Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι εργαζόμενοι μπορούν να ελπίζουν στον αγώνα τους, με τη σημαία των αναγκών τους

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Εθνος της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα

Συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Αντώνη Γκιόκα παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακολουθεί εκτενές απόσπασμα από τη συνέντευξη (Η υπόλοιπη συνέντευξη δημοσιεύεται στη σελ. 5).

-- Η κυβέρνηση μιλά ανοιχτά για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και για την αρχή μιας νέας εποχής. Πώς εκτιμά το ΚΚΕ ότι θα είναι η επόμενη μέρα στη χώρα;

-- Νέα αφαίμαξη στο εισόδημα των λαϊκών οικογενειών και νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Αυτή είναι με δυο λόγια η «επόμενη μέρα» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και για τις λεπτομέρειες σας παραπέμπω σε όσα ψήφισε προχτές η κυβερνητική πλειοψηφία. Ακόμα κι αν τα νέα μέτρα και η επιτροπεία βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση «αυξημένη παρακολούθηση», ο λαός ξέρει πως αυτός θα συνεχίζει να πληρώνει το λογαριασμό για να μπορούν οι λίγοι, και με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο - νόμο, να απολαμβάνουν νέες φοροελαφρύνσεις, προκλητικά προνόμια και κέρδη.

-- Το επιχείρημα της άλλης πλευράς είναι ότι θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας. Για παράδειγμα, δεν είναι θετική η επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων;

-- Από πού προκύπτει αυτό; Ισα - ίσα η κυβέρνηση το απέρριψε, αρνούμενη την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που κατατέθηκε από 530 συνδικάτα και την οποία έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή. Η επαναφορά των ΣΣΕ θα είναι μια καρικατούρα, ένας μηχανισμός μονιμοποίησης της εργασιακής ζούγκλας, των τσακισμένων εργατικών δικαιωμάτων και των εκατοντάδων αντεργατικών νόμων που είναι σε πλήρη ισχύ και προστίθενται και νέοι. Τα ψίχουλα που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση στον κατώτερο μισθό, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, θα τα ξαναπάρει πίσω από το λαό διπλά και τριπλά από τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, την αύξηση του ΕΝΦΙΑ και απ' όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Αυτό σημαίνει προσαρμογή. Και η μεγαλοεργοδοσία να έχει φθηνούς εργαζόμενους να εκμεταλλευτεί, και το κράτος «μεγαλύτερη ευελιξία», δηλαδή μεγαλύτερες δυνατότητες να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή τους. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ελπίζουν για λύσεις από τις κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και τους ανθρώπους του. Μπορούν να ελπίζουν στον αγώνα τους, κάτω από τη σημαία των συμφερόντων και των αναγκών τους. Μπορούν να ελπίζουν και να παλέψουν για μία ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Η Ιστορία εφόδιο στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον

-- Σας προβληματίζει ότι ορισμένα στελέχη της ΝΔ χρησιμοποιούν γλώσσα που θυμίζει τις μετεμφυλιακές εποχές;

-- Είναι κι αυτό έκφραση της αντιδραστικοποίησης του πολιτικού συστήματος, παντού, και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, η οποία δεν εκφράζεται μόνο με την άνοδο ακροδεξιών - φασιστικών - εθνικιστικών δυνάμεων και κομμάτων, όπως η ναζιστική εγκληματική ΧΑ, αλλά και με την αντιδραστικοποίηση των άλλων αστικών κομμάτων, των νεοφιλελεύθερων, των λεγόμενων δεξιών και κεντροδεξιών, όπως είναι η ΝΔ στη χώρα μας, και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, της ονομαζόμενης «κεντροαριστεράς».

Βεβαίως, εκφράζεται και με πιο αντιδραστική μετατόπιση και του οπορτουνιστικού ρεύματος, όλων των ροζ αποχρώσεων της «αριστεράς», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι στη χώρα μας. Μετεμφυλιακές εποχές δεν θυμίζουν μόνο ο αντικομμουνισμός στελεχών της ΝΔ. Μετεμφυλιακές εποχές θύμισε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την προστασία που προσέφερε στο άγαλμα του Τρούμαν και το πώς αντιμετώπισε τους διαδηλωτές. Αυτού που έριξε ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, που σκόρπισε βόμβες Ναπάλμ στα βουνά της Ελλάδας, που οργάνωσε το αντικομμουνιστικό πογκρόμ του Μακάρθι στις ΗΠΑ, που οργάνωσε τον Ψυχρό Πόλεμο που έφερε τόσα δεινά στην ανθρωπότητα και στον ελληνικό λαό. Το «yes men» προς τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό πρέσβη έχει ενταθεί από την «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ.

-- Πρέπει να νοιάζει έναν 17χρονο τι συνέβη πριν 50 χρόνια;

-- Εναν 17χρονο τον νοιάζει πώς θα ζήσει καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές, πώς θα καλύπτει τις ανάγκες του στη μόρφωση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία, στον ελεύθερο χρόνο, χωρίς να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, πώς θα εξασφαλίσει ένα μέλλον χωρίς ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αλλά με δικαιώματα. Σ' αυτόν τον αγώνα πολύτιμο εφόδιο είναι όλη η Ιστορία της ανθρωπότητας, και η πιο πρόσφατη και η πιο παλιά. Αυτή η Ιστορία πρέπει να διδάσκεται, να γίνεται κτήμα όλο και περισσότερων νέων, μαζί βεβαίως με τα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν, με πιο βασικό ότι το σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας δεν είναι αιώνιο, ότι όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του, όταν αποφασίσει ο ίδιος να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που στα μάτια του φαίνεται ανίκητος...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org