Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μακριά από την ουσία

Οταν στον σκυλοκαβγά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μπαίνει και η ...φάτνη με τον εορτασμό των Χριστουγέννων, καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλη είναι η δυσκολία να βρουν ουσιαστικό πεδίο αντιπαράθεσης οι δύο πόλοι του αστικού πολιτικού συστήματος. Η αφορμή ήταν άλλη μια αντιδραστική τοποθέτηση του Μ. Βορίδη σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, τα ζητήματα της θρησκείας και τον «φόβο» του βουλευτή της ΝΔ μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ «απαγορεύσει τα Χριστούγεννα» (!) Η αντιπαράθεση αυτή δείχνει, από τη μία, τον ξεπεσμό των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και, από την άλλη, τον στόχο που έχουν να εγκλωβίσουν σε θολά νερά εργατικές - λαϊκές δυνάμεις. Η ΝΔ παίζει το γνωστό παιχνίδι, προσάπτοντας στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει και παρουσιάζοντάς τον σαν μια δήθεν ριζοσπαστική δύναμη. Και, από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται σε αυτή την αντιπαράθεση, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ως «προοδευτικές» και «αριστερές», την ίδια στιγμή που οι προτάσεις του π.χ. για τα ζητήματα της θρησκείας είναι πίσω από το υπερώριμο αίτημα για πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους. Βεβαίως, ενώ δεν χάνουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν κάθε πρόσχημα για να τσακωθούν, ταυτόχρονα ομονοούν στην ανάγκη το Σύνταγμα να θωρακίζει ακόμα περισσότερο τη λεγόμενη «σταθερότητα» του πολιτικού συστήματος, δηλαδή την απρόσκοπτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από τις εναλλαγές τους. Κι αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα από τα βασικά κριτήρια για τους εργαζόμενους, γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς φανερώνει την αποφασιστικότητα των αστικών κομμάτων να τσακίσουν ακόμα περισσότερο τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, είτε με «προοδευτικό» είτε με «συντηρητικό» μανδύα.

Χωρίς πάτο

Δεν έχει πάτο ο κατήφορος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ. Δεν είναι μόνο ότι προσπαθεί απεγνωσμένα να βάλει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων, παίζοντας το παιχνίδι κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας, όπως δείχνει και η στάση της απέναντι στην απεργία, αλλά επιπλέον καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναλάβουν η αστυνομία και τα ΜΑΤ τη ...φρούρηση των συνεδρίων της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων! Ο λόγος που επικαλούνται είναι οι αντιδράσεις σωματείων και συνδικαλιστών, που ξεσκεπάζουν τη βρωμιά και τη νοθεία και απαιτούν να τηρούνται οι διαδικασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, τις οποίες η συνδικαλιστική πλειοψηφία κουρελιάζει, για να διατηρήσει τις καρέκλες και το συσχετισμό υπέρ της. Με άλλα λόγια, η ΓΣΕΕ ζητάει «προστασία» για τη διαιώνιση του μηχανισμού αναπαραγωγής νόθων αντιπροσώπων, τους οποίους στη συνέχεια θέτει στην υπηρεσία της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και κεφαλαίου. Απ' αυτήν την άποψη, δεν θα μπορούσε να βρει κάποιον πιο αρμόδιο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να απευθυνθεί. Την ίδια δουλειά κάνουν και οι δύο, την ίδια επιδίωξη υπηρετούν: Να μείνουν οι εργαζόμενοι στη γωνία, είτε με καταστολή, είτε με εκφυλισμό και απογοήτευση, για να μπορούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματά τους να στήνουν πάρτι στις πλάτες της εργατικής τάξης και του λαού.

Ειλικρίνεια

«Διάβαζα στον "Ριζοσπάστη" μια κριτική, ότι οι δράσεις μας ευνοούν τους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε χτες ο Γ. Δραγασάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Και όποιος νομίζει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε «θιγμένος» από τον σχολιασμό του «Ριζοσπάστη» για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γελασμένος. Ο Γ. Δραγασάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρεί «αρνητικό το να επιδιώκει κανείς να κάνει τη χώρα του έναν επενδυτικό προορισμό». Ο υπουργός Οικονομίας μπορεί να θεωρεί βεβαίως ό,τι θέλει, αλλά στην ίδια συνέντευξη επιβεβαίωσε ότι «επενδυτικός προορισμός» χωρίς μέτρα που να τσακίζουν τους εργαζόμενους και το λαό δεν γίνεται. Για παράδειγμα, στη συνέντευξη ανακοίνωσε τον τερματισμό ακόμα κι αυτής της υποτυπώδους προστασίας των λαϊκών κατοικιών από τους πλειστηριασμούς, για να ξεπεραστεί η «δυσκολία πιστώσεων» σε επενδύσεις από τις τράπεζες, λόγω των «κόκκινων» δανείων. Κατά τον ίδιο τρόπο, ανακοίνωσε «ισχυρά κίνητρα», «fast track διαδικασίες», δεκάδες εργαλεία χρηματοδότησης, «προίκα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα» για το κεφάλαιο. Η ...ειλικρίνεια λοιπόν του υπουργού για την ταξική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, και για την οποία είναι περήφανος, ήταν αρκετά σαφής για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα το επόμενο διάστημα.

Ωθηση

Στις 13 Νοέμβρη ξεκινάει στις ΗΠΑ ο «στρατηγικός διάλογος» με την Ελλάδα, που αποφασίστηκε στη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα τον Νοέμβρη του 2017 στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών και Ελλήνων αξιωματούχων, ο «διάλογος» αυτός αναμένεται να δώσει ώθηση «στην παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών και αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ», αξιοποιώντας το «μομέντουμ» της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Αν σήμερα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ανά την Ελλάδα, αν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι χωμένες μέχρι τα μπούνια σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, αν η κυβέρνηση παίζει ρόλο «πλοηγού» στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και την Ανατ. Μεσόγειο, μπορεί εύκολα να υποθέσει κανείς πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς από την ...ώθηση που θα δώσει στις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας ο «στρατηγικός διάλογος» των δυο κρατών. Πόσο μάλλον αν έχουν βάση οι διαρροές ότι ο Κατρούγκαλος, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις ΗΠΑ, έχει αποστολή να προετοιμάσει μια νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού για να συναντήσει τον «διαβολικά καλό» Τραμπ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ