Με την επανεκλογή του Σταύρου Θεοδωράκη ως επικεφαλής και την εκλογή του Γιώργου Μαυρωτά στη θέση του αντιπροέδρου του Ποταμιού, ολοκληρώθηκε την Κυριακή το 3ο συνέδριο του μορφώματος.
Επίσης, ψηφίστηκε η πολιτική απόφαση του κόμματος με ποσοστό 90,33%, που περιγράφει τα βασικά σημεία για τη συμμετοχή του μορφώματος σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα, ενώ μειοψήφησε η πρόταση του Γ. Αμυρά, ο οποίος πρότεινε ένα «φιλελεύθερο τανγκό», όπως ο ίδιος το ονόμασε, δείχνοντας ουσιαστικά τη συμπόρευση με τη ΝΔ, πρόταση με την οποία τάχθηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ διαφώνησε ο Σπύρος Δανέλλης.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στα 7 σημεία που θα καθορίσουν τις μετεκλογικές συνεργασίες του Ποταμιού, και που κατά βάση κολλάνε σε οποιοδήποτε σχήμα αστικής διαχείρισης. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, τα σημεία περιλαμβάνουν την «πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους», τη «σύγχρονη ανοιχτή Παιδεία χωρίς τις ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα», τη «διαγενεακή δικαιοσύνη ως πυξίδα για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις», την «αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με τελικό στόχο την ευρωπαϊκή ομοσπονδία».
Σημειωτέον, το ίδιο το συνέδριο του Ποταμιού έδωσε βήμα σε άλλη μια προσπάθεια προώθησης των σχετικών διεργασιών αναμόρφωσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό.
«Να διαμορφώσουν έναν χώρο διαλόγου που θα διεκδικεί συνθέσεις και συναινέσεις» κάλεσε το Ποτάμι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης. Σημείωσε, επίσης, το γεγονός ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, αρκετές φορές στη Βουλή ψήφισαν από κοινού νομοσχέδια που αφορούσαν στα δικαιώματα ή συμπίπτουν σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν θυμίζει σε τίποτα μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ πιστεύει στην ανάγκη μιας ευρείας μεταρρυθμιστικής συμμαχίας. Τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές».
Από πλευράς του ΚΚΕ, στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής, τονίζοντας ότι διανύουμε εποχή που υλοποιούνται τα μέτρα όλων των μνημονίων, με το λαό να σηκώνει όλα τα βάρη μέσα από αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις μέχρι και το 2060, ενώ η όποια ανάκαμψη της οικονομίας που θα στηριχτεί πάνω σε αυτά, θα είναι μικρή και αβέβαιη.
Παραπέρα, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις σημειώνοντας ότι ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή είναι μπαρουταποθήκη, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, ιδιαίτερα αν υλοποιηθούν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, τους οποίους η κυβέρνηση υπηρετεί πιστά.
Τόνισε, τέλος, ότι το ΚΚΕ με ξεκάθαρο και ειλικρινή τρόπο διατυπώνει την κριτική του απέναντι στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και προς τα υπόλοιπα κόμματα, επιδιώκει να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω σε διαφορετικές πολιτικές, σε στρατηγικές, πάνω στα προγράμματα και τις θέσεις των κομμάτων, που να βοηθούν το λαό να βγάζει τα σωστά συμπεράσματα.