Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φοβέρες

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση καλλιεργεί την αίσθηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ότι δεν είναι δικό της πρόβλημα, αλλά των προηγούμενων που της το κληροδότησαν και τώρα πρέπει να το διαχειριστεί. Προσπαθεί δηλαδή να πετάξει από πάνω της την ευθύνη και την υποχρέωση να ικανοποιήσει τη δίκαιη απαίτηση των συνταξιούχων να πάρουν πίσω μέρος από τα κομμένα, την οποία άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε πριν γίνει κυβέρνηση. Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο «κληρονόμησε» από τους προηγούμενους τα μνημόνια και τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, αλλά τις διατήρησε στο ακέραιο και τις επέκτεινε, διαβεβαιώνοντας δανειστές και εταίρους ότι το κράτος έχει συνέχεια. Αλλωστε, και ο νόμος Κατρούγκαλου που ψήφισε, ενσωματώνει όλες τις προηγούμενες περικοπές και τις «γεφυρώνει» με τις μελλοντικές που υφίστανται όλοι οι νέοι συνταξιούχοι. Απ' αυτήν την άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δηλώνει «αθώος του αίματος» για τη σφαγή που έκαναν οι προηγούμενοι στις συντάξεις. Πάνω εκεί πρόσθεσε τις δικές του. Και τώρα που οι συνταξιούχοι διεκδικούν τα αναδρομικά, τους φοβερίζει ότι η επιστροφή τους κοστίζει ακριβά στο κράτος και επαναφέρει όλη την τρομοκρατία των μνημονίων για να ξεκόψει μια κι έξω ότι δεν πρόκειται να τους δώσει δεκάρα τσακιστή. Οι συνταξιούχοι πρέπει να εξοργιστούν. Και η οργή τους να σημάνει μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των συνεργαζόμενων σωματείων τους τις επόμενες μέρες, αλλά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων.

Διπλωματία

Παλιότερα είχαμε τη διπλωματία του ζεϊμπέκικου. Μετά τη διπλωματία της κουμπαριάς. Εσχάτως αποκτήσαμε τη διπλωματία του αέρα και πιο πρόσφατα τη διπλωματία της μπάλας. Μιλάμε βέβαια για τους «συμβολισμούς» της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων στην εξωτερική τους πολιτική, που στόχο έχουν να καλλιεργήσουν κλίμα εφησυχασμού και να σκεπάσουν τους κινδύνους από τη βαθύτερη εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τις αντιθέσεις. Για παράδειγμα, την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου χόρευε ζεϊμπέκικο υπό τα παλαμάκια του Τζεμ, στο τραπέζι βρίσκονταν τα παζάρια για συνδιαχείριση του Αιγαίου με αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα. Αλλά και οι κουμπαριές του Κ. Καραμανλή με την οικογένεια Ερντογάν καθόλου δεν έκαμψαν τις τουρκικές αμφισβητήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που τώρα απογειώνονται. Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαφημίζει την αποκατάσταση της αεροπορικής σύνδεσης με τα Σκόπια, ως απόδειξη ότι «το κλίμα αλλάζει» με τη συμφωνία των Πρεσπών, που είναι όμως κακή για τους δύο λαούς, αφού επιβάλλεται από το σχεδιασμό και τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και περιέχει το σπέρμα εθνικισμών και μελλοντικών αμφισβητήσεων. Τελευταίο επεισόδιο, η πρόταση Τσίπρα για συνδιοργάνωση του Μουντιάλ από Ελλάδα - Βουλγαρία - Σερβία, την ώρα που το σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Βαλκάνια καλπάζει, με σημαιοφόρο την Ελλάδα και με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας, μέσα και από τη στενότερη πρόσδεση της Σερβίας στο ευρωΝΑΤΟικό στρατόπεδο, που οξύνει τους ανταγωνισμούς και τους κινδύνους στην περιοχή μας... Για όλους αυτούς τους λόγους, ο εντυπωσιασμός δεν πρέπει να σκεπάσει την ουσία, ούτε να αποτελέσει παγίδα εφησυχασμού για όσα εξυφαίνονται πίσω από την πλάτη του λαού.

Ερωτήματα

Οι εκπρόσωποι των ΕΑΑΚ, σε πολλά Διοικητικά Συμβούλια φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, ψηφίζουν «κατά» σε ψήφισμα που καταγγέλλει την πρόσφατη επίθεση κουκουλοφόρων ενάντια σε μέλη της ΚΝΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μια επίθεση που μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς έγινε τη στιγμή που αναπτύσσονται αγώνες στους χώρους της νεολαίας, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, στους οποίους πρωτοστατούν οι δυνάμεις της ΚΝΕ. Ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, προκύπτουν ορισμένα σοβαρά ερωτήματα από τη στάση εκπροσώπων των ΕΑΑΚ: Πώς είναι δυνατόν να μην καταδικάζουν μια επίθεση, την οποία οι εμπνευστές της διαφημίζουν στο διαδίκτυο με φωτογραφίες που τους δείχνουν να ποδοπατούν το σφυροδρέπανο; Δεν γνωρίζουν ότι τέτοιες ενέργειες κάνουν μόνο οι φασίστες; Δεν γνωρίζουν πως η όξυνση του αντικομμουνισμού συνοδεύεται πάντα με ένταση της επίθεσης στο λαϊκό κίνημα, ειδικά σε μια περίοδο που αναπτύσσονται αγώνες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που μετατρέπει τη χώρα σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, ειδικά μπροστά στην επέτειο του Πολυτεχνείου; Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι παράλληλα με την προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να περιοριστεί ή και να καταργηθεί το άσυλο, να ενταθεί η κρατική καταστολή, εξελίσσεται και προσπάθεια συκοφάντησης των αγώνων και του ασύλου; Κάθε καλοπροαίρετος φοιτητής, κάθε αγωνιστής που νιώθει αριστερός, ριζοσπάστης, πρέπει να προβληματιστεί...

Βρέξει - χιονίσει

Δεν περνάει βδομάδα που να μη γίνεται μια εκδήλωση, με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, για την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση των συνεπειών της. Μπορεί βέβαια να πει κανείς ότι το ενδιαφέρον είναι θεμιτό και δικαιολογημένο, μετά τις καταστροφές σε Μάνδρα και Μάτι. Αλλά όπως φαίνεται, τα κίνητρα από την πλευρά της κυβέρνησης και της Περιφέρειας δεν είναι τόσο «αθώα». Οι απόψεις που περιφέρουν σ' αυτές τις εκδηλώσεις, με την υποστήριξη μάλιστα ορισμένων από τους επιστημονικούς φορείς που συμμετέχουν, είναι στην κατεύθυνση του περιορισμού (μέχρι απαλλαγής) του κράτους από την ευθύνη της πρόληψης των καταστροφών και της προστασίας της περιουσίας και της ζωής του λαού, που μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ατομική ευθύνη. Επικαλούνται δηλαδή την ένταση των φαινομένων, το κόστος των αναγκαίων έργων και άλλες «τεχνικές» δυσκολίες, για να καταλήξουν λίγο - πολύ στο συμπέρασμα ότι η ευθύνη του κράτους περιορίζεται στην έγκαιρη ειδοποίηση. Από κει και πέρα, «ο σώζων εαυτόν σωθήτω!». Αυτό το είδαμε να εφαρμόζεται και στην πράξη, στη διάρκεια του πρόσφατου «μεσογειακού κυκλώνα», όπου η ...πρόνοια της κυβέρνησης περιορίστηκε σε ανακοινώσεις προς το λαό να αποφύγει τις «άσκοπες» μετακινήσεις, ιδιαίτερα στις περιοχές που θα πλήττονταν περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό δεν «ξεπλένουν» μόνο τις ευθύνες της εγκληματικής πολιτικής τους, για τις ελλείψεις σε υποδομές, πρόληψη, σχεδιασμό και μέσα αντιμετώπισης των συνεπειών από φυσικά φαινόμενα ή πυρκαγιές, αλλά επιπλέον πετάνε το μπαλάκι στο λαό, καθιστώντας τον υπεύθυνο για ό,τι κακό του συμβεί, «βρέξει - χιονίσει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ