Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Παιχνίδια» ανοιχτά της Κύπρου

Η Τουρκία αμφισβητεί σε αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία να πραγματοποιήσει έρευνες σε θαλάσσια ζώνη εκμετάλλευσης που έχει ορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία

Αντιδράσεις προκαλεί στην Αγκυρα η απόφαση αμερικανικής εταιρείας να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Λευκωσία, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Αθήνα παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκτιμούν πως η Αγκυρα εκμεταλλεύεται τις έρευνες προκειμένου να υπενθυμίσει τις θέσεις της περί ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο

Ο Κύπριος εκπρόσωπος σημείωσε ότι το θέμα των τουρκικών απειλών θα πρέπει να το δει η διεθνής κοινότητα και ασφαλώς και η ίδια η ΕΕ, της οποίας η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί και μέλος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», οι Ενοπλες Δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να απαντήσουν, ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί στάση αναμονής.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «οι θέσεις μας σχετικά με τις θαλάσσιες έρευνες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου έχουν αλλεπάλληλες φορές γνωστοποιηθεί στη διεθνή κοινή γνώμη. Οι δραστηριότητες αυτές της ΕΔΝΚ δεν συμβαδίζουν πρώτα από όλα με τη διαδικασία συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί».

Ο Τούρκος εκπρόσωπος επισήμανε ότι το ζητούμενο για μας είναι, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών, να επιδεικνύεται σωφροσύνη και να αποφεύγονται ενέργειες που προκαλούν ένταση.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τη τουρκική στάση σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε απόλυτη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο, έχει το αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της. Το γεγονός αυτό δεν έχει σχέση και δεν πρέπει να συγχέεται με τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ