ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
101 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Σαν σήμερα, στις 7 Νοέμβρη 1917 (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) η εξέγερση που είχε ξεσπάσει στην Πετρούπολη την προηγούμενη μέρα, αναπτύσσεται γοργά. Μόνο τα Χειμερινά Ανάκτορα (όπου βρίσκονταν τα μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης), το Γενικό Επιτελείο, το ανάκτορο Μαριίνσκι και ελάχιστα άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης έμεναν ακόμη στα χέρια των αστικών δυνάμεων. Επαναστατικές εκδηλώσεις είχαν ξεσπάσει επίσης ταυτόχρονα στη Μόσχα, στο Μινσκ, στην Κροστάνδη κ.α.

Στις 10 το πρωί, η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή δημοσιεύει διάγγελμα του Β. Ι. Λένιν με τίτλο «Προς τους πολίτες της Ρωσίας!», με το οποίο αναγγέλλει τη νικηφόρα πορεία της Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το ίδιο πρωί, ο Λένιν μιλάει στην Ολομέλεια του Σοβιέτ της Πετρούπολης και δηλώνει πως η Επανάσταση πραγματοποιήθηκε.

Το βράδυ, στις 11 παρά είκοσι, άρχισε στο Σμόλνι τις εργασίες του το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών. Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ήταν παρόντες 649 αντιπρόσωποι, από τους οποίους 390 μπολσεβίκοι, 160 εσέροι, 72 μενσεβίκοι κ.λπ. Οι μενσεβίκοι, οι δεξιοί εσέροι και οι υπόλοιπες δυνάμεις του συμβιβασμού, όταν πείστηκαν ότι η πλειοψηφία των συνέδρων ήταν με το μέρος των μπολσεβίκων, εγκατέλειψαν επιδεικτικά τη συνεδρίαση.

Οι δυνάμεις της Επανάστασης ωστόσο προήλαυναν ακάθεκτες. Ηδη, στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, οι επαναστατημένοι εργάτες εφορμούσαν στα Χειμερινά Ανάκτορα, τα οποία και κατέλαβαν, καταλύοντας έτσι την Προσωρινή Κυβέρνηση. Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση άρχιζε τη νικηφόρα πορεία της.

Η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση υπήρξε το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός στον 20ό αιώνα, που άνοιξε τον δρόμο για το πέρασμα της κοινωνικής εξέλιξης στην ανώτερη βαθμίδα της, τον σοσιαλισμό, με προοπτική την αταξική κομμουνιστική κοινωνία. Που ενσάρκωσε τα όνειρα και τους πόθους «των κολασμένων της Γης» για την έφοδο στον δικό τους ουρανό.

Ο Κόκκινος Οκτώβρης έγινε σταθμός και εφαλτήριο της δράσης και της τεράστιας προσπάθειας εκατομμυρίων απλών ανθρώπων του μόχθου, για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης.

Ηταν το δημιούργημα της οργανωμένης πολιτικής πάλης των λαϊκών μαζών, με ηγετική δύναμη την εργατική τάξη, που, με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα, επιβεβαίωνε ότι η ανθρωπότητα μπήκε σε νέα ιστορική εποχή. Αυτήν, που, από τις αρχές του 20ού αιώνα φανέρωσε πως ο καπιταλισμός είναι ιστορικά ξεπερασμένος ως κοινωνικοοικονομικό σύστημα που μπορεί να κινεί τις κοινωνικές εξελίξεις προς την πρόοδο, γι' αυτό και χρειάζεται αντικατάσταση περιμένοντας τον νεκροθάφτη του.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ
Στο 31,33% η κάλυψη του πλάνου

Με το πανελλαδικό πλάνο να καλύπτεται κατά 31,33% μετά το δεύτερο «κλείσιμο» των Κομματικών Οργανώσεων συνεχίζεται η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ για το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ κλιμακώνουν το πλατύ πολιτικό άνοιγμα με το κουπόνι στο χέρι σε χώρους δουλειάς και νεολαίας. Το κάλεσμα για «ενίσχυση του ΚΚΕ παντού» φτάνει σε χιλιάδες εργατοϋπάλληλους και στα παιδιά τους, σε μια περίοδο που οι κομμουνιστές είναι στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της λαϊκής πάλης, προετοιμάζοντας μαχητικά την απεργιακή μάχη, κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, ενώ κορυφώνεται και η πλούσια δραστηριότητα για τα 100χρονα του Κόμματος.

Μετά το «κλείσιμο» της Δευτέρας 5 Νοέμβρη, στην πρώτη θέση παραμένει η ΚΟ Εξωτερικού με 44,43%, ενώ στη δεύτερη θέση πέρασε η ΚΟ Πελοποννήσου με 35,91%. Η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται με την ΚΟ Θεσσαλίας, που έφτασε στο 34,18%, και ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ: Δυτικής Ελλάδας με 32,68%, Κεντρικής Μακεδονίας με 32,54%, Αιγαίου με 32,44%, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 32,36%, Αττικής με 31,80%, Ηπείρου με 27,58%, Κρήτης με 26,58%, Δυτικής Μακεδονίας με 26,38% και Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας με 24,33%. Η ΚΝΕ καλύπτει το πλάνο της κατά 27,73% και η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» κατά 30%.

Η ΤΕ Σερρών καλεί σε άμιλλα την ΤΟ Ημαθίας

Στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, σε εξέλιξη είναι και η άμιλλα ανάμεσα στις Κομματικές Οργανώσεις, μια ακόμα μορφή που ενισχύει τη μαχητικότητα για την υπερκάλυψη των υψηλών μας στόχων.

Η ΤΕ Σερρών καλεί σε άμιλλα την ΤΟ Ημαθίας, με κριτήρια τους δείκτες που έχει ορίσει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

Στην πρόσκλησή της σημειώνει: «Η άμιλλα αποτελεί κομμουνιστική σχέση και κινητήρια δύναμη για τη γενική επιδίωξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων επιτευγμάτων, μακρά παράδοση του κομμουνιστικού κινήματος, χαρακτηριστικό της αυριανής νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας που θα χτίσουμε.

Η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης συνδέεται και με τη γενικότερη ισχυροποίηση του Κόμματος, την ικανότητά του να τα βγάζει πέρα σε όλες τις συνθήκες, να είναι "παντός καιρού". Με επαναστατική αισιοδοξία, με πείσμα, με συλλογική και ατομική πρωτοβουλία, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε για άλλη μια χρονιά. Η ΤΕ Σερρών παροτρύνει όλες τις δυνάμεις της ΤΟ, τις ΚΟΒ, τους συντρόφους, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, να εντείνουμε την προσπάθεια ώστε να υπερκαλυφθεί το πλάνο».

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων

Σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφθεί τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Παρασκευή 9 Νοέμβρη:

-- Η ΚΟΒ Κροκεών Λακωνίας του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση, στις 7 μ.μ., στο καφενείο της Χριστοφιλάκη, στο Δαφνί, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9 μ.μ., οι Οργανώσεις Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε συνεστίαση - γλέντι στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου «Παλαί».

-- Η ΚΟ Π. Φαλήρου Αττικής διοργανώνει λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο (Αγίας Βαρβάρας 24).

-- Η ΚΟΒ Ευόσμου Θεσσαλονίκης καλεί σε συνεστίαση - γλέντι, στις 8.30 μ.μ., στα ΕΠΑΛ Ευόσμου.

Το Σάββατο 10 Νοέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών Αττικής διοργανώνει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» στην Αγ. Βαρβάρα (Θεμιστοκλέους & Κρήτης 71). Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού καθώς και έκθεση βιβλίου.

-- Η ΤΟ Κατασκευών Αττικής καλεί σε λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

-- Η ΚΟ Tαύρου Αττικής καλεί σε λαϊκό γλέντι στις 9 μ.μ. στα παλιά δημοτικά σφαγεία, «Αίθουσα 7» (Πειραιώς και Επταλόφου).

-- Η ΚΟΒ Μενεμένης Θεσσαλονίκης καλεί σε συνεστίαση - γλέντι, στις 9 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Μενεμένης.

ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθεση εικαστικών έργων προς τιμήν των 100χρονων του ΚΚΕ

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος, διοργανώνει έκθεση εικαστικών έργων στην οποία θα εκτεθούν 52 έργα από 40 καλλιτέχνες.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 24 Νοέμβρη 2018. Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Τις καθημερινές 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. και το Σάββατο 9 π.μ. - 2 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Νοέμβρη στις 12 μ. Θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δραστηριότητα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ
  • Η ΤΕ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος, το Σάββατο 10 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στη Στοκχόλμη (Ελληνική Πολιτιστική Στέγη, Idungatan 4). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Επίσης στις 10 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., η ΚΟ Αργολίδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου, με θέμα «Κομματικός - Επαναστατικός Τύπος. Στο πλευρό της εργατικής τάξης». Θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη».
  • Την Κυριακή 11 Νοέμβρη, η ΤΕ Κέρκυρας καλεί σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση εικαστικών και μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στα 100χρονα του Κόμματος.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org