Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Διορθωμένο» σχέδιο προϋπολογισμού περιμένει η Κομισιόν

Copyright 2018 The Associated

Οξύνονται οι αντιπαραθέσεις αλλά και τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ιταλίας και στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τον προϋπολογισμό που παρουσίασε η ιταλική κυβέρνηση και βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου».

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, εξέφρασε την ελπίδα η ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει στη «διόρθωση» του σχεδίου προϋπολογισμού της. Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, είπε ότι «θα συζητήσουμε τη γνώμη της Επιτροπής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Ωστόσο, δεν θα λάβουμε σήμερα (σ.σ. χτες) αποφάσεις. Η Επιτροπή ζήτησε τη διόρθωσή του και αυτό περιμένουμε, ελπίζοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κάνει βήματα στη γραμμή των δημοσιονομικών κανόνων». Είπε ακόμα ότι συνεχίζονται η «διαδικασία» απάντησης της Ιταλίας στην Επιτροπή αλλά και ο «εποικοδομητικός» διάλογος. «Θα λάβουμε, ελπίζουμε, το νέο προσχέδιο προϋπολογισμού και θα επανέλθουμε στο ζήτημα το Δεκέμβρη», εξήγησε.

Στο μεταξύ, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, έχει «κατανοήσει» την ανάγκη για δράση σε συμφωνία με τους κανόνες της ΕΕ. Ο Μοσκοβισί είπε ότι δεν θέλει να «προτρέξει για συμπεράσματα» σχετικά με το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού και ότι «ελπίζει και πιστεύει ότι θα λάβουμε μια απάντηση» από τη Ρώμη, όσον αφορά διευκρινίσεις και βελτιώσεις που οι Βρυξέλλες περιμένουν.

Ο επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «η ΕΕ προσδοκά ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα από τη συζήτησή της με τη Ρώμη», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης παρεκκλίνει σημαντικά από τους κανόνες και γι' αυτό χρειάζεται μια «αξιοσημείωτη διόρθωση».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ κάλεσε τη Ρώμη να πιάσει το χέρι (συνεργασίας) που απλώνουν οι Βρυξέλλες, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Γουόπκε Χόεκστρα κάλεσε επίσης σε «διάλογο με την Κομισιόν». Ο Αυστριακός, Χάρτβιγκ Λέγκερ, κάλεσε τη Ρώμη να σεβαστεί το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» και ο Σλοβάκος, Πίτερ Καζιμίρ, υποστήριξε ότι η Ιταλία θέτει σε κίνδυνο τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Από τη μεριά της Ρώμης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι ξεκινά μια «βδομάδα γεμάτη προκλήσεις... Η δική μας προσοχή είναι στραμμένη στην Ευρώπη και η προσοχή (όλου) του κόσμου είναι στραμμένη σε μας».

Σημειώνουμε ότι την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ είχε εκτιμήσει σχετικά με το ενδεχόμενο η Ιταλία να εγκαταλείψει το ευρώ, ότι δεν βλέπει «αυτόν τον κίνδυνο διότι κανείς δεν διαπράττει αυτοκτονία». Την ίδια στιγμή, πάντως, πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά κάποιος λέει ότι οι κανόνες (της ΕΕ για τον προϋπολογισμό) δεν μας ενδιαφέρουν. Αυτό θα έχει συνέπειες», δήλωσε. Απαντώντας σε ερώτημα για το είδος των συνεπειών, είπε ότι πρέπει πρώτα η Ρώμη να απαντήσει στα ερωτήματα της Κομισιόν «και τότε θα δούμε». Είπε ακόμα ότι «πολλοί Ιταλοί θέλουν να παραμείνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ένας αυξανόμενος αριθμός Ιταλών επίσης στηρίζουν ξεκάθαρα το ευρώ διότι οι Ιταλοί... αντιλαμβάνονται, νιώθουν, γνωρίζουν, αισθάνονται ότι το ευρώ τούς προστατεύει και εκείνους. Και σε ό, τι αφορά τα επιχειρήματα, θα κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», χαρακτήρισε «εύθραυστη» την ιταλική τράπεζα Banca Carige. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει από την Carige να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα ένα πρόγραμμα διατήρησης των κεφαλαίων της. Η αξιολόγηση αυτή της ΕΚΤ προέρχεται από τα λεγόμενα «στρες τεστ» που πραγματοποιεί, μετρώντας την ικανότητα των τραπεζών να αντέξουν σε «σοκ» στην αγορά, όπως μία αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας με φόντο μία υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης, ένα άτακτο Brexit ή μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων και ακινήτων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org