Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
«Κλειδώνουν» τα μνημόνια διαρκείας

Το συνθετικό πακέτο της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, με κυρίαρχο ζήτημα το «εποπτικό πλαίσιο» της επόμενης περιόδου, καθώς και οι «πιθανές» παρεμβάσεις στο κρατικό χρέος, βρίσκονται στη επίσημη ατζέντα του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει μεθαύριο Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Προϋπόθεση για τα παραπάνω βήματα αποτελεί η «θετική αποτίμηση» της 4ης «αξιολόγησης», με βάση και τη νέα «έκθεση συμμόρφωσης» που ετοιμάζει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φαίνεται να «κλειδώνει» μετά και τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου και των εμπλεκόμενων υπουργών της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» της Ευρωζώνης. «Ρυθμίστηκαν τα τελευταία δύο - τρία ζητήματα τεχνικής φύσεως που θα επιλυθούν», υπογράμμιζαν κυβερνητικοί παράγοντες αναφορικά με τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες εκκρεμότητες αφορούν αλλαγές διοικήσεων σε επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο, ζητήματα που σχετίζονται με την έναρξη των έργων για την «επένδυση» στο Ελληνικό, καθώς και τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων ψήφου από τις μετοχές που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Βέβαια, οι παραπάνω παρεμβάσεις έρχονται να σηματοδοτήσουν τις πτυχές των «αξιολογήσεων» της επόμενης περιόδου.

Eποπτικό πλαίσιο με τη συμβολή του ΔΝΤ

Σε κάθε περίπτωση, το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της επόμενης περιόδου περιλαμβάνει νέους κύκλους με αλλεπάλληλες «αξιολογήσεις», και μάλιστα σε τριμηνιαία βάση, αλλά και τη διαμόρφωση «αποθεματικού ασφαλείας», ύψους 20 δισ. ευρώ, ως «μαξιλάρι» για την ανακύκλωση της χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος μέχρι το 2019, σε συνδυασμό με τη διοχέτευση κεφαλαίων από τα ταμεία της ΕΕ, με αποδέκτες τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, οι ανά τρίμηνο «αξιολογήσεις» στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποχή» θα διενεργούνται και με τη «συμβολή» του ΔΝΤ.

Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι «η σχέση με το ΔΝΤ δεν θα αλλάξει ουσιαστικά, καθώς θα συνεχίσει να συμμετέχει στη μεταμνημονιακή εποπτεία και στην επιτήρηση (...) Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το ΔΝΤ έχει πειστεί από τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους και είναι σε θέση να την εγκρίνει. Αυτό είναι το κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες της Ευρωζώνης, οι παρεμβάσεις στο κρατικό χρέος αφορούν αποκλειστικά τη δανειακή σύμβαση του 2ου μνημονίου. Μετά από αυτές, για τα αμέσως επόμενα χρόνια οι ανάγκες εξυπηρέτησής του εκτιμάται πως θα είναι «διαχειρίσιμες», καθώς θα διαμορφώνονται στο 7% - 8% του ΑΕΠ και μέχρι το 10% του ΑΕΠ, έως το 2030. Δηλαδή, από την πλευρά της Ευρωζώνης κρίνονται «σχετικά διαχειρίσιμες».

Στο «αποθεματικό ασφαλείας» θα συνεισφέρουν τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενδεχομένως και με την «αξιοποίηση» των αδιάθετων υπολοίπων του 3ου μνημονίου, καθώς και το ελληνικό κράτος, αξιοποιώντας την «κάβα» και τον λεγόμενο «δημοσιονομικό χώρο» από τα ματωμένα υπερπλεονάσματα της επόμενης περιόδου.

Επιπλέον, «στα σκαριά» βρίσκεται η απόδοση τμήματος των κερδών που αποκομίζουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, από τα «ακούρευτα» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου μετά την αναδιάρθρωση του 2012. Τα ποσά αυτά εκτιμώνται στα 4 δισ. ευρώ και θα εκταμιεύονται τμηματικά με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το χρόνο για την περίοδο 2019 - 2022, ενώ βέβαια οι εν λόγω «διευκολύνσεις» θα συνδέονται επίσης με την «επιτυχή» ολοκλήρωση των «αξιολογήσεων» και των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Η εμβάθυνση της ΟΝΕ

Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα συζητηθούν ζητήματα αναφορικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής, που θα συνεδριάσει με το ίδιο θέμα στις 29 Ιούνη.

Σε αυτήν τη φάση, οι τομείς προτεραιότητας αφορούν:

-- Την πορεία για την ολοκλήρωση της «τραπεζικής ένωσης», γύρω από την οποία συνεχίζουν να εκδηλώνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιπαλότητες, με φόντο τον επιμερισμό τυχόν χασούρας σε περιπτώσεις νέων κλυδωνισμών.

-- Την αναβάθμιση του ESM σε ζητήματα που αφορούν τις μελλοντικές διασώσεις κρατών και τραπεζών κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» και με το πρόγραμμα της αντιλαϊκής εποπτείας στην Ελλάδα.

«Ντελάληδες» του κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή

Επιχειρηματικές συναντήσεις, παρουσιάσεις και επισκέψεις στην Ουάσιγκτον (18 - 22 Ιούνη) περιλαμβάνει το φετινό «ελληνικό επενδυτικό φόρουμ» που διοργανώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Αλ. Χαρίτση και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου του Αθήνας, «κατά τη διάρκεια του Forum θα παρουσιαστούν οι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και συγκεκριμένα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια ώστε να προσελκύσουν Αμερικανούς επενδυτές και διεθνή funds».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Χαρίτσης αναμένεται να εστιάσει στον «πρωταγωνιστικό ρόλο» ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων για την «ενίσχυση της συνεργασίας» μεταξύ των βαλκανικών χωρών και στις πρωτοβουλίες για τη διασύνδεση των μεταφορικών, ενεργειακών και ψηφιακών δικτύων στην περιοχή.

Στο φετινό φόρουμ μετέχουν 23 εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο επιχειρηματικοί όμιλοι. Μεταξύ αυτών, οι 4 «συστημικές» τράπεζες, ΕΛΠΕ, όμιλος Μυτιληναίου, «Motor Oil», OTE, ΓEΚ - ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γενικευμένη επιβράδυνση με αιχμή την Ευρωζώνη(2019-04-10 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα»(2018-01-30 00:00:00.0)
Νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» στο φόντο της 3ης «αξιολόγησης»(2017-09-10 00:00:00.0)
Απάντηση στα αντιλαϊκά παζάρια το συλλαλητήριο στις 21 Φλεβάρη(2017-02-07 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τις νέες αβεβαιότητες στην Ευρωζώνη(2016-12-10 00:00:00.0)
Η «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους(2016-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ