Σάββατο 30 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Νέες καταγγελίες για παρεμπόδιση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για απόπειρα παρεμπόδισης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις ευρωεκλογές σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, προϊστάμενες αρχές δημοσίων υπηρεσιών, επικαλούμενες σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που αποκάλυψε ο «Ρ» την περασμένη Παρασκευή 22 Μάη, ενημερώνουν υπαλλήλους ότι θα δουλεύουν όλη την ημέρα της Κυριακής, καλύπτοντας ανάγκες και πως γι' αυτό το λόγο δεν θα πάνε να ψηφίσουν!

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε θέσει το θέμα σε πρόσφατη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές και ο υπουργός είχε διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ομως, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι προϊστάμενες αρχές υπηρεσιών, ερμηνεύοντας την εγκύκλιο του υπουργείου, βάζουν εμπόδια στους εργαζόμενους που θέλουν να πάνε να ψηφίσουν.

Με βάση τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση από τους εργαζόμενους προκειμένου να μην εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των προϊσταμένων τους το εάν θα ψηφίσουν ή όχι. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, να το διεκδικήσουν και να το ασκήσουν. Επιπλέον, οπουδήποτε παρουσιαστεί πρόβλημα παραβίασης του δικαιώματος ψηφοφορίας, θα πρέπει να καταγγελθεί.

Υπενθυμίζεται η εγκύκλιος του υπουργείου που εκδόθηκε στα τέλη Μάρτη ανέφερε πως: «...Θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

α) Υπάλληλοι του δημοσίου για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κλπ. στους οποίους επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν θα υπάρξει δυνατότητα χορήγησης άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος».

Αυτή η εγκύκλιος έχει σταλεί σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ) και νοσοκομεία της χώρας και μάλιστα με την επισήμανση, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να ενημερωθούν όλοι οι υπάλληλοι για το θέμα. Δηλαδή, να ενημερωθούν ότι τους αφαιρείται το δικαίωμα να πάρουν άδεια, για να πάνε να ψηφίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η πρακτική που ακολουθούνταν σε αυτές τις υπηρεσίες ήταν η εξής: Οι ετεροδημότες να παίρνουν την άδεια που δικαιούνται για να πάνε να ψηφίσουν στον τόπο που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και όσοι ψήφιζαν στον τόπο εργασίας τους, να χωρίζονται σε βάρδιες ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από όλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η υπουργική εγκύκλιος και οι κυριότερες προθεσμίες(2015-01-04 00:00:00.0)
Η υπουργική εγκύκλιος και οι κυριότερες προθεσμίες(2015-01-03 00:00:00.0)
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αυριανή ψηφοφορία(2009-10-03 00:00:00.0)
Τι ισχύει με τις εκλογικές άδειες(2009-10-02 00:00:00.0)
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι(2009-06-07 00:00:00.0)
Πώς ψηφίζουν οι ναυτικοί(1999-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ