Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Αντιλαϊκές δεσμεύσεις, αποκαλυπτικές ομολογίες

Eurokinissi

Ορκοι πίστης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, διαβεβαιώσεις ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων, που σαρώθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, θεωρούνται για την κυβέρνηση «περασμένα - ξεχασμένα», αλλά και βάση... για τα επόμενα, όπως και ομολογία ότι το δημοψήφισμα του 2015 δεν ήταν τίποτα περισσότερο από «ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα», το 3ο μνημόνιο δηλαδή που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποτελούν τα βασικά στοιχεία συνέντευξης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», με την οποία ο πρωθυπουργός δίνει για μια ακόμα φορά το στίγμα της πλήρους σοσιαλδημοκρατικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεσμεύσεις αντιλαϊκής κλιμάκωσης...

«Φέραμε τα πάνω κάτω. Η Ελλάδα πετυχαίνει τώρα στα δημοσιονομικά πρωτογενές πλεόνασμα... Ο ΟΟΣΑ, μάλιστα, μας αποκαλεί πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων. Πριν κυβερνήσουμε εμείς, τα πράγματα ήταν διαφορετικά», είναι μια από τις χαρακτηριστικές αποστροφές του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους στόχους του κεφαλαίου.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του προσφέρει με τη «σέσουλα» τις δεσμεύσεις ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί επ' άπειρον, ξεκόβοντας και κάθε κουβέντα για ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, λέγοντας ανάμεσα στα άλλα ότι «...δεν είμαστε τόσο κουτοί να γυρίσουμε για μια ακόμα φορά στην άθλια κατάσταση του 2010 (...) Εγώ τουλάχιστον θα κάνω ό,τι μπορώ, για να μη σπαταληθούν οι μεγάλες προσπάθειες και επιτυχίες», ενώ στην ερώτηση αν σκοπεύει η κυβέρνηση να αυξήσει τις συντάξεις μετά το τέλος του «προγράμματος» απαντά αρνητικά, δηλώνοντας ότι «η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ήταν σκληρή. Σ' αυτήν χρωστάμε τη δημοσιονομική εξυγίανση. (...) Δεν θα επιτρέψουμε καμία οπισθοδρόμηση σε αυτόν τον τομέα»!

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι «δεν απαιτούμε να μπουν στο αρχείο οι υποχρεώσεις μας», αναγνωρίζοντας ως ευθύνη του λαού την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν προκάλεσε, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να «εφαρμοστούν τα σημεία της περσινής συμφωνίας με τους εταίρους της Ευρωζώνης. Σ' αυτά περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις του χρέους, για να μπορέσουμε να σταθούμε σταθερότερα στα δικά μας πόδια και να έχουμε διαρκή πρόσβαση στις αγορές», ώστε να τροφοδοτηθεί με ζεστό χρήμα το κεφάλαιο.

Ως προς την παραμονή του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα», αναφέρει πως αυτό «θα εξυπηρετούσε πολύ την αξιοπιστία όλων μας», ενώ παραδεχόμενος τη συνέχιση της εποπτείας, προσθέτει ότι «η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να κρύψει».

...και «ομολογίες πίστης»

Πλήρες είναι και το «ξεγύμνωμα» σχετικά με την πλήρη σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη λεγόμενη «αντιμνημονιακή» περίοδό του, τότε που τα κάλπικα συνθήματα επιστρατεύτηκαν για να εγκλωβιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στα «εναλλακτικά» σχέδια της αστικής διαχείρισης.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στα άλλα, ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος αν «με το χέρι στην καρδιά: Η απομάκρυνση του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα αποτελούσε σύμβολο εθνικής απελευθέρωσης», λέει πως «αυτό είναι κάπως υπερβολικό. Αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει ότι λύνει η ίδια τα προβλήματά της», βρίσκει ότι οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ήταν... αναποτελεσματικές σε σχέση με την κυβέρνησή του, αφού όπως λέει «είχαμε μεν προγράμματα λιτότητας, αλλά τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί με αυτά, η χώρα δεν τους πέτυχε ποτέ. Το έλλειμμα παρέμεινε υψηλό, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήθηκαν», ενώ ακόμα και σε σχέση με την περιβόητη υπόθεση Γεωργίου για το έλλειμμα, για την οποία τότε ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούσε με «ειδικά δικαστήρια» κ.ά., φορτώνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την καπιταλιστική κρίση σε «μαγειρεμένα στοιχεία», ο πρωθυπουργός δηλώνει τώρα έτοιμος... να καταθέσει η κυβέρνηση υπέρ του αν κληθεί.

Ακόμα βέβαια πιο χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ «μετανοημένος» για το δημοψήφισμα του 2015, παρόλο που επιβεβαιώνει επί της ουσίας την παγίδα που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο λαό για να αποσπάσει την ανοχή στο νέο μνημόνιο που έφερε, παγίδα που από την πρώτη στιγμή είχε αποκαλύψει τότε το ΚΚΕ, καλώντας το λαό να ακυρώσει με τον αγώνα και την ψήφο του το ψευτοδίλημμα.

Σε σχετική ερώτηση ο Αλ. Τσίπρας λέει ότι «εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να αποφασίζουμε, όταν τα έχουμε μπροστά μας. Και αντίθετα με όσα λέτε, δεν επρόκειτο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ. Ηταν ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα μου». Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνοντας ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα, αλλά και τις κάλπικες υποσχέσεις στις εκλογές που ακολούθησαν, μεταφράστηκαν κατά το δοκούν ως «πράσινο φως» για την αντιλαϊκή επέλαση που ακολούθησε, προσθέτει ότι «αμέσως μετά έδωσα εντολή να ακολουθήσουν εκλογές και τις κέρδισα. Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, μπορούσα να είχα κυβερνήσει ακόμα τρεισήμισι χρόνια, χωρίς εκλογές».

«Αποθέωση» της ΕΕ και της αντιμεταναστευτικής της πολιτικής

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του επαναλαμβάνει τους όρκους πίστης στην ΕΕ, λέγοντας ότι «ο κίνδυνος για την Ευρώπη εκπορεύεται από εκείνες τις δυνάμεις που δεν θέλουν μια κοινή Ευρώπη. Κι αυτοί δεν είμαστε εμείς οι αριστεροί, αλλά ακροδεξιοί λαϊκιστές», ενώ σχετικά με τις «μεταρρυθμίσεις» της ΕΕ, λέει ότι «χρειαζόμαστε μια μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, που θα οδηγήσει σε μετεξέλιξη του ESM, σε περαιτέρω ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσης και στη δημιουργία ενός αποθεματικού ανάγκης για αιφνίδιες καταστροφές».

Ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε και για το Προσφυγικό. «Σφυρίζοντας κλέφτικα» για τις επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει η ΕΕ στην περιοχή, όπως και την εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια («Αυτή η κατάσταση θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, όσο υπάρχουν π.χ. προβλήματα στη Μέση Ανατολή λόγω πολέμου και άλλων γεγονότων» λέει χαρακτηριστικά), εξαίρει τη στάση της Αγκ. Μέρκελ, που «προσπάθησε να δράσει ευρωπαϊκά» με τη συμφωνία που εγκλώβισε χιλιάδες μετανάστες υπό άθλιες συνθήκες στη χώρα μας, ενώ ερωτώμενος αν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται σ' αυτήν τη συμφωνία την Τουρκία ως εταίρο, δηλώνει ότι «καταρχάς, θα πρέπει να αποτίσουμε σεβασμό στην Τουρκία. Εκεί ζουν πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες. Πρόκειται για τεράστιο επίτευγμα. Αλλά φυσικά νομίζουμε ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που συνεχίζουν να έρχονται σε μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ