Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Ζωντανή Ιστορία...

Ο ξενώνας όπου το 1973 πραγματοποιήθηκε το 9ο Συνέδριο του παράνομου στην Ελλάδα ΚΚΕ, τοποθετημένος σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, μέσα στο δάσος, στην άκρη μιας λίμνης, πρόσφερε τότε τις απαραίτητες συνθήκες μυστικότητας. Ιδρύθηκε από έναν εργατικό σύνδεσμο ως χώρος αναψυχής για τους εργάτες, ωστόσο το 1933 οι ναζί έθεσαν τους συνδέσμους αυτούς εκτός νόμου και επέταξαν τον χώρο για δική τους χρήση. Το 1945, αμέσως μετά την Αντιφασιστική Νίκη, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση δασκάλων προκειμένου να επανδρωθούν τα σχολεία, καθώς η πλειοψηφία των δασκάλων είχε ταχθεί με τους ναζί. Στη ΓΛΔ το ανέλαβε η Νεολαία και αργότερα το Κόμμα, που το αξιοποίησε για σεμινάρια στελεχών.

Ο χώρος δεν έχει αλλάξει καθόλου, όπως επιβεβαιώνουν οι φωτογραφίες που βρέθηκαν και εκτέθηκαν με την αφορμή της εκδήλωσης.

Στο ισόγειο άλλωστε, σε χώρους γύρω απ' την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο και το Σάββατο η εκδήλωση, φιλοξενήθηκαν σπάνια αρχειακά υλικά και ντοκουμέντα, ταμπλό με φωτογραφίες και σκίτσα που αποτύπωσαν με μεγάλη σαφήνεια τον έναν αιώνα δράσης του Κόμματος.

Η έκθεση αρχειακού υλικού, που επιμελήθηκε η ΚΟ Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ, χωριζόταν σε δύο τμήματα, ένα για τη ΓΛΔ και ένα για την ΟΔΓ, αποτυπώνοντας τους δύο κόσμους σε διαρκή αντιπαράθεση. Η φιλοξενία παιδιών που στην Ελλάδα βρίσκονταν σε άμεσο σοβαρό κίνδυνο, παιδιών τραυματισμένων στο σώμα και την ψυχή τους, η υποδοχή που τους επεφύλαξαν οι αρχές της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, η φροντίδα που τους έδωσαν, η παροχή των καλύτερων κτιρίων για τη διαμονή τους, η δυνατότητα για μόρφωση, ακόμα και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς πολλά απ' αυτά προέρχονταν από οικογένειες που μιλούσαν Σλαβικά ή Πομάκικα, σε αντίστιξη με την «υποδοχή» Ελλήνων μεταναστών εργατών στην ΟΔΓ, όπου στοιβάζονταν σαν ζώα σε ανήλιαγα υπόγεια για να μεταφερθούν μετά από μέρες σε άλλες πόλεις και σε φάμπρικες, όπου δούλευαν ασταμάτητα.

Η ευγνωμοσύνη, απ' τη μια, των πολιτικών προσφύγων και των παιδιών τους εκφραζόταν με κάθε ευκαιρία, με τη συμμετοχή τους στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, σε εκδηλώσεις έκφρασης ευχαριστίας, σε κινητοποιήσεις.

Απ' την άλλη, για τους μετανάστες στην ΟΔΓ ήταν μονόδρομος η οργάνωση και η αντίσταση. Γρήγορα ξεπήδησαν οι πρώτες σπίθες διεκδίκησης καλύτερων μισθών, συνθηκών δουλειάς, με την πρωτοπόρα συμβολή κομμουνιστών εργατών. Αρχισαν οι πρώτες απεργίες, ενώ γρήγορα φούντωσε και η αντιδικτατορική πάλη κατά τη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας.

Σε μια ξεχωριστή γωνιά ένα τραπέζι με τις διακρίσεις δύο ξεχωριστών συντροφισσών, της Μαρίας Γαλάνη και της Βαΐτσας Πουρζιτίδου, για την προσφορά τους ως εργάτριες, μέλη, στελέχη του Κόμματος, την ανταπόκρισή τους στα καθήκοντα που αναλάμβαναν.

Ακόμα, η έκθεση φιλοξενούσε υλικά απ' την ίδρυση των ελληνικών κοινοτήτων, τη δράση τους, ανάμεσά τους και η απάντηση της Μητρόπολης σε αίτημα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων για βοήθεια κατά τη διάρκεια της χούντας για την αποφυλάκιση κρατουμένων κ.λπ. Ο τότε μητροπολίτης απάντησε ότι η Εκκλησία δεν έχει τέτοια δυνατότητα και τους συνέστησε... να εκκλησιάζονται.

Ξεχώριζαν ακόμα βιβλιαράκια με κομματικά υλικά που στο εξώφυλλο διαφήμιζαν διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, προκειμένου να παραπλανιούνται οι αρχές. Με τέτοια μορφή άλλωστε είχαν κυκλοφορήσει και οι Θέσεις για το 9ο Συνέδριο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο καπιταλισμός είναι που σηκώνει καθημερινά τείχη στη ζωή των λαών(15/11/2014)
Η σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα «στοιχειώνει» τους εφιάλτες των αστών!(9/11/2014)
40 χρόνια κινητοποιήσεων ενάντια στην πρακτική της απαγόρευσης άσκησης επαγγέλματος στη Γερμανία(23/7/2013)
Η ίδρυση της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας(2/10/2011)
«Παραπέτασμα» συκοφάντησης του σοσιαλισμού(6/11/2009)
ΑΤΙΤΛΟ(24/12/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org