Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εύφορο έδαφος

Ανάμεσα στα «επιχειρήματα» που διακινεί η κυβέρνηση, το οποίο επανέλαβε και ο πρωθυπουργός από τις Πρέσπες, είναι ότι τάχα η συμφωνία «αφήνει μια για πάντα» πίσω της τους αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς που πλήρωσαν με το αίμα τους οι λαοί των Βαλκανίων. Το επιχείρημα θα ήταν αστείο αν δεν ήταν επικίνδυνο, αφού και τα μικρά παιδιά ξέρουν ότι τους αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, τους ενθάρρυναν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Αυτοί ήταν που με το «διαίρει και βασίλευε» διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, έβαλαν τους λαούς να αλληλοσφάζονται, βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία με τα γνωστά προσχήματα, εξόπλισαν τους UCKάδες, δημιούργησαν προτεκτοράτα και τώρα - κατά την κυβέρνηση - θα... πουν το τραγούδι της χαράς για τους λαούς! Αλλά πέρα από το παρελθόν, ακόμα πιο επικίνδυνα είναι όσα δρομολογούνται για το μέλλον, με την ύπατη εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ να δηλώνει ότι «η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για την υπόλοιπη περιοχή, όπου υπάρχουν ακόμα διμερείς διαφορές σε εκκρεμότητα», δείχνοντας δηλαδή αντίστοιχες διευθετήσεις για να «τρέξει» η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση». Διευθετήσεις που όχι μόνο θα είναι εύθραυστες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα σηματοδοτήσουν νέα όξυνση των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και δυνάμεις. Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα «σπέρματα» του αλυτρωτισμού - όπως αυτά που υπάρχουν και στη συμφωνία, με την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και ιθαγένειας - όχι μόνο δεν «μαραζώνουν», αλλά βρίσκουν εύφορο έδαφος για να ριζώσουν και να φουντώσουν.

Μόνιμη «εποπτεία»

«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι μια μόνιμη διαδικασία, δεν τελειώνει ποτέ. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου, για όλες τις χώρες της ΕΕ, επομένως και για την Ελλάδα. Στην περίπτωση της Ελλάδας ενδεχομένως λίγο παραπάνω, διότι η πρόσφατη Ιστορία της ταυτίζεται με την ολοκλήρωση μιας δύσκολης περιόδου προσαρμογής», είπε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο», αλλά «ενισχυμένη εποπτεία» που «αφορά τον έλεγχο ότι οι παλαιότερες δεσμεύσεις τηρούνται και επιπλέον δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις». Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η «κανονική» εποπτεία, όπως προβλέπουν τα «ευρωπαϊκά εξάμηνα», έως το 2060! Με δυο λόγια, «τα μνημόνια τέλειωσαν... ζήτω τα μνημόνια»! Ακόμα πιο ενδεικτική, όμως, είναι η αποστροφή ότι οι «μεταρρυθμίσεις», οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις δηλαδή, που στον πυρήνα τους έχουν τα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης, όχι μόνο δεν τελειώνουν ποτέ, αλλά αποτελούν και κοινό χαρακτηριστικό όλων των καπιταλιστικών κρατών, ανεξάρτητα αν είναι σε μνημόνια ή όχι. Αυτό η κυβέρνηση το ονομάζει «επιστροφή στην κανονικότητα». Για τους εργαζόμενους, όμως, είναι άλλη μια απόδειξη ότι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν παίρνει από γιατρειά και ότι πρέπει να ανατραπεί, ως προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΝΑΤΟικότεροι...

Ορισμένοι από την κυβέρνηση που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την κρυστάλλινη και σταθερή θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ αγγίζουν τα όρια της αυτογελοιοποίησης. Ενας απ' αυτούς γράφει σε άρθρο του ότι η θέση του ΚΚΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, επειδή αυτός που θέλει να μπει στην ιμπεριαλιστική συμμαχία είναι ο γείτονας λαός, η κυβέρνηση και τα κόμματά του. Επομένως, εμάς δεν μας πέφτει λόγος, αφού αυτοί κάνουν μια τέτοια επιλογή! Πράγματι, πολύ «προχωρημένη» άποψη για «αριστερούς»... Αντίστοιχο είναι και το επιχείρημα ότι έτσι κι αλλιώς η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ θα προχωρήσει καθώς αυτό επιβάλλουν τα ισχυρά γεωπολιτικά συμφέροντα που προωθούν την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» κι άρα μικρή σημασία έχει τι θα πει και τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση. Φαίνεται ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο να προωθήσει τον ευρωΝΑΤΟικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια, αλλά και να «ξεπλύνει» πέρα για πέρα το βρώμικο ρόλο των ΝΑΤΟικών στην περιοχή, πετώντας από πάνω της και τις δικές της μεγάλες ευθύνες.

... των ΝΑΤΟικών

Και μόνο το γεγονός ότι στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ συμπεριλήφθηκε ολόκληρο άρθρο που περιγράφει τα επόμενα βήματα και τις «εγγυήσεις» από την πλευρά της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι αρκετό για να αποδείξει ότι το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας υποβάλλονται απ' αυτόν ακριβώς το στόχο, που με συνέπεια υπηρετεί και προάγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το βλέμμα στραμμένο στα «οφέλη» που θα αποκομίσει η ελληνική αστική τάξη και τα οποία διαφημίζει δεόντως. Αρα η ελληνική κυβέρνηση και με αυτήν την συμφωνία συμβάλλει ουσιαστικά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και δεν είναι απλώς «υπόθεση των γειτόνων», όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος. Για να μη μιλήσουμε για το ρόλο που έπαιξαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για να υπάρξει συμφωνία και να προχωρήσει απρόσκοπτα η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές. Οσο για το επιχείρημα ότι «έτσι κι αλλιώς η ΠΓΔΜ θα γινόταν κάποια στιγμή μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» θυμίζει λίγο το «έτσι κι αλλιώς οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί θα βομβαρδίσουν τη Συρία, άρα τι νόημα έχει να αρνηθεί η Ελλάδα να παραχωρήσει αεροδρόμια και βάσεις;». Πίσω από τέτοιες σοφιστείες, που αντανακλούν τον «πραγματισμό» και τον κυνισμό των ιμπεριαλιστών στον μεταξύ τους ανταγωνισμό, προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει την ουσιαστική συμφωνία και το ρόλο της σε βρώμικους σχεδιασμούς, οι οποίοι βάζουν τους λαούς μπροστά σε νέους και μεγάλους κινδύνους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1623 Γεννιέται ο Γάλλος φυσικομαθηματικός και φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ.

1806 Πεθαίνει ο κληρικός Ευγένιος Βούλγαρης, από τους κύριους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1884 Πεθαίνει ο Γερμανός ιστορικός Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν.

1919 Συγκροτείται στην Αγκυρα το Τουρκικό Εθνικό Κογκρέσο. Ο Μουσταφά Κεμάλ καταγγέλλει τον ιμπεριαλιστικό διαμελισμό της Τουρκίας, που σφραγίστηκε με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1925 Στο Χονγκ Κονγκ 250.000 εργάτες κατεβαίνουν σε γενική απεργία διαμαρτυρόμενοι για το ματοκύλισμα της Σαγκάης από τους ιμπεριαλιστές. Στις 23 Ιούνη στην Καντώνα πραγματοποιείται επίσης παλλαϊκή διαδήλωση με κύριο αίτημα την αποχώρηση των ιμπεριαλιστών από την Κίνα. Βρετανοί και Γάλλοι αποβιβάζουν ναυτικά αγήματα και χτυπούν τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα το θάνατο 52 και τον τραυματισμό 117 εξ αυτών. Η γενική απεργία στο Χονγκ Κονγκ και την Καντώνα κράτησε 16 μήνες και υπήρξε η μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

1949 Σε μια αξιοθαύμαστη επιθετική ενέργεια, μια διλοχία του ΔΣΕ (Ανανίας) προσβάλλει το οχυρό του κυβερνητικού στρατού στην Ογκραντίνα, ανατινάζει τα συρματοπλέγματα, εξουδετερώνει τη φρουρά και το καταλαμβάνει.

1951 Πεθαίνει ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός. Ο Αγγ. Σικελιανός έδρασε μέσα από το ΕΑΜ Διανοουμένων - Καλλιτεχνών και για αυτήν τη δράση του στη συνέχεια υπονομεύτηκε τρεις φορές στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ. Διατέλεσε επίτιμος πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

1953 Το ζεύγος Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ - θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ - εκτελούνται στην ηλεκτρική καρέκλα, κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της ΕΣΣΔ.

1963 Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και την αναχώρηση του τελευταίου για τη Ζυρίχη, ορκίζεται η κυβέρνηση του Παναγιώτη Πιπινέλη.

1965 Στην Αλγερία πραγματοποιείται πραξικόπημα με επικεφαλής τον τότε υπουργό Αμυνας Χουαρί Μπουμεντιέν, ο οποίος ανατρέπει τον Πρόεδρο Μπεν Μπελά.

1969 Την αποχώρηση 350.000 μάχιμων από το Βιετνάμ μέχρι το τέλος του 1970 υπόσχεται ο Πρόεδρος Νίξον. Ωστόσο, οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν στις 29/3/1973.

1970 Επιστρέφει στη Γη το σοβιετικό επανδρωμένο σκάφος «Σογιούζ 9», έχοντας παραμείνει στο Διάστημα 17 μέρες, 26 ώρες και 59 λεπτά, σπάζοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, που είχαν οι Αμερικανοί, κατά 4 ολόκληρες μέρες.

1986 Με λουτρό αίματος καταστέλλεται εξέγερση πολιτικών κρατουμένων σε τρεις φυλακές του Περού. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι κρατούμενοι που δολοφονούνται εν ψυχρώ ξεπερνούν τους 300, ενώ η κυβέρνηση προσδιορίζει τον αριθμό τους σε 250.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ