Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Διεργασίες με όχημα τη συμφωνία

Η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ επιταχύνει διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Ο Δ. Καμμένος διαγράφτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, εξαιτίας της θετικής ψήφου που έδωσε, το βράδυ του Σαββάτου, στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Εξάλλου, την αποχώρησή της από τους ΑΝΕΛ ανακοίνωσε η πρ. εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου, διαφωνώντας, όπως αναφέρει, «με τους χειρισμούς» των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα ο πρόεδρος του κόμματος, Π. Καμμένος, είχε ανακοινώσει την αντικατάστασή της για να αναλάβει ρόλο συντονιστή στις ερχόμενες εκλογικές μάχες. Για, δε, τον Δ. Καμμένο, έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο: «Ακριβοπληρωμένη η μεταγραφή ...κουτσός ο παίχτης». Ακόμη, αναδημοσίευσε αναρτήσεις που δείχνουν τον Δ. Καμμένο πίσω από τον εφοπλιστή Β. Μαρινάκη, με λεζάντες τύπου «Τα σκυλάκια είναι πάντα πίσω από το αφεντικό τους».

Σημειωτέον, ο Δ. Καμμένος, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε μετά τη διαγραφή του, είπε ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ συζητήθηκε το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης μομφής κατά του ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, αλλά δεν προχώρησε γιατί οι ΑΝΕΛ δεν προλάβαιναν να συγκεντρώσουν 50 υπογραφές για την τυπική υποβολή. Υποστήριξε ότι ο Θ. Παπαχριστόπουλος και μια ακόμη βουλευτής των ΑΝΕΛ, που δεν κατονόμασε, έλεγαν ότι η συμφωνία με τα Σκόπια είναι μια καλή συμφωνία και ότι δεν πρέπει να διακυβευτεί η πορεία της κυβέρνησης, γιατί «θα πάρουμε καλή ρύθμιση για το χρέος, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και θα μειωθεί και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%».

Για «προφάσεις εν αμαρτίαις» μίλησε στον «ΣΚΑΪ» ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θ. Τουσουνίδης, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Δ. Καμμένου.

Για «δεσμεύσεις Μητσοτάκη» κάνει λόγο η «FAZ»

Την ίδια ώρα, στη ΝΔ απορρίπτουν, έστω προσώρας, το σενάριο ένταξης του Δ. Καμμένου στο κόμμα τους ή και της Μανταλένας Παπαδοπούλου.

Πάντως, αξίζει να καταγραφεί χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frakfurter Allgemeine Zeitung», που έγραφε: «Πηγές στο Βερολίνο διαβεβαιώνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως πως ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ονοματολογικό». Κατά το δημοσίευμα, δικαιολογώντας την τωρινή, αρνητική στη συμφωνία, στάση του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε ότι «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μην χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του, αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ».

Η ΝΔ έσπευσε, πάντως, να χαρακτηρίσει το δημοσίευμα «απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη».

Ρήγματα στο ΚΙΝΑΛ

Αναταράξεις επικρατούν και στο ΚΙΝΑΛ, πάνω στη διαφοροποίηση της Φώφης Γεννηματά («η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση», σημείωσε) και του Στ. Θεοδωράκη (την χαρακτήρισε «ένα πρώτο αναγκαίο βήμα»).

Η Φ. Γεννηματά μετέβη χτες στις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση με τον Σ. Στάνισεφ, πρόεδρο του PES (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα), το οποίο μιλά για «ιστορική συμφωνία» και καλεί τα μέλη του να τη στηρίξουν.

Η Φ. Γεννηματά διαβεβαίωσε τον Στάνισεφ, για την υποστήριξή της στην «ευρωπαϊκή προοπτική» της περιοχής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ, αλλά συμπλήρωσε: «Η ένστασή μας είναι ότι η συμφωνία αυτή που αναγνωρίζει μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα και ξεκινά τις διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ πριν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα, συντηρεί τα προβλήματα και δεν οδηγεί σε ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση». Συμπλήρωσε: «Κατανοούμε μεν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμησή τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συγκάλεσε χτες το βράδυ έκτακτη σύσκεψη με ηγετικά στελέχη του μορφώματος για την παραπέρα πορεία ή όχι του Ποταμιού εντός του ΚΙΝΑΛ, ενώ παραπέμπει τις σχετικές αποφάσεις στη «Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων» του κόμματος, που θα συναντηθούν στην Αθήνα την 1η Ιούλη.

Προηγουμένως, μιλώντας στο «iefimerida.gr», έλεγε: «Φοβούμαι ότι οι τελευταίες αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα αλλά και ο τρόπος που λαμβάνονται, κινούνται στον αντίποδα της κοινής μας δέσμευσης (...) ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι ένα ΠΑΣΟΚ plus».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ