Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Στην ημερήσια διάταξη πλειστηριασμοί και εκβιασμοί

Ενα ανελέητο κυνήγι εκβιασμών, πιέσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας βρίσκεται την περίοδο αυτή στην ημερήσια διάταξη, σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, και θα βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμα.

Στόχος κυβέρνησης και τραπεζών είναι είτε οι εργαζόμενοι να «προσέλθουν στο ταμείο» κόβοντας από άλλες βασικές ανάγκες είτε οι τραπεζικοί όμιλοι να απαλλαγούν - με όσο το δυνατόν μικρότερες «απώλειες» - από τα δάνεια που οι ληστρικοί τους όροι, όσο και το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης των προηγούμενων χρόνων, η ανεργία, οι μισθοί πείνας, η απληρωσιά και η φορολεηλασία έκαναν την αποπληρωμή τους απαγορευτική για χιλιάδες νοικοκυριά.

Δηλαδή, να απαλλαγούν οι τραπεζικοί όμιλοι από ένα ακόμα «βαρίδι», προκειμένου να τροφοδοτήσουν με φτηνό δανεισμό έναν ακόμα γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας των λεγόμενων «βιώσιμων» επιχειρηματικών ομίλων.

Μάλιστα, ο εκβιασμός χοντραίνει προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός τους, υπό το φως των αναταράξεων στις τραπεζικές μετοχές, που έφεραν στην επιφάνεια το ισχυρό ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το δίλημμα που θέτουν τώρα κυβέρνηση και τραπεζίτες είναι το εξής: «Θέλεις να πληρώσεις την ανακεφαλαιοποίηση με "κούρεμα" καταθέσεων και αύξηση της φορολογίας, ή να απελευθερωθεί το όριο προστασίας από τους πλειστηριασμούς για τη λαϊκή κατοικία;». Με άλλα λόγια, εφαρμόζεται και εδώ το κυβερνητικό δόγμα «διάλεξε από πού θα χάσεις».

***

Για όλα τα παραπάνω, χαρακτηριστική είναι η συζήτηση για τον λεγόμενο «νόμο Κατσέλη», που όπως όλα δείχνουν οδεύει τώρα προς το τέλος του, στερώντας από χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά ακόμα και τη στοιχειώδη προστασία από τους πλειστηριασμούς. «Διαρροές» των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι οι τράπεζες ζητάνε την άμεση μείωση του ορίου των αξιών για την υπαγωγή σε αυτόν τον νόμο και μάλιστα από τα περίπου 180.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, να πάει ακόμα και κάτω από τα 75.000 ευρώ (!), συνδυασμένα πάντα με τα υπόλοιπα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, που ήδη αφήνουν απέξω δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Να βγουν δηλαδή εκτός κι αυτής της τυπικής και προσωρινής προστασίας εκατοντάδες χιλιάδες πρώτες κατοικίες, ακόμα και των πιο φτωχών εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση προωθεί αυτόν το σχεδιασμό με το άλλοθι του «εξορθολογισμού» της νομοθεσίας και για να προστατέψει τάχα τους πραγματικά φτωχούς και ανήμπορους απ' όσους κάνουν χρήση του νόμου, αλλά έχουν να πληρώσουν.

Ομως, τα κυβερνητικά παραμύθια περί «προστασίας της πρώτης κατοικίας» έχουν πάει προ πολλού περίπατο, αφού η κυβέρνηση έχει φροντίσει να θωρακίσει με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο τη διαδικασία που θεωρείται «νούμερο 1» στόχος για τους τραπεζικούς ομίλους, αλλά και ευρύτερα την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Για το σκοπό αυτό έχει ψηφίσει: Την αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων των τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι. Την απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα. Την αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

***

Παράλληλα, η κυβέρνηση θωράκισε παραπέρα το νομοθετικό πλαίσιο ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα funds και άλλα «κοράκια». Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν ακόμη και τους ενήμερους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου. Επιπλέον, προβλέπεται πλέον πως τα funds αυτά μπορούν να έχουν έδρα το εξωτερικό.

Ηδη από την αρχή του χρόνου ισχύει η δυνατότητα πώλησης για το σύνολο των τραπεζικών δανείων για την πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 140.000 ευρώ, ενώ οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα.

Οι αποκλειστικά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ήρθαν παράλληλα με την ένταση της καταστολής, και τη θωράκιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, για όσους παλεύουν ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας. Ετσι, η κυβέρνηση νομοθέτησε την αυτεπάγγελτη δίωξη, για αδικήματα όπως η «απειλή» και η «διατάραξη οικιακής ειρήνης» σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Νομοθετήθηκε επίσης ότι στο ίδιο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα υπάγονται η ακίνητη και κινητή περιουσία, τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό όσο και γι' αυτές των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ένταση της επίθεσης, εξάλλου, αποτυπώνει και η πρόσφατη νομοθετική διάταξη, με βάση την οποία προβλέπεται το «δικαίωμα πρόσβασης» στα φορολογικά στοιχεία των φορολογουμένων από τις κάθε είδους «διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς».

***

Τα παραπάνω είναι αποκαλυπτικά για το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση, «φουσκώνοντας» μεταξύ άλλων, τις μέρες αυτές, και τα περιβόητα «αντίμετρα», ορισμένα ψίχουλα διαχείρισης και αναδιανομής της φτώχειας, που κι αυτά μάλιστα μπαίνουν στο «παζάρι» για το τι θα κοπεί και τι θα μείνει προκειμένου να βγαίνουν τα αντιλαϊκά «πλεονάσματα» για τα επόμενα χρόνια.

Η αντιλαϊκή επίθεση, όπως δείχνει και το παράδειγμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών, είναι όχι πίσω, αλλά μπροστά, και αφορά το σύνολο της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Ανάλογη πρέπει να είναι και η απάντηση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Με τον οργανωμένο αγώνα τους, τη συμμαχία τους, με την αποφασιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να παλέψουν για ανάκτηση των απωλειών και κατάκτηση των δικαιωμάτων τους, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τη στρατηγική του κεφαλαίου και όσους την υπηρετούν.


Γ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org