Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Επεσαν οι υπογραφές στην ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία

Eurokinissi

Υπό την επίβλεψη της αρμόδιας για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, και του επιτρόπου Διεύρυνσης Γ. Χαν, του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, παρουσία των πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, υπογράφτηκε το μεσημέρι της Κυριακής, απ' τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, σε ειδική τελετή στο χωριό Ψαράδες της Μ. Πρέσπας, για να μεταβούν αμέσως μετά και να παρακαθίσουν όλοι μαζί σε γεύμα στο Οτέσοβο των Σκοπίων.

Την εκδήλωση άνοιξαν με τους χαιρετισμούς τους οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που αναλώθηκαν σε μεγαλοστομίες και ευχολόγια υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας, κρύβοντας ότι το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας, για το οποίο δεν είπαν κουβέντα, τορπιλίζει κάθε τέτοια προοπτική.

Για «αμοιβαία επωφελή συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών», έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας, ενώ υποστήριξε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της γείτονος ότι «βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον, δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» και ότι «έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα μετέωρο».

Βαφτίζοντας προκλητικά τα ευρωατλαντικά σχέδια, που καταγράφονται ευθέως στη συμφωνία και σηματοδοτούν κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, παράγοντα «ασφάλειας και σταθερότητας», πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της ανάπτυξης. Για να βαδίσουμε σε μία νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης. Η σημερινή υπογραφή βάζει τα θεμέλια αυτής της εποχής».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει τα σχέδια αυτά - που συνιστούν γόνιμο έδαφος όπου αναφύονται αλυτρωτισμοί και εθνικισμοί, αμφισβητήσεις συνόρων, διενέξεις και πολεμικές συγκρούσεις, όπως δείχνει και η συμφωνία που διατηρεί το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού με τις αναφορές σε «μακεδονική» ιθαγένεια και γλώσσα - ως απάντηση «στο σοβινισμό, τις καθάρσεις, τις αλλαγές συνόρων, την κυριαρχία του φόβου» που έχουν γνωρίσει οι λαοί των Βαλκανίων.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις προοπτικές που ανοίγει η συμφωνία για το κεφάλαιο, μιλώντας για τα νέα έργα υποδομών, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου - Βουδαπέστης, αλλά και τα έργα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η νέα συνοριακή διάβαση.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και ο χαιρετισμός του Ζ. Ζάεφ, με τον πρωθυπουργό της γείτονος να σημειώνει ότι «όταν κάποιοι είχαν αμφιβολίες, εμείς επιβεβαιώσαμε ότι είναι δυνατό. Σήμερα δίνουμε τέλος σε ένα πρόβλημα, σε μία αβεβαιότητα (...)», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σημειώνοντας ότι «με τη στήριξη των φίλων μας, πετύχαμε αυτό που πετύχαμε». «Θα είμαστε φίλοι και συνέταιροι. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια», συμπλήρωσε.

Την ικανοποίηση της ΕΕ για την εξέλιξη εξέφρασε η Φεντερίκα Μογκερίνι, δηλώνοντας ότι η ΕΕ στήριξε αυτήν την προσπάθεια, που αποτελεί, όπως είπε, «μια πηγή έμπνευσης για πολλούς ώστε να λάβουν σημαντικές αποφάσεις». Πρόσθεσε - σκιαγραφώντας τους ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή - ότι «πολλοί ήταν απέναντι στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά τελικά τα καταφέραμε», ενώ ανέφερε ότι η ΕΕ θα βρίσκεται πάλι δίπλα στις δυο χώρες, γιατί «τώρα υπάρχει η πραγματική σκληρή δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί».

Τα χρονοδιαγράμματα

Σε ό,τι αφορά τη «σκληρή δουλειά» που είναι μπροστά, ενδεικτικά για το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι και τα επόμενα βήματα, έτσι όπως αυτά καθορίζονται από τα ευρωατλαντικά χρονοδιαγράμματα και αποτυπώνονται και στη συμφωνία.

Με ορίζοντα το φθινόπωρο, τα «επόμενα βήματα» είναι:

Στα τέλη της βδομάδας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η κύρωση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Στις 25-26 Ιούνη το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ θα δώσει προφορική διατύπωση για διεύρυνση της ΕΕ με τη «Βόρεια Μακεδονία».

Στις 28-29 Ιούνη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα δοθεί το θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στις 11 Ιούλη θα γίνει η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για ένταξη της γείτονος με τη νέα της ονομασία («Βόρεια Μακεδονία») στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στη γείτονα (η έκβαση του οποίου θα είναι θετική) και θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τότε η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά την κύρωση θα τεθεί σε ισχύ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2019-01-23 00:00:00.0)
Δείκτης «προοδευτικότητας» τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και η συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης(2019-01-15 00:00:00.0)
Αθλια προπαγάνδα με υποβολέα τους ευρωατλαντικούς σκοπούς(2018-10-27 00:00:00.0)
Εκλεισε η συμφωνία - «συστατική επιστολή» για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ(2018-06-13 00:00:00.0)
ΝΑΤΟφροσύνη(2018-06-12 00:00:00.0)
Προς νέες συναντήσεις με ορίζοντα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη(2018-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ