Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
«Ντιμπέιτ»

Η τηλεοπτική τους «δημοκρατία» είναι απότοκο της πολιτικής τους «δημοκρατίας». Και τούμπαλιν. Ολοι αυτοί που με ύφος 300 τηλεκριτικών κι άλλων τόσων πολιτικών αναλυτών, από την επόμενη κιόλας στιγμή του «ντιμπέιτ» αποφάσισαν να καταγγείλουν την «άνυδρη», «μονότονη» και «παρωχημένη» διαδικασία, αλήθεια τι περίμεναν;

Δεν το ήξεραν ότι «όλη η φάση» είναι κομμένη και ραμμένη σε συγκεκριμένα μέτρα και μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια; Δεν το ήξεραν το μοτίβο; Από το 2000 και μετά το ίδιο γίνεται. Το ΠΑΣΟΚ έβαλε τότε τους κανόνες ενός κατά φαντασίαν «διαλόγου», τους οποίους απαρέγκλιτα σήμερα εφαρμόζει και η ΝΔ. Γιατί αυτό κάθε φορά συμφέρει το κυβερνητικό κόμμα. Μια δήθεν «συζήτηση» που στην καλύτερη περίπτωση είναι ένας μονόλογος μεταξύ «κουφών» και στη χειρότερη μια τηλεοπτική «σούπα». Καμία δυνατότητα ελέγχου, του ποιος λέει τι (καμία φορά και του ποιος ρωτάει τι), καμία επί της ουσίας αντιπαράθεση, καμία δυνατότητα στον τηλεθεατή - ψηφοφόρο να συγκρίνει απόψεις, θέσεις και προγράμματα. Παρά μόνο «κινήσεις», «πόζα» και «στυλ». Για να διευκολύνεται, έτσι, την επόμενη μέρα, ο φιλικός Τύπος προς τη ΝΔ να μιλάει για τον «μαγευτικό Καραμανλή» και ο φιλικός Τύπος προς το ΠΑΣΟΚ για τον «κερδισμένο Παπανδρέου».

*

Δεν πρόκειται για μια διαδικασία με στόχο «να ακούσω, να καταλάβω και να αποφασίσω», αλλά για μια παράσταση που στην καλύτερη περίπτωση μας καλούν «να δούμε για να εικάσουμε». Μια υπόθεση που εκτονώνεται στο «φαίνεσθαι» και που η μετέπειτα προσέγγισή της καταναλώνεται σε αναλύσεις περί «υποκριτικού ταλέντου».

*

Αν, παρ' όλα αυτά, οι επικριτές της διαδικασίας του «ντιμπέιτ» (κόμματα και τηλεοπτικά δίκτυα) περιορίζονταν στην υποκρισία, θα ήταν μικρό το κακό. Αλλωστε μας έχουν συνηθίσει. Ε, όχι όμως να φτάνουν και να τσουβαλιάζουν «όλα τα κόμματα» και «όλους τους πολιτικούς αρχηγούς» ότι ευθύνονται για την παρωδία που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει και επιβάλει. Ακόμα και σε συνθήκες ανέξοδης φλυαρίας, οι εκπρόσωποι της ετεροχρονισμένης επιφοίτησης (πολιτικά στελέχη, δημοσιογράφοι, δημοσιολόγοι κλπ) καλό είναι να διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρέπειας. Εκτός αν ασκούν τα καθήκοντά τους τόσο πλημμελώς, που δεν γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη. Οτι δηλαδή πριν το «ντιμπέιτ» (πριν και όχι μετά) υπήρξε ένα κόμμα, το ΚΚΕ, που και τη διαδικασία κατήγγειλε, και πραγματική συζήτηση ζήτησε να διεξαχθεί, και διάλογος πρότεινε να υπάρξει, και αντιπαράθεση θέσεων επιδίωξε και που η Γραμματέας του (επί μέρες) τόνιζε ότι θα λάβει μέρος μόνο και μόνο για να μην εμφανιστούν κάποιοι να ισχυριστούν (οι ίδιοι που μετά ανακάλυψαν τα «κακά» του «ντιμπέιτ») ότι το ΚΚΕ, τάχα, «φυγομαχεί».


Ν.Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καίγεται για ντιμπέιτ...(2012-04-19 00:00:00.0)
Διπλό παιχνίδι με τα ντιμπέιτ(2009-09-16 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ δεν έχει καμιά ευθύνη για τους παράλληλους μονολόγους(2009-09-16 00:00:00.0)
«Ντιμπέιτ» και... όποιος αντέξει(2001-03-17 00:00:00.0)
Τραβάτε με κι ας κλαίω...(2000-04-01 00:00:00.0)
Η επιχείρηση "ντιμπέιτ"(1996-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ