδη αγώνα του ΕΛΑΣ, την Απελευθέρωση, τον γιορτασμό των 26 χρόνων του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, την αντιδικτατορική πάλη.

Πρόκειται για μια πραγματικά πλούσια έκθεση, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να της αφιερώσει χρόνο, μιας και είναι πολλά εκείνα τα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε το βιογραφικό του Αρίστου Βασιλειάδη, Γραμματέα της ΟΚΝΕ και ενός από τα εκτελεσμένα μέλη της ΚΕ, καθώς και σελίδες από το τετράδιο της Σχολής Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα.

Ξεχωριστή ενότητα για την αντιμετώπιση της πολύμορφης καταστολής


Το ενδιαφέρον των επισκεπτών κεντρίζει η ενότητα με τίτλο «Μια ξεχωριστή ηρωική σελίδα στην Ιστορία του ΚΚΕ. Η αντιμετώπιση των πολύμορφων μηχανισμών». Ορισμένα στοιχεία και πείρα από το συγκεκριμένο πεδίο της ταξικής πάλης παρουσιάζονται στην έκθεση, μέσα από ντοκουμέντα που πολλά από αυτά δεν έχουν εκτεθεί ξανά. Αναδεικνύεται γλαφυρά πώς η πάλη του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος ακόμα και για τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων είναι αντιμέτωπη όχι μόνο με τις πολιτικές θέσεις των αστικών κομμάτων, αλλά και με την εργοδοσία, τη βία και καταστολή του αστικού κράτους. Οι φυλακίσεις, οι εξορίες, τα βασανιστήρια, οι εκτελέσεις, οι διάφοροι αντικομμουνιστικοί νόμοι, συνοδεύονται απαραίτητα και από μηχανισμούς παρακολουθήσεων, καταγραφής, ιδεολογικής δολιοφθοράς, συκοφάντησης, εξαγοράς και χαφιεδισμού. Φανεροί αλλά κυρίως αθέατοι μηχανισμοί δρουν διαχρονικά, ανεξάρτητα από τις μορφές της αστικής διακυβέρνησης, και γίνονται ασύδοτοι σε περιόδους όξυνσης της ταξικής πάλης.

Το κίνημα της εργατικής τάξης είχε αντιμετωπίσει τη δράση τέτοιων μηχανισμών και πριν ακόμα από την ίδρυση του ΣΕΚΕ - ΚΚΕ, ενώ το φαινόμενο συνεχίζεται έως τις μέρες μας. Το ΚΚΕ μπορεί κατά καιρούς να δέχτηκε μικρότερα ή μεγαλύτερα πλήγματα, αλλά κατάφερνε να βγαίνει νικητής.

Υλικά από το Αρχείο του Κόμματος για το ξεδίπλωμα της παράνομης δράσης
Υλικά από το Αρχείο του Κόμματος για το ξεδίπλωμα της παράνομης δράσης
Χαρακτηριστικά, αναφέρονται οι απολύσεις εργαζομένων λόγω σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών ιδεών, η διακίνηση ψευδών ειδήσεων και συκοφάντησης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Μουζενίδη, που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ, ενώ είχε ήδη πέσει ηρωικά νεκρός μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ. Τα παραδείγματα όμως φτάνουν μέχρι και τις μέρες μας, όπως η υπόθεση του «Γερμανού». Το φακέλωμα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα «βιβλίο κομμουνιστών» σε ένα χωριό στη Φλώρινα το 1932, ή φυλλάδιο εφοπλιστικών συμφερόντων που στοχοποιούσε τους αγωνιστές ναυτεργάτες και την ΟΕΝΟ. Οι αποφάσεις των επιτροπών ασφάλειας για τον εκτοπισμό των κομμουνιστών τις δεκαετίες του '40 και του '50, οι εκδόσεις για την εκπαίδευση του αστικού κράτους και της χωροφυλακής γύρω από την Ιστορία του ΚΚΕ, οι προσπάθειες για απόσπαση δήλωσης μετανοίας κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών του 1953, που έδινε κατεύθυνση για «δημιουργία ή περαιτέρω ανάπτυξιν του "σεχταρισμού" εις το ΚΚΕ και τα αποτελέσματα των ενεργειών του».

Κόντρα σε όλα τα παραπάνω, μέσα από την έκθεση, αποτυπώνεται και η αποφασιστική δράση και απάντηση του Κόμματος σε όλα αυτά, όπως με εσωκομματικά δελτία και εκδόσεις για την αξία της κομματικής επαγρύπνησης, με τη «συνωμοτική σιωπή» που κρατούσαν οι φυλακισμένοι, με την ουσιαστική βοήθεια από στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

Η λειτουργία της έκθεσης

Από το προσωπικό αρχείο του Κ. Μεγαλοοικονόμου, ο οποίος με το καΐκι του «Ειρήνη» μετέφερε στο εξωτερικό τους εναπομείναντες μαχητές του ΔΣΕ της Ικαρίας, το 1955
Από το προσωπικό αρχείο του Κ. Μεγαλοοικονόμου, ο οποίος με το καΐκι του «Ειρήνη» μετέφερε στο εξωτερικό τους εναπομείναντες μαχητές του ΔΣΕ της Ικαρίας, το 1955
Η έκθεση λειτουργεί μέχρι τις 30 Νοέμβρη στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, στο Θησείο).

Ωρες επισκέψεων:

-- Τρίτη - Σάββατο: 10 π.μ. - 8 μ.μ.

-- Κυριακή: 10 π.μ. - 2 μ.μ.

(Δευτέρα κλειστά)

Ο κοντινότερος σταθμός πρόσβασης είναι αυτός του μετρό «Κεραμεικός».

Για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις να προηγείται επικοινωνία με την Κομματική Οργάνωση Αττικής στο τηλέφωνο 210.5282.607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. και το Σάββατο 11 π.μ. - 1 μ.μ.


Πολλά από τα αρχειακά υλικά παρουσιάζονται πρώτη φορά
Πολλά από τα αρχειακά υλικά παρουσιάζονται πρώτη φορά

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Θερμοκήπιο» επιχειρηματικών κερδών η αντιλαϊκή κλιμάκωση

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 19 Νοέμβρη θα συζητηθούν τα τελικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, που κατατίθεται στη Βουλή στις 21 Νοέμβρη.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και για τον επιμερισμό των περικοπών ανάμεσα στις συντάξεις και σε κρατικά κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη ζωτικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, επισημαίνουν ότι αναζητείται η «χρυσή τομή». Αυτή με τη σειρά της «θα συνδυάζει την τήρηση των συμφωνηθέντων και τον σεβασμό των ειδικών συνθηκών θερμοκηπίου» που έχουν συμφωνηθεί για την Ελλάδα και οι οποίες προϋποθέτουν την ύπαρξη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας.

Ως ειδικές συνθήκες «θερμοκηπίου» χαρακτηρίζονται οι ρυθμίσεις διευκόλυνσης στις αποπληρωμές του ελληνικού κρατικού χρέους, μεταξύ άλλων με τη «μεταμνημονιακή συμφωνία» που προβλέπει επιμήκυνση των αποπληρωμών για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους κατά 10 χρόνια, από το 2022 στο έτος 2032.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συντάξεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως η «συζήτηση» βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο Γιούρογκρουπ. Βέβαια, αποφασιστικό ρόλο θα έχει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που αποτελεί τον χρηματοδότη του ελληνικού κράτους στο πλαίσιο των μνημονίων από την πλευρά της Ευρωζώνης. Μετά την ολοκλήρωση της προχτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως «οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές ή να συζητιούνται με τους θεσμούς και αυτό γίνεται τώρα».

Θυμίζουμε ότι η «μεταμνημονιακή συμφωνία», για την περίοδο 2023 - 2060, προδικάζει το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά μέσο όρο στο 2,2% του ΑΕΠ. Βέβαια, το κριτήριο για το ύψος των πλεονασμάτων στις επόμενες δεκαετίες συνδέεται με τη «βιώσιμη» διαχείριση του κρατικού χρέους, δηλαδή την αποπληρωμή των δανειστών του ελληνικού κράτους, από τα χαράτσια και τις περικοπές που φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, μέσω των «πλεονασμάτων».

Δεσμεύονται οι μετοχές Σάλλα στην Παγκρήτια

Στο μεταξύ, εντολή για δέσμευση των μετοχών που κατέχει στην Παγκρήτια Τράπεζα ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχ. Σάλλας, έδωσε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με επικεφαλής την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αν. Ζαΐρη.

Η δέσμευση αφορά τόσο τις προσωπικές μετοχές του Μιχ. Σάλλα, όσο και εταιρειών συμφερόντων του, οι οποίες επίσης μετέχουν στην Παγκρήτια Τράπεζα. Οπως έγινε γνωστό, η δέσμευση συνδέεται με εκκρεμείς υποθέσεις που έχει ο μεγαλομέτοχος, οι οποίες είτε βρίσκονται ακόμα σε στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης από εισαγγελέα είτε στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ